Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sanojen supervoima

Kirjoitettu 10.05.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojen supervoima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaalahti
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sanojen supervoima nousi ensimmäisen kerran meikäläisen korville alkuvuodesta, kun Tempon treeneissä oli kirjojen läpikäyntiä. Muutamat tiimiläiset olivat lukeneet kyseisen kirjan ja kehuivat sitä kaikille luettavaksi. Kirjasta nousi silloin mielenkiintoisia pointteja ja paljon sellaisia pieniä juttuja, joiden avulla voi tehdä elämästä paljon positiivisempaa ja ulosannista parempaa. Näistä treeneistä jäi mieleen yksi kysymys ja se meni näin. ”Miksi puhumme ihmisistä hyvää vasta hautajaisissa?” Tuo lause jäi saman tien mieleen ja ajattelin, että tuo pitää kyllä liian paljon paikkaansa. Pitäisi muistaa kehua ja kertoa positiivisia asioita läheisille ja ystäville heistä, sillä hautajaisissa se on jo liian myöhäistä. En tarkoita tällä sitä, että en koskaan puhuisi hyvää toisille, mutta sitä voisi kyllä lisätä huomattavasti enemmän arkeen.

 

Sitten itse kirjaan tarkemmin. Sanoilla on suuri vaikutus ja voima niin kuin kirjan nimessä tulee jo esiin. Maailmassa sodat ovat syttyneet sanoista, valtioiden johtohenkilöiden sanoilla on suuri vaikutus kansalaisiin. Tunnettujen henkilöiden täytyy olla todella varuillaan sanojensa kanssa esimerkiksi haastatteluissa, jotta he eivät sano jotain joka voidaan ymmärtää väärin, sillä muuten olet lehtien kannessa hyvin nopeasti. Tuota ajatellessa itsekin rupesin miettimään itseäni ja sitä kuinka paljon mietin mitä sanon. Olen aina pyrkinyt tuomaan omat mielipiteeni esille ja pystynyt sanomaan asioista vaikka olisin eri mieltä. Nyt kun mietti sitä, kuinka paljon mietin sanojani ennen kuin sanon ne niin se riippuu tosi paljon tilanteesta. Tempon treeneissä en esimerkiksi aiemmin puhunut kovinkaan paljoa ellei asiani ollut tosi selvästi jäsennelty päähäni, sillä ajattelin että rupean jaarittelemaan liibalaabaa ja sitä en halunnut, sillä itseäni ainakin ärsyttää sellainen. Vapaa-ajalla taas on paljon rennompi tunnelma ja silloin ei tule mietittyä kovin jäsennellysti sanoja ja se on minusta hyvä puoli. Toki esimerkiksi isommissa porukoissa on hyvä miettiä mitä sanoo ja millä sanoilla, sillä joku joka ei tunne sinua niin hyvin kuin toiset voi ymmärtää jotain väärin ja saada sinusta negatiivisen mielikuvan tai ymmärtää sanomasi väärin.

Mitä teet kun haluat saada keskustelua aikaiseksi ja tuoda näkemyksiä eri näkökannoista? Valitset luultavasti sellaisia sanoja itse, jotka herättävät keskustelua. Monet lehdet hyödyntävät juuri erilaisia ja huomiota herättäviä sanavalintoja, jolloin he saavat lukijoita ja klikkauksia. Sanat saavat herättämään tunteita, jolloin saadaan keskustelua ja ajatuksia heräämään eri ihmisiltä. Itselle tuli mieleen hieman erilainen muisto sanojen käyttöön pelikentillä. Joukkueurheilussa kuullaan usein kun fanit huutelevat vastustajien pelaajille ja pelaajat huutelevat keskenään toisilleen, jotta saisi heidän keskittymisen pois pelistä. Minä olen itse aina tykännyt pelaajista, jotka hämmentävät kentällä ja olen itsekin huomannut usein, että minulla suu käy kentällä ja vaihtoaitiossa. Harvoin huutelen muille pelaajille, mutta sanotaanko näin että tykkään esimerkiksi kulmatilanteen jälkeen lämmitellä kaveria hieman niin kylkien puolelta mailalla koputellen kuin muutamalla lämpimällä sanalla. Tällä tavalla huomaan, että pääsen itse peliin sisään ja näen kun kaverin keskittyminen herpaantuu ja hän näkee punaista seuraavassa tilanteessa, jolloin vastustajan joukkue luultavasti kärsii.

Kirjaa suositellaan luettavaksi/kuunneltavaksi pätkissä, jolloin voisi tarkkailla itseään yhden luvun mukaisesti pari viikkoa, jonka jälkeen jatkaa seuraavaan. Hyvä nosto ehdottomasti tekijältä ja varsinkin jos kirjoista ei tee muistiinpanoja niin asiat helposti hukkuvat, mutta tällä tavalla kirja on helpompi sisäistää ja opit ottaa käyttöön myös myöhemmin.

 

Luin aiemmin Erik Larssenin kirjan ”Vahva”, jossa puhuttiin siitä kuinka ihmiset käyttävät aikaansa valittamiseen ja kuinka paljon heistä voisi saada irti, jos näin ei tekisi. Mitä jos valittamisen lopettaisi ja yrittäisikin löytää kehitysehdotuksen tai jotain positiivista asiasta, josta tekisi mieli vääntää. Tässä kirjassa myös nousi esiin, että ei kannata valittaa vaan kannusta mieluummin ja jos ei ole kehittävää sanottavaa niin on parempi olla hiljaa kuin myrkyttää tilannetta entistä enemmän. Suoraan pitää puhua ja jos jokin asia vaivaa tai ei omasta ole oikein niin toki näistä pitää sanoa, mutta toisia on myös turha ruveta syyttämään tai arvostelemaan mielipiteiden vuoksi.

Itseluottamuksen merkitys nousi myös esiin kirjasta ja jäin miettimään yhtä virkettä, jossa puhuttiin juuri itseluottamuksen tärkeydestä. Siinä mainittiin siitä, että miten kukaan voi ottaa sinua tosissaan tai sinun sanomiasi tosissaan, jos sinä itsekkään et luota itseesi. Rupesin itse miettimään juuri itseluottamusta esimerkiksi muille puhuttaessa. Koen että luotan itseeni kun tiedän mistä puhun, mutta heti kun mennään pois omalta mukavuusalueelta niin itseluottamus onkin yhtäkkiä pienentynyt. Itseluottamuksen merkitystä voi verrata minun mielestä ihan kaikkeen tekemiseen. Luotatko itseesi esimerkiksi lavalla enemmän silloin kun olet ollut siellä sata kertaa verrattuna siihen kun olet ensimmäistä kertaa? Ensimmäinen kuvauskeikka asiakkaalle vai kymmenes kuvauskeikka? Itseä jännitti ennen ensimmäistä kuvauskeikkaa, kun saimme tiedon kuvauksista. Harjoittelin kuitenkin paljon ja näin jännitystä ei ollutkaan enää kuvauksissa. Saman tunteen olen kokenut kisaillessani frisbeegolfissa. Mitä enemmän on harjoitellut ja käynyt kilpailuissa niin sitä itsevarmempi olo on. Neuvona siis tästä on hyvä muistaa, että mitä enemmän harjoittelee ja tietää omasta asiastaan niin luultavasti se myös helpottaa suoritusta.

Lopuksi mietin itse mitä ajattelen muiden sanomista sanoista ja kuinka reagoin eri tilanteisiin. Nopeasti huomaa kuinka suuri vaikutus sanoilla ja suhtautumisella eri tilanteisiin on vaikutusta lopputulokseen. Heti tulee mieleen monta tilannetta, jossa joku yksi ihminen on pystynyt luomaan hyvän meiningin kaikille olemalla positiivinen ja sanomalla positiivisia asioita toisille. Samalla tulee myös mieleen tilanteita, joissa yksi ihminen on pystynyt lannistamaan koko porukan tunnelman valittamalla ja suhtautumalla negatiivisesti tilanteeseen. Itse aion jatkossa keskittyä ehdottomasti juuri siihen, että jos jokin asia vaikuttaa negatiiviselle niin ennen kuin sanon mitään niin aion miettiä voisiko tilannetta ajatella eri kantilta tai voisinko mahdollisesti saada tilannetta positiiviseksi esimerkiksi lisäkysymyksellä. Olemalla mukava muille, ihmiset ovat takuulla mukavia myös sinulle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!