Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sanoilla on paljon suurempi voima, kun osaisi ajatellakkaan. Ilmaisemme sanoilla toisillemme kaikista helpoiten ymmärrettäviä viestejä. Kuvittele maailma, jossa kukaan ei sanoisi sanaakaan, voisi olla aika erikoista sillä mistään ei saisi selkeää vastausta mihinkään. Sanat ilmaisevat tunteitamme ja niillä voi helposti tehdä toisen päivästä paremman tai vastakohtana jopa yhdellä lauseella tai miksei sanallakin voi pilata toisen päivän.

 

Monenlaisia sanojen käyttäjiä

Ihmisiä löytyy monenlaisia ja niin löytyy sanojen käyttäjiäkin. Monesti puhutaan, että rauhallisesti ja harkitusti puhuvat ihmiset mielletään viisaammiksi, kohteliaammiksi ja arvovaltaisemmiksi henkilöiksi. Jos ajautuu sekavaan ja kiireiseen tilanteeseen, jossa pitäisi päästä ratkaisuihin, monesti henkilö, joka pysyy rauhallisena ja pystyy imaisemaan asiansa tyynesti ja perustellen saa enemmän painoarvoa sanalleen. Tämä ei tietenkään ole mustavalkoinen asia ja joskus todella agressiivisesti esitetty ratkaisu voi toimia parhaiten.

Tyyneys ja rauhallisuus kuvastavat mielestäni hyvin tietynlaista arvokasta auktoriteettia. Jos pystyy vaikuttamaan päätöksiin ilman kovaäänistä vouhkaamista tai todella vahvoja mustavalkoisia mielipiteitä, omaa mielestäni hyvän ja vahvan auktoriteetin. Omasta kokemuksesta myös kovaäänisimmät vouhottajatkin kuuntelevat, kun vähemmän äänessä ollut kertoo rauhallisesti ja selkeästi harkitun mielipiteensä.

 

Miten puhut itsellesi?

Se mitä sanoja sanot itsellesi päänsisäisesti vaikuttaa paljon itsetuntoosi, itseluottamukseesi ja fiilikseesi. Olen yrittänyt kääntää päänsisäistä puhettani: ¨Tästä tulee varmaan ihan hyvä VS. Tästä tulee tosi hyvä¨. Näillä erilaisilla sanavalinnoilla on todella iso merkitys. Ensimmäisessä vaihtoehdossa ikään kuin annat itsellesi vaihtoehdon epäonnistua ja toisessa olet varma siitä, että onnistut. Ei varmaan tarvitse miettiä kumpi vaihtoehdoista ohjaa sinua onnistumiseen.

On todella vaikeaa oppia kääntämään päänsisäinen puhe esimerkin tapaan, sillä Suomalaisin geenein olen tottunut nöyristelemään ja vähättelemään ja ajattelemaan, että nooh eihän nyt mahdottomuuksiin ruveta jne. Kun asiaan keskittyy ja sitä jatkaa tarpeeksi kauan, uskon että sanojen tyylin voi muuttaa ja se muuttaa myös saavutettavia tuloksia.

 

Mitä vien käytäntöön kirjasta?

Kritiikin eli rakentavan palautteen antamisen keinoista sekä tyyneyden ja rauhallisuuden voimasta haluan viedä oppimiani asioita käytäntöön. Rakentavaa palautetta antaessa pitää miettiä miten voi kannustavasti sanoa, että jotain tulisi kehittää ja yrittää olla kuohuttamasta toisen mieltä. Tyyneyden valtti tulee, kun malttaa kuunnella toista ja miettii ennen kuin sanoo mitään harkitsematonta. Etenkin kun omat tunteet kiehahtavat tulisi se huomata itse ja muistaa keskittyä ja ajatella mitä sanoo, eikä vain vaistomaisesti heittää lisää bensaa liekkeihin ja puolustaa omaa näkökantaansa.

Nyt kun kirjotin tuon niin melkein aloinkin ajattelemaan päinvastaisesti, ei omaa sielua pidä kuitenkaan myydä kenenkään muun ajatuksille ja muite miellyttääkseen. Pitää tietää minkä ajatusten takana seisoo ja myöskin puolustaa niitä fiksuilla tavoilla. Myöskään omaa ärsyyntymistä on turha peitellä aina. Pitää löytyä pelisilmää, jotta osaa olla tietyissä tilanteissa rauhassa ja tietyissä antaa itsensä räjähtää, jos se sitä vaatii.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!