Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sanojen voima

Kirjoitettu 26.05.20
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojen voima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaalahti
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Näin valitset sanasi oikein ja onnistut puheissasi

Sanat ovat maailman voimakkain ase. Pystyt sanoilla vaikuttamaan keneen vaan, jättämään tarinoita jälkeesi mitkä elävät pitkään, pärjätä paremmin työelämässä ja vaikuttaa myös omiin ajatuksin. Otin lukuun Martti Vaalahden ”Sanojen supervoima” -kirjan. Halusin ottaa teoksen lukuun sen vuoksi, koska minulla on välillä tapana lipsauttaa jotain turhia asioita. Kuinka pystyn sanoillani ja tarinoilla vaikuttamaan omaan henkilöbrändiin?

Et voi vaikuttaa toisiin ellet ensin osaa vaikuttaa itseesi.  Vaikuttajaksi ryhtyminen edellyttää lujaa itseluottamusta. Sinun on uskottaa sanoihisi, sillä ne välittävät tunteen, ja tunteista saavat alkunsa teot.

Varo sanojasi

Olen katunut joskus sitä, mitä olen sanonut. Pienetkin sanat voivat saada aikaan suuria asioita. Mietitäänpä, jos sanoisin seuraavanlaisesti: ”Riskit ovat suuret tähän tapahtumaan” kuin verrataan sitä ”Onnistumisen mahdollisuus on olemassa tähän tapahtumaan”. Kumpi kuulostaa paremmalta? Tietenkin jälkimmäinen. Monesti käyttää paljon ei-sanaa, joka tulisi muuttaa erilaiseen ja positiiviseen muotoon. Ei-sana on vahva negaatio, mikä tekee vahinkoja aivojesi tunteille ja aistimuksille. Kirja antoi vinkin, että älä koskaan aloita lauseitasi näillä sanoilla: täytyy, pakko, jos, epäilen, ehkä, aina ja mutta. Tästä huomaa vaikutuksen varmasti puheesi.

Kuinka valitaan oikeat sanat?

On ollut tilanteita, jossa on valinnut vääriä sanoja tai epäilen sanovani vääriä sanoja keskusteluun. Niin kauan kuin epäilen sanovani väärin, en pysty siinä kehittymään. Tärkein asia on vahva itseluottamus. Täytyy unohtaa itsevähättelyt ja valittamiset. Aloitan useasti lauseeni: ”Yritän…” tai ”Kokeillaan…” ja nämähän antavat huonon vastauksen epävarmuudellaan.  Jos haluan tehdä vaikutuksen, vastaan rehellisesti ja jämäkästi. Vaikuttavaan vastaukseen on samat säännöt kuin puheessa. Mennään suoraan asiaan ja aloitetaan jämäkästi. Kevennä tunnelmaa ja jatka kysymällä, sillä puheen on oltava vuoropuhelua.

Läsnäolo on antamista

Vaalahti haastaa kirjassaan olemaan 15 minuuttia tekemättä mitään. Älypuhelimet pois, suljetaan silmät ja koetaan kaikilla aisteilla, mikä on nyt ja mitä koet. Itsellä on harjoittelemista läsnäolon kanssa, sillä välillä on tilanteita, kun omat ajatukset lähtevät soimaan päässä. On hoitamattomia tehtäviä tai jokin muu asia painaa mieltä. Läsnäolo on suurinta antamista. Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat itsellesi. Olen tiedostanut tämän piirteen jo aikaisemminkin itsessäni ja haluan tietoisesti vaikuttaa tähän. Minulla on mahdollisuus ymmärtää toista osapuolta, joten pystyn vastaamaankin heille aidosti ja oikeilla sanoilla. Tämä on merkittävä tekijä, jos haluaa menestyä urallani.

Oikeilla sanoilla, tietoisesti muuttamalla omaa käytöstä ja olemalla läsnä voidaan vaikuttaa muihin. Näillä ohjeilla mennään eteenpäin!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!