Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sananen Richard Bransonin elämänohjeista

Kirjoitettu 07.10.13
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Screw it - Let's do it
Kirjan kirjoittaja: Richard Branson
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Richard Branson. Mies ja legenda, joka on tarinallaan inspiroinut minua että monia muitakin ympäri maailman. Luin keväällä Bransonin kirjoittaman kirjan ”Screw it –let’s do it” joka oli varsin helppo ja nopealukuinen inspiraatiokirja niihin hetkiin, kun asiat tuntuvat kaatuvan kuin dominonappulat jonossa.

Ensimmäinen osa ”Just Do It!” sisältää niin helposti ymmärrettäviä sääntöjä kuin Bransonin omaelämänkerrallisen tarinan siitä, miten hän päätyi siihen pisteeseen missä hän on nyt. Jo pelkkä otsikko on sinällään erittäin hyvä muistaa kun seuraavan kerran jahkailet, pitäisikö toimia vai odottaa.

Bransonin säännöt ovat seuraavat:

Believe it can be done (Usko että se on mahdollista toteuttaa)

Tässä voisi muistuttaa asenteen tärkeydestä. Jos asennoidut haasteisiin jo valmiiksi ajatuksella että se on mahdollista voittaa, olet askeleen edellä sitä joka ajattelee sen olevan mahdottomuus.

Have goals (Hanki päämääriä)

Päämäärät ovat tärkeitä koska ne ohjaavat toimintaamme oikeaan suuntaan.

Live life to the full (Elä täysillä)

Ettei tarvitse sitten 75-vuotiaana itkeä kun et tehnyt silloin kun oli mahdollisuus.

Never give up (Älä ikinä luovuta)

Välillä on oltava se jääräpää vaikka muut epäilisivät sen järkevyyttä.

Prepare well (Valmistele hyvin)

Valmistautuminen on kaiken aa ja oo. Esim. hyvin nukuttu yö enne tärkeää asiakastapaamista, projektisuunnitelma isosta projektista tai vaikkapa eväiden tekeminen aamuksi kun tiedät että aika on kortilla voi tehdä ihmeitä.

 

Have faith in yourself (Luota itseesi)

Yhtä suurinta idoliani lainaten “ Just because you fail once, doesn’t mean you’re gonna fail at everything. Keep trying, hold on, and always, always, always believe in yourself, because if you don’t, then who will, sweetie? So keep your head high, keep your chin up, and most importantly, keep smiling, because life’s a beautiful thing and there’s so much to smile about.”

Suomeksi siis, usko itseesi koska jos SINÄ et usko itseesi, miten kukaan mukaan voisi?

Help each other (Auta toisia)

Yhteistyössä on voimaa ja kun autat muita, myös sinuakin autetaan. Tiimissä tiimikavereiden auttaminen tuli olla itsestäänselvyys eikä kenenkään tulisi pelätä jäävänsä yksin ongelmiensa kanssa.

 

Toinen osa jonka tuon kirjasta esiin on ”Challenge yourself” eli itsensä haastamisesta. Varsin tärkeä aihe ihan kenelle tahansa.

Aim high (Tähtää korkealle)

Ainakin mennään sitten kovaa ja korkealta. Vanha kansa voisi ivallisesti todeta että ”se joka kuusen kurkottaa se katajaan kapsahtaa” joten tämä ajatus on hiukan epätyypillinen suomalaiselle kulttuurille. Minun mielestäni tässä olisi pienen muutoksen aika. Sen sijaan että katsoisimme muiden epäonnistumisia pieni vahingonilo mielessämme meidän tulisi juhlia muiden saavutuksia ja sitä että riskien ottamisella on voinut voittaa. Kyräilyn kulttuurista kohti rohkeaa tähtiin kurkottelua!

Try new things (Kokeile uutta)

Jokainen päivä on mahdollisuus oppia uusia asioita. Voimme myös lähteä rohkeasti mukaan elinikäisen oppimisen ilosanomaan kokeilemalla jatkuvasti itsellemme uusia asioita. Emme koskaan voi tietää mitä uusia ajatuksia saatamme saada kokeillessamme tandemhyppyä korkeuksista tai osallistuessamme meditaatiokurssille.

Always try (Kokeile aina)

Et voi tietää ennen kuin kokeilet. Niin se vaan menee.

Tässä vain pieni osa Bransonin elämänohjeista. Suosittelen kirjan lukemista erityisesti laiskana sunnuntaina sen iltalehden uutispalstan sijaan. Ainakin ois se uusi juttu.

A business has to be involving, it has to be fun, and it has to exercise your creative instincts. – Richard Branson

Ps. Jotta kirjan lukeminen olisi kaikkien mahdollisuus: http://enthusiast.ge/wp-content/uploads/2010/11/ScrewItLetsDoIt.pdf

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!