Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Same old, same old

Kirjoitettu 07.10.19
Esseen kirjoittaja: Mia Hyötyläinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: JHT Musta Lammas
Kirjan kirjoittaja: Mikko Aaltonen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Esikuva. JHT Musta Lammas -kirja oli kirja, jota olin säästellyt. Elokuvan kirjasta olin nähnyt jo heti sen ilmestyessä. Ikuisena ja vannoutuneena Cheek -fanina kirjan sivuja säästeli ja kirjaa luki syvällä antaumuksella. Kirja vei saman tien mennessään.

Ikuinen fangirl. Mutta en niinkään fanita Cheekiä, vaan Jarea. Ura, minkä Jare on rakentanut omista ongelmistaan huolimatta, antaa itselle voimaa siihen, että itse voi rakentaa joku päivä vielä jotain vaikuttavaa.  Nuorena Jare on ollut kapinallinen ja ns. ”kuumakalle”, mutta rauhoittunut iän myötä. Hiphop ei 2000-luvun alussa ollut Suomessa vielä kovin tunnettua. Ensimmäisiä alalla oli Fintelligens ja Skandaali. Cheek lähti nousemaan Lahden Kasisalin lavoilta ja saavuttikin ensimmäisenä suomalaisena artistina Olympiastadionin lavan. Cheek toi musiikillaan hiphopin kaikkien tietoisuuteen iästä riippumatta ja teki itsestään yhden Suomen menestyneimmistä artisteista. Aikaisemmin nuorten suosima räppäri olikin vuonna 2017 koko kansan suosikki.

Vain elämää -sarja toi Cheekin viimeistään koko kansan tietoisuuteen. Hän otti hieman oppipojan roolia ensimmäisellä kaudellaan. Neumann sanoi Jarelle lähtiessään lounaalle: ”Susta tulee iso tähti, paljon suurempi kuin nyt.” Sokka Irti -musiikkivideo oli juuri julkaistu ja Neumann oli halunnut esitellä sen kaikille. Tämä oli iso asia Jarelle, sillä Nipa Neumann oli ottanut Jaren kuvaamakseen ”jedioppilaakseen”.

Kirjassa kirjoitetaan hyvin Jarea lainaten, että ”Jaren päivänä Cheekin hiphop, ja monen katsojan kohdalla varmaan hiphop ylipäätään, esiteltiin suomalaisille.” Isot artistit, kuten Katri Helena, Jari Sillanpää ja Kaija Koo, joita Cheek arvosti todella paljon, olivat ottaneet hänet omakseen ja yhdeksi heistä.

_________________________________________________________________

Cheek vs Jare

Cheekin ja Jaren suhde kiehtoo henkilökohtaisesti eniten. Cheek muutti Jarea hyvässä sekä pahassa. Taloudellisesti Cheek on antanut Jarelle sen mitä hän on silloin halunnut, esimerkiksi hienon Bentleyn ja oman asunnon, jonka hän pystyi maksamaan velatta lähes heti pois. Jarea on vaivannut nuoresta iästään lähtien vahva kontrollifriikkeys. Esimerkiksi Jare pillastui festareilla, jos joku vei hänen keikka-aikaansa tai hän oli vain ”yksi kolmesta” esiintyjästä. Hän halusi olla ykkönen ja saattoi ahdistua siitä, ettei keikkapaikka tullutkaan täyteen.Hän halusi ja haluaa hallita kaikkea, ja asia mihin hän ei voi vaikuttaa aiheuttaa ahdistusta ja mahdollisen paniikkikohtauksen. Jare kuvaa tätä monessa biisissään. Esimerkiksi kappaleessa ”Niille Joil on Paha olla” hän laulaa näin:

”Aina ankara itseäni kohtaan
vaikken heikkouksia itsessäni kohtaa
Ajoin itseni nurkkaan omilla vaatimuksillani
makasin päiviä vaan lattialla tuskissani”
-Niil Joil on Paha olla (Kuka muu muka, 2013)

Jare itse heräsi omaan oloonsa silloisen tyttöystävän kanssa lomareissussa. Kaikki oli hyvin, mutta parin päivän jälkeen Jaresta tuntui, että hän vain halusi hypätä parvekkeelta ja kuolla. Joku oli siis vialla. Monen paniikkikohtauksen ja psykiatrin tapaamisen jälkeen hän sai käsiinsä diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Jaren isä kuoli vuonna 2012. Heimo oli kova kalamies, ja isän ja poikiensa yksi yhteinen harrastus olikin kalastus. Heimo oli kova kauppamies, yhdessä Jaren äidin Ainin kanssa he myivät silkkikukkia. Hän tuki Jarea urallaan paljon. Isän kuolema vei uudestaan pohjalle.

_____________________________________________________________________________________

Esikuvat ja saadut opit

Jare on tuonut oman tarinansa hyvin musiikkiinsa. Ensimmäisistä biiseistä kuten Avaimet mun kiesiin ja Sikaryhmä (albumi: Avaimet mun kulmille, 2014) voi aistia nuoren lahtelaisen miehen ajatuksia ja uhoa. Keskivaiheilta löytyy ajatuksia seurustelu- ja irtosuhteista sekä juhlimisesta. Näistä esimerkkeinä esimerkiksi Syypää sun hymyynAnna mä meen ja Sokka irti (Sokka irti 2012).

Viimeisenä levy Alpha Omega, josta pystyi jo sen ilmestyttyä aistimaan ”lopun alkua”. Viimeiseksi kappaleeksi jäi Valot Sammuu(Alpha Omega 2015). Kappaleessaan hän kuvaa hyvin ajatuksiaan Cheek -hahmon luomisesta, tiimistään ja oikeastaan koko tarinastaan.

”Kun valot sammuu vaan tyhjä huone jää
kun kaikki on sanottu vaan tarinat jää elämään”
-Valot sammuu (Alpha Omega, 2015).

Hän toi oman tarinansa suomalaisten korviin. Hänen ongelmansa, syvät vedet, ailahtelunsa ja ajatuksensa auttavat minua itseäni uskomaan, että kaikista vaikeuksia huolimatta aina on olemassa parempi päivä. Jare on tehnyt itsestään legendan ja tehnyt jotain vaikuttavaa, vaikka onkin sisimmässään todella herkkä. Hän kertoo avoimesti terapiakäynneistään, lääkkeistään ja näin ehkä auttaa jotakuta käsittelemään samankaltaisia asioita. Ne ovat asioita, joita ei tarvitse hävetä ja ne ovat aivan tavallisia asioita. Ja se ajatus siitä, että joku niin ”iso tyyppi” painii samanlaisien asioiden kanssa kuin itse, antaa voimaa, että minäkin selviän.

”Päälliköidenkin on nähty itsekseen itkeneen.”
-Jippikayjei (Jare Henrik Tiihonen 2, 2010)

Vaikka välillä paniikkikohtaukset vetivät hänet lattialle itkemään, hän selvisi. Usko itseensä ja omaan tekemiseen oli niin suuri, että se puski häntä eteenpäin.

Jaren ympärillä on ollut monia merkittäviä ihmisiä, kuten manageri Carla Ahonius, veli Jere Tiihonen, Antti ”Riisi” Riihimäki, joiden avulla Cheek kasvoi niin isoksi. Vaikka Jare kokikin olevansa yksin oman päänsä ja ajatusten kanssa, oli hänellä ympärillään ihmisiä.

___________________________________________________________________________________

Oma tiimi

Meillä kaikilla on omat ongelmamme, elämäntilanteemme ja niiden muutokset. On luotettava, että tiimi kyllä kantaa, jos aina ei itse jaksa. Ja kun toisiin tutustutaan, kuullaan toisten tarinat – voi sieltä löytyä samankaltaisia asioita kuin itsellä. Aina ei välttämättä edes voisi ajatella mitä toinen on kokenut pelkältä ensituntumalta. Siksi on tärkeää kuulla, niin voi samaistua ja tsempata toinen toistamme. Siksi Jaren tarina tsemppaakin minua, koska siihen on helppo samaistua. Monet ihmiset uskoivat Jareen. Tämä puski häntä itseään eteenpäin. Siksi tiimiläisten tuki ja usko toisiinsa puskee heikolla hetkellä eteenpäin. Jos et juuri sinä hetkenä usko itseesi, joku muu uskoo.

Ystävyydestä

Cheek vaihtoi levy-yhtiötään monesti. Ero Rähinältä katkaisi välit Kimmoon (Elastinen), mutta elämä johdatti heidät yhteen ja asiat saatiin sovittua. Tosiystävät säilyvät kyllä, vaikka mitä elämä eteen toisi. Kimmo kuvaa haastattelussaan kirjassa, että Jarella oli tapana tehdä bisnekseen liittyvät ratkaisut muualla, mutta vapaa-aikansa hän vietti Rähinä Recordsin mukana.

Kaverit säilyvät vaikka välissä olisi vuosia, kilometrejä, riitoja ja elämänmuutoksia. Jos ne ovat luotu säilymään ja selviämään, ne säilyvät.

”Pysähdy, hei me jo ollaan täällä
aika pitkä matka hiekkalaatikolta tähän iltaan raivattiin
putsaan fuckboyt pois mun olkapäältä
ja mä flexaan, flexaan, flexaan”
-Flexaa feat. Sanni & VilleGalle (Kuka muu muka stadion edition, 2014)

 

___________________________________________________________________________________

Vihapuheet

Cheek oli Suomen yksi suosituimpia artisteja. Samaten hän myös jakoi mielipiteitä. Hän osasi kääntää vihaajien vihan voimaksi. Esimerkiksi kappaleessaan Vihaajat vihaa (Kuka muu muka, 2013) hän kuvaa Kauko Röyhkän kirjoitusta ja suhtautumistaan siihen. Vuonna 2012 Kauko Röyhkä kirjoittaa Facebookissaan: ”Monia ihmisiä tuntuu ärsyttävän suunnattomasti tämä kokoomusräppäri Cheese. No, tuollaisten artistien elinkaari on yleensä lyhyt. Mutta se on laiha lohtu, koska aina on tulossa joku yhtä niljakas tyyppi tilalle.”

”Feministien mielipiteist en sen enempää välitä,
sytyn kritiikistä niinkun jokainen edelläkävijä.
En vihaa edes vihaajia, en Jounia en Kaukoo, /
nää roskapussit laukoo,suosittelen jatkaa taukoo.”
-Vihaajat vihaa (Kuka muu muka, 2013).

Cheek ei kommentoinut julkaisua mediassa.  Jouni Hynynen oli aikaisemmin lytännyt Vain Elämää -ohjelmaa, joten hän pääsi myös osaksi Cheekin biisiä. Jare kuvaa kirjassaan hyvin ”artistien välistä ääneenlausumatonta lojaaliteettia” ja, että kentälle mahtuisi, jos vaikka minkälaisia pelaajia.
Hän vastasi kirjoituksiin omalla tavallaan ja käänsi vihapuheet voitoksi.
Asenne vihapuheeseen ja kommentteihin olisi hyvä pitää mielessä. Kaikkia ei voi miellyttää ja kaikista ikävistä kommenteista ei tule välittää. Yleensä vihapuheen aiheuttaa kateus, vaikka se ei aina kävisikään ensimmäisenä mielessä.

_____________________________________________________________________________________

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Cheek lopetti huipulla. Muistan kun tiedotustilaisuus alkoi, missä Cheek kertoi lopettavansa, kirjaimellisesti purskahdin itkuun uutisen tullessa. Mutta jos olisin hän, olisin tehnyt ihan samalla tavalla, lopettanut huipulla. Cheek oli saavuttanut kaiken mitä halusi, tehnyt suomalaisen musiikin historiaa monella eri tavalla, jopa päässyt linnan juhliin. Elokuva, kirja ja stadion keikka – kaiken hän oli saanut.

Palattiin Lahden mäkimonttuun Cheekin kotikonnuille. Kaksi loppuunmyytyä keikkaa ja suora televisiolähestys kruunasivat uran. Jare vaihtoi pian esimerkiksi Instagram -nimensä omakseen ”jaretiihonen”. Hänen siipiensä alle löysi pian tiensä Lukas Leon, jonka yhdessä ensimmäisessä biisissään ”XTC” Cheek on vielä mukana. Jare haluaa osaamisellaan auttaa nuoria, tulevia artisteja kun oma ura on jo takana.

Onneksi legendat elävät. Kirjat säilyvät ja elokuvankin voi aina katsoa uudelleen. Esikuvana Jare Henrik Tiihonen tulee itselle ja monelle muulle säilymään aina ja kirjan tulen varmasti lukemaan uudelleen.

Koska no, timantit on ikuisia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!