Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sammakkoa syömään

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Eat That Frog
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ajankäyttö on ollut itselleni pitkään haasteena. Aikaa tuntuu kuluvan kaikkeen turhaan niin ”työajalla” kuin kotonakin. Myyntiä on liian vähän, eikä kotona jaksa keskittyä kirjan lukemiseen, saati reflektioiden kirjoittamiseen. Nyt onkin aika laittaa stoppi tälle ja kehittyä hallitsemaan omaa ajankäyttöä.

 

Ensin on oppittava, että kukaan ei saa tehtyä kaikkea. Aina olisi kirja mikä tulisi lukea, ystävä jonka luona käydä kahvilla, vanha asiakas jolle soittaa, uusi laji minkä aloittaa jne.. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä kaikkea bisneksestä pystyy oppimaan. Aluksi kannattaa aloittaa niinkin helpolla tehtävällä kuin kysyä sinua kokeneemmilta tai paremmilta, miten he pärjäävät tämän kanssa. Kun oppii parhailta, ei voi mennä kovin kauaksi pieleen.

 

Tärkein asia Brian Tracyn mukaan on tehdä tärkeimmät asiat ensin. Ensin laaditaan lista kaikista asioista, joita sinun tulee tehdä päivän aikana ja lajitella ne seuraavasti:

– A: ”Frogs”: tärkeimmät ja ”pahimmat” asiat, esim. asiakaskäynti

– B: tulisi tehdä, esim. katsoa sähköposti

– C: hyvä tehdä, esim. työkaverin kanssa lounastaminen

– D: delegoitavaa, esim. kuvien muokkaus

– E: poista kun mahdollista, esim.

 

Tämän jälkeen laitetaan tehtävät järjestykseen kirjainten sisällä: esim. A1, A2, A3 jne.. Ja ei muuta kuin hommiin A1:stä alkaen. Tämän jälkeen tiedät, että olet aina oikean tehtävän parissa ja TO-DO-listan lyhentyessä tunnet onnistumisen tunnetta, vaikka esim. myynti hiukan takkuilisi, ja saat lisää energiaa töihin. Tracy opastaa TO-DO-listan tekemiseen edeltävänä iltana, jotta aivot ovat valmiina toimimaan heti aamusta. Muistamalla, että 20 prosentilla asiakkaistasi saat 80 prosenttia tuloistasi, opit keskittymään oikeisiin asiakkaisiin ja jättämällä huonot asiakkaat muille. Pahimmillaan huono asiakas voi viedä sinulta hyvät asiakkaat sekä työntekijäsi.

 

Kun käytämme 10 prosenttia ajastamme suunnitteluun, säästämme 90 prosenttia turhasta ajasta. Hyvin usein tämä on kannattava vaihtoehto, jota pyrin noudattamaan jo kesäopinnoissa. Muuten aikataulua ei olisi ollenkaan ja tekeminenkin melko puolittaista. Kun purkaa tavoitteet pienempiin palasiin aina viikko- ja päiväaikatauluihin saakka näkee selkeämmin kuinka tavoitteet toteutetaan.

 

Tärkeää on nähdä, mihin on suuntaamassa tekemisillään. Meillä tähän apuna on oppimissopimus, jonka avulla pohdimme mitä haluamme tehdä ja oppia. Sen avulla avaamme itsellemme mitä oikeasti haluamme tehdä ja mitä haluamme oppia. Samalla voidaan miettiä jo pitkän ajan suunnitelmia: mitä haluamme tehdä 10 tai 20 vuoden päästä. Sekä pieni suunnitelma kuinka siihen päästään. Tracy antaa hyvän lisäpalasen tähän, mitä voisimme käyttää myös treeneissä:

– Valitse 10 tavoitetta, mitkä haluat toteuttaa vuoden sisällä

– Valitse tärkein niistä

– Suunnittele askel askeleelta, miten saavutat sen: mitä parempi suunnitelma, sitä helpompi saavuttaa

 

Täytyy myös muistaa keskittyä itsensä kehittämiseen, minkä tulisi olla ”kotityönä” myös ”oikeissa töissä”. Tiimiakatemialla tätä pidetään usein itsestään selvyytenä, mutta kirjat ovat vieläkin itsellä kehityksen kohteena. Nyt löysin kuitenkin hyvän keinon parantaa tätäkin: lenkkeily äänikirjoja kuunnellen. Loistava tapa rauhoittua kodin tuomista ärsykkeistä ja kävellä ympäri Jyväskylää muistiinpanoja tehden. Sillä lailla tämäkin reflektion pohjaa luotiin noin 400 sanan verran. Kun saan viikko- ja päiväaikataulut toimimaan onnistun tässäkin varmasti paljon paremmin.

 

”If you’re not getting better, you’re getting worse”

– Joe Paterno

 

On tärkeää miettiä osa-alueita, joissa sinä haluat olla hyvä. Tästäkin kirjassa oli hyvä esimerkki, mitä voisimme käyttää myös treeneissämme:

  1. Mitkä ovat tärkeimpiä ominaisuutesi tulevaisuudessa?
  2. Arvostele asteikolla 1-10, kuinka hyvä olet niissä
  3. Laita ominaisuudet järjestykseen tärkeimmästä alkaen
  4. Mitä taitoja sinun tulee kehittää tulevaisuudessa ja kuinka?

 

Jos oikeasti haluamme tulla ammattilaisiksi, täytyy meidän kiinnittää huomiota myös miten muut asiat vaikuttavat meihin. Työtilalla on suuri merkitys viihtyvyyteen ja työtehokkuuteen. Siisti työtila ilman turhia ärsykkeitä, tällöin pystyt keskittymään työhösi, eikä ajattelu karkaa. Itse en ole vielä löytänyt itselleni luontaisinta työtilaa. Jotenkin tuntuu, että ajatuksia on vaikea pitää kirjassa tai reflektion kirjoittamisessa, ja asia kuin asia tulee häiritsemään keskittymistä.

 

Entistä enemmän pitää ruveta kiinnittämään huomiota lepoon ja ruokaan. Kaikella mitä teet on vaikutusta kaikkeen, joten on tärkeää että huomioimme myös fyysiset vaatimuksemme. Täytyy syödä kuin huippu-urheilija, jotta on valmis kovimpaan suoritukseensa milloin tahansa. Myös lepo on tärkeää ja huomata jos on uupunut. 10 tunnin unet todella raskaiden päivien jälkeen on hyvä tapa nollata ja aloittaa alusta. Myös liikunta on tärkeää, jotta pysyy kunnossa. Itse olen ainakin huomannut, että virtaa tulee heti lisää kun on liikkunut tarpeeksi. Harjoitusta vaatii myös oikean ravinnon syöminen. Usein tulee mentyä helppous ja nopeus edellä (eineksiä en silti juuri popsi), vaikka pitäisi kiinnittää huomiota myös muuhun. Oikeanlainen ravinto tarpeeksi usein nautittuna antaa energiaa pitkälle päivään.

 

Kirja herätti paljon kysymyksiä, joista moneen on jo vastaus valmiina. Seuraavaksi tulee nämä viedä vielä käytäntöön. Täytyy oikeasti syödä ne sammakot ja laittaa päivän to-do-lista kuntoon, sen jälkeen olen varma, että myös tekemisen taso nousee. Tässä kannattaa muista yksi viimeisimmistä kirjan opetuksista: kokeile edes yksi päivä, ei tarvitse muuttaa elämää yhdeltä istumalta.

 

 

Tomi Kosonen

Osuuskunta Nimion

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!