Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sanojen supervoima

Kirjoitettu 10.05.20
Esseen kirjoittaja: Tiia Kolehmainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojen supervoima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaanlahti
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 6. Markkinointi, 7. Innovointi, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuuntelin Martti Vaalahden kirjoittaman kirjan sanojen supervoima, sillä muutama henkilö on puhunut siitä ja mielenkiintoni heräsi tätä kohtaan, koska olen luonteeltani sellainen, joka harkitsee paljonkin sanomisiaan ja jättää myös paljon sanomatta. Kirja oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä ja siinä oli myös osallistavia kysymyksiä pohdittavaksi.

En ole koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon sanoilla on merkitystä, valtaa ja voimaa. On hämmentävää, miten vieläkin muistaa jotakin, mitä minulle on sanottu joskus lapsuudessa, miten positiiviset/negatiiviset asiat jäävät mieleen tai kuinka saamamme palaute saa meidät toimimaan ja/tai vaikuttaa myös mielialaamme. Esimerkiksi viime kesänä töistä saatu palaute auttoi kehittämään epäkohtia, mitä ei vielä osannut ja loppukesästä palaute oli niin hyvää, että se jäi mieleen ja vaikutti myös siihen, että hain uudestaan samaan paikkaan.

Kirjan yksi itseä eniten herättelevistä aiheista oli se, kuinka paljon ja miten itselleen puhuminen vaikuttaa. Olen kuullut näitä ”ajattele positiivisesti, niin kaikki on positiivista” tyylisiä lauseita milloin missäkin yhteydessä, mutta ei niillä ole oikeastaan ollut mitään merkitystä. Nyt tämän kirjan kuunneltua, sitä osaa arvostaa enemmän, kun tietää, että sillä on selkeä vaikutus. Ja tämä heijastuu myös muihin, jos emme osaa arvostaa itseämme, peilautuu se siihen, kuinka käyttäydymme muita kohtaan.

 

Sinä joka epäilet itseäsi, muista nämä sanat: ”ei ole väliä kuinka jotain olet, vaan kuinka olet jotakin.”

Kirjassa oli muutama työkalu, kuinka sanojen avulla voidaan rakentaa vahvempi suhde.

  1. Tämä on tärkeä taito missä tahansa ihmissuhteessa, oli kyseessä kumppani, ystävä tai työkaveri. Vain kuuntelemalla toista voit tietää hänestä ja ymmärtää häntä. Onkin tärkeää kysyä toiselta, mitä hänelle kuuluu. Myös itseään on tärkeä osata kuunnella. Välillä kannattaa vain pysähtyä paikalleen ja pohtia, tunnetko oman olosi onnelliseksi juuri nyt ja miksi.

Itse olen aina kokenut olevani hyvä kuuntelija ja välittänyt aina muista. Haluan pyrkiä aina auttamaan sen verran kuin vain osaan ja pyrkiä ymmärtämään jokaista yksilönä. Itseni kuuntelemisessa minulla on vielä kehitettävää, sillä silloin tällöin olen hukassa sen suhteen, mitä todella haluan ja mitä en. Päiväkirjan pitäminen auttaa omien ajatusten purkamisessa hyvin.

 

  1. Kiittäminen. Kirjassa käytettiin lyhennettä DOSE, joka muodostuu seuraavista onnellisuutta lisäävistä sanoista:

 

  • Dopamiini, kiitos
  • Oksitosiini, ymmärrys
  • Serotoniini, onnistumisista muistuttaminen
  • Endorfiini, huumori

Nämä kaikki kun ottaa käyttöön esimerkiksi akatemialla tai tiimissäkin, niin se varmasti parantaa yhteishenkeä entisestään. Kiittäminen on hyvin simppeli ja yksinkertainen taito mutta silti sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Kiittää voi nimittäin pienistäkin asioista ja se saa varmasti kuulijalle hyvän mielen aikaan. Kiittää voi vaikkapa treeneistä tai avusta, jota on saanut.

  1. Tarinat ja muistot ovat usein sellaisia, joita emme helposti unohda, koska ne ovat herättäneet meissä jotakin tunteita. Tunnesiteet ihmisiin, asioihin tuotteisiin, kaikkeen vaikuttavat meihin ja teemme uhrauksia niiden puolesta. Tästä voi käyttää hyvänä esimerkkinä tiimiä. Jos minulla ei olisi minkäänlaista tunnesidettä tiimiäni kohtaan, en välittäisi olla siinä enkä tekisi mitään sen puolesta. Mutta koska tämä 12 henkinen perhe on tärkeä, haluan panostaa siihen, että onnistumme yhdessä, kannustettaan toisiamme ja sitä kautta onnistuu kehittämään myös itseään.

Entäpä tarinat ja muistot sitten? Ne vaikuttavat, koska ne ovat herättäneet tunteita sinussa. Käytän esimerkkinä matkustamista. Minulla on vahva tunneside siihen, koska matkustamisesta syntyy aina ihania muistoja ja hauskoja hetkiä ystävien kanssa, jotka ovat tärkeitä. Aina kun mietin näitä, se nostaa hymyn huulille ja saa suunnittelemaan aina seuraavaa reissua. Ja kun näitä yhteisiä tarinoita kertoo jollekulle muulle, tulee tarinan myötä vaikutus, että matkustaminen on mukavaa ja ikimuistoista aikaa viettää ystävien kanssa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!