Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sammakoita heti aamutuimaan

Kirjoitettu 21.05.13
Esseen kirjoittaja: Aaku Siekkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Eat that Frog
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eat that Frog, Aaku Siekkinen

 

Olen käynyt parissakin eri seminaarissa ja koulutuksessa itsensä-johtamiseen liittyen, mutta tajusin tänä keväänä, että en ollut lukenut oikeastaan yhtään kirjaa siihen liittyen. Niinpä päätin korjata tilanteen ja mikä olisikaan ollut kiinnostavampi kirja kuin nordic business forumissa puhuneen Brian Tracyn Eat that Frog. Kirja oli oikein mielenkiintoinen ja olen saanut siitä paljon, mutta täytyy sanoa, että ei minun silti välttämättä tarvitse ihan jokaista Tracyn kirjaa lukea. Sen verran tuntui olevan toistoa ja täytettä jo tässäkin kirjassa. Mutta asiaa oli väleissä kuitenkin sen verran ja sen verran painavaa, että oikein onnistunut valinta siis.

 

Nykymaailma on niin täynnä kaikkea mahdollista tehtävää, että ihmisen on yksinkertaisesti pakko valita mikä häntä kiinnostaa ja mitä hän haluaa tehdä. Kun sitten on valinnut oman alansa, niin Tracy väittää kaikkien menestyksen tapojen olevan opittavissa. Sen jälkeen kun kehittää menestyksen tavat, niin kaikkia alkaa toimimaan kuin automaattisesti. Hän sanoo, että menestyneimmät ja parhaiten palkatut ihmiset ovat toimintaorientoituneita. He priorisoivat asioita, toimivat heti, ja tekevät asioita keskittyen, niin kauan kun ne ovat valmiita. Tässä kirjassa Brian kertoo 21 oikein konkreettista neuvoa oman työskentelyn tehostamiseen ja menestyksen tapojen luomiseen. Olen ottanut niistä monia käyttöön oikein ja kokenut ne oikein hyödyllisiksi. Tässä muutamia tärkeimpiä poimintoja kirjasta.

 

 

Tavoitteet

 

Brian Tracy sanoo, että ennen kuin alkaa toimimaan on tärkeää kattaa pöytä hyvin. Tällä hän tarkoittaa tavoitteiden luomista. Tavoitteiden avulla todennäköisyys niiden ja menestyksen saavuttamisesta kasvaa huomattavasti. Hän antaa tavoitteiden luomiseen 7 steppiä:

 

 1. Valitse tarkasti tavoite (Onko menestyksen tikapuut varmasti oikean talon seinustalla)
 2. Kirjoita se paperille
 3. Valitse deadline (Myös väliajat jos tarvitsee
 4. Tee lista kaikista asioista, mitä ajattelet sinun täytyvän tehdä tavoitteen toteutumiseksi
 5. Järjestä lista suunnitelmaksi (priorisoi tehtävät, aikatauluta ja piirrä vielä vaikka paperille neliöillä, ympyröillä ja viivoilla asioiden väliset yhteydet)
 6. Tee jotain tavoitteen eteen heti
 7. Tee jotain tavoitteen eteen joka päivä (Järjestä aikaa joka päivä, lue esim. tietty määrä sivuja aiheesta)

 

Itse olen törmännyt tavoitteellisuuteen ensimmäisen kerran Timo Hyvärisen pitämällä itsensä johtamisen kurssilla. Toinen altistuminen aiheelle tuli Muutoksen mestarit -seminaarissa Helsingissä viime keväänä, ja silloin asia kolahti lopullisesti. Mietin itselleni pitkän aikavälin tavoitteen ja kirjoitin sen ylös. Jätin sen myös esille niin, että alitajuntani altistui sille joka päivä. Uskomatonta kyllä olen nyt vuosi sen jälkeen todella paljon lähempänä tavoitteeni toteutumista. En ole vielä ihan siellä, mutta aikaa on vielä 1,5v (tavoitteena kaksi todella kannattavaa bisnestä akatemian jälkeen). Nyt kuitenkin on käynyt niin, että en ole oikeastaan koko kevään aikana ajatellut pidemmän aikavälin tavoitettani kunnolla ja jotenkin tuntuu, että se näkyy jo toiminnassani. Olisipa siis taas aika istahtaa kunnolla alas itseni kanssa. Miettiä mitä haluan saavuttaa, ja nimenomaan niinkuin Brian Tracykin sanoi visualisoida itseni mielessä sellaisena, kuin haluaisin olla. Tämä lupaan tehdä heti kun kesäaika alkaa. Lupaan myös käydä tällä kertaa paljon tarkemmin läpi kaikki välitavoitteet ja osaset, mitä tavoitteeni saavuttaminen vaatii.

 

 

Suunnittele joka päivä etukäteen

 

1 minuutti suunnittelua säästää 10 minuuttia työaikaa. Näinpä  10-12 minuutin suunnittelu säästää jopa 2h työaikaa. Tämän olen huomannut olevan totta itsekin, kun vaan viitsii joka viikon alku käydä viikon tehtävät läpi ja joka ilta käydä päivän tehtävälistan läpi ennakkoon, niin koko päivä menee paljon tehokkaammin. Ei mene enää aikaa sen miettimiseen, mitä pitäisi tehdä ja tehtävien suorittaminenkin nopeutuu, kun tietää, että seuraava odottaa jo listalla. Brian sanoo, että tämä saa olon tuntumaan energisemmältä ja luovemmalta ja voin itse allekirjoittaa saman hyvin. Työ-/tehtävälistan tekeminen on erityisen tärkeää, koska silloin alitajunta jo automaattisesti työstää päivää etukäteen. On myös hyvä huomata, että pelkkä yksi tehtävälista ei riitä vaan tarvitset monenlaisia listoja:

 

 1. Päälista
 • Kaikki vastuut, mitä pitää tehdä ja mitä haluaisi tehdä

 

 1. Kuukausilista
 • Tee aina joka kuukauden lopussa
 • Siirrä asioita päälistalta

 

 1. Viikkolista
 • Tee viikonloppuna tai perjantaina töiden jälkeen, kuitenkin ennen maanantaita

 

 1. Päivälista
 • Mitä teen seuraavan päivän aikana
 • Tee jokaisena iltana
 • Ota tänne asioita kaikista isommista listoista

 

Aina kun mieleen tulee uusi työtehtävä laita se listaan. Tämän olen huomannut todella hyödylliseksi. Kun laitan uuden tehtävän tullessa mieleen sen heti listaan, niin se ei jää mietityttämään ja syömään työtehoa juuri sillä hetkellä työn alta olevalta hommalta. Muutenkin tehtävälistojen, ja nimenomaan useampien, käyttäminen on tuonut omaan työskentelyyn todella paljon enemmän tehoa, ja jotenkin myös energiaa. Aikaisemmin aina välillä olen toki myös aina välillä tehnyt jonkinlaisia listoja, mutta nyt kun niitä tekee säännöllisemmin alkaa oma ajatus ja työtyylikin toimimaan niiden kanssa paljon paremmin. Minulla on siis käytössä kaikki nuo yllä olevat listat. Eniten tehokkuutta on tuonut se, että joka sunnuntai mietin ja laitaj kaikki viikolla olevat tehtävät listaan. Tämä säästää maanantaina paljon työaikaa, kun ei tarvitse akatemialla aamulla miettiä, että mistähän viikon aloittaisi. Samoin teen vielä erikseen joka ilta myös seuraavalle päivälle tehtävä-listan. Sen avulla päivä sujuu todella tehokkaasti ja ajatusvoimaa vapautuu käytettäväksi muuhun, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, että mitä pitäisi tehdä, mitä tekisi seuraavaksi ja mikä olisi tärkeintä.

 

Sovella 20/80-sääntöä

 

Juurikin tärkeä tehtävä tehtävälistan tekemisen jälkeen on miettiä, mitkä tehtävistä ovat tärkeimmät. Mitkä ovat ne 2 tehtävää 10:stä, jotka tuovat 80% tuloksista? Nämä kaikki tehtävät saattavat viedä saman verran aikaa, mutta toisten arvo on vain korkeampi oman ja organisaation menestyksen kannalta. Menestyvä henkilö erottaa nämä tehtävät ja kehittää niiden tekemisestä tavan. Usein ne ovat vaikeampia kuin muut, ja sen takia jotkut henkilöt helposti välttelevät niitä. Kuitenkin vaikka he tekisiviät 80% tehtävistä voi niiden arvo olla yhtä korkea kuin noiden 20% vaikempien. Niinpä aina ennen kuin tekee jonkun tehtävän tulisi miettiä onko tämä päällimmäisen 20 prosentin tehtävä. Itse olen vienyt tätä tapaa myös käytäntöön. En ole kovin tarkkaan tehtävä-listojani syynänyt, mutta aina koitan miettiä eri osa-alueideni tehtävät tärkeysjärjestykseen ja aloittaa tärkeimmästä. Hieman voisin kuitenkin ehkä käyttää ajattelutyötä enemmän oikeasti noiden 20 prosentin tehtävien tunnistamiseen.

 

 

Pilko ja pieni tehtävä

 

Jos tehtävä on todella iso, niin pilko se. Mieti minkälaisiin osasiin tehtävän voit jakaa ja kirjoita ne tehtävälistaan. Käytä Sveitsiläisen juuston tekniikkaa, eli ala tekemään reikää ”juuston” keskelle. Aina kun saat yhden valmiiksi niin siirry heti seuraavaan, mutta muista keskittyä aina vain yhteen palaseen kerrallaan.

 

 

Järjestä selkeitä aikapalkkeja

Kun olet saanut tehtävälistan valmiiksi, suunnittele kalenteriisi tehtäville etukäteen aikajaksotukset. Teet eräällä tavalla ”työtapaamisen” itsesi kanssa. Ja muista, sitten kun olet ”tapaamisella” keskityt vain yhteen asiaan kerrallaan. Itse olen käyttänyt myös tätä tapaa hyvin paljon ja teen joka viikko viikkotodon jälkeen itselleni viikkokalenterin. Sinne merkitsen selkeät aikapalkit milloin teen Brand Managerin ja milloin Asiakasnäkökulman hommia. Näin yritän hallita sitä, että molemmat saavat tarpeeksi aikaani. Tämä on toiminut ihan hyvin, mutta voisi vielä ehkä tarkemmin myös pitää ajoista kiinni.

 

 

Kehitä päätaitojasi

 

Huipulle pääseminen ja siellä pysyminen vaatii jatkuvaa oppimista. Tämä on vähimmäisvaatimus. Sen takia on todella tärkeää tunnistaa itsessäni päätaitoni, ja kehittää niitä yhä edelleen suunnitelmallisesti. Mikä on se taito, minkä takia minä olen kiinnostava? Mikä on se taito, minkä takia minut palkattiin tai palkattaisiin työhön.

 

Maksimoi oma energia

 

Jotta voisit menestyä on sinulla oltava energiaa. Tähän tietysti auttavat ihan maalaisjärjellä pääteltävät peruskeinot, mutta niiden kertaaminen ei varmaan ole kuitenkaan pahaksi. Elikkä tärkeintähän on tietysti ruoka, vesi, lepo ja urheilu. Näitä kaikkia keho tarvitsee. Ensinnäkin nuku tarpeeksi. Tehokkuus voi kasvaa 2-3 kertaiseksi. Tunti enemmän yössä voi muuttaa koko elämän. Lepäämisessä on tärkeää myös, että otat viikossa yhden päivän milloin et tee tai lue mitään. Aivot saavat lepoa. Tunnista myös päivässä ne hetket olet tehokkaimillasi. Tämä on jokaiselle hyvin henkilökohtaista. Tee vaikeimmat tehtävät silloin. Muista myös, että säännöllinen ylityö ei ole mitenkään tehokasta. 8-9h työajan jälkeen

Motivoi itsesi toimimaan

 

Tärkein motivaattori omiin hommiisi olet sinä itse. Kehitä itsellesi tapa saada itsesi toimimaan. Suhtaudu asioihin positiivesti. Kehu itseäsi. Älä valita ongelmistasi muille, heitä ei kuitenkaan kiinnosta. Kehitä itsellesi positiivinen asenne:

 

 1. Yritä etsiä joka tilanteesta aina jotain hyvää
 2. Haasteissa etsi aina arvokasta oppia
 3. Etsi ongelmiin aina ratkaisua (Kuinka pääsemme eteenpäin)
 4. Ajattele ja puhu koko ajan tavoitteistasi

Kehitä tunne tärkeiden asioiden heti toimeksipanemisesta

Tärkeintä kuitenkin on luot itsellesi tunteen, että laitat asioita toimeen. Aloitat aamulla energisenä ja valmiina töihin. Olet hyvin valmitutunut päivään. Mutta ennen kaikkea et pelkää tarttua haastavimpiin töihin heti ensimmäisenä ja syöt sammakon siten heti ensimmäiseksi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!