Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Santiagon Unelmat

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 1
Kirja: Santiagon unelmat
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.5. Oppimisen klassikot, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

SANTIAGON UNELMAT

 

 

 

Ei hyvä sylvi miten hieno kirja. Tässä vasta lukukokemus! Itse en ennen Tiimiakatemiaa ollut varsinaisesti lukenut kirjoja sitten viidennen luokan, koska en löytänyt tarpeeksi kiinnostavia teoksia… Jos joku olisi vuosia sitten paiskannut tämän kirjan käteeni ja sanonut käskevällä/kannustavalla äänenpainolla minulle että ”LUE!” olisin varmasti löytänyt kipinän uudestaan tämän kirjan takia. Onneksi tämä kipinä on syttynyt uudestaan Tiimiakatemian ansiosta!

 

Olen varma, että hyvin moni muukin on sitä mieltä että tästä kirjasta voi saada aivan mahtavia elämänohjeita ja neuvoja oman tien löytämiseen JOKAISELTA sivulta. Tämä kirja pakkaa itseensä niin paljon simppeliä järkeä ja viisautta, että sitä on oikeasti vaikea tajuta. Nyt sen kuitenkin tajuaa miten paljon oikeasti mahtuu tietoa vähän päälle sataan sivuun.

 

Santiago on kotoisin Andalusiasta, eteläisestä Espanjasta. Hän on valinnut ammatikseen paimenpoikana olemisen, koska haluaa nähdä maailmaa kiertäen sitä lampaidensa kanssa. Hänen perheensä, tai oikeastaan hänen isänsä oli sitä mieltä, että tämä ei ole paras mahdollinen vaihtoehto elää menestyksekästä tai hyödyllistä elämää. Isä sanoi Santiagolle; ”Kun olet kiertänyt tarpeeksi, voit palata kotiin ja aloittaa oikean elämän”. Pääsemme tästä miettimään yhtä asiaa. Mikä on hyvä tapa elää? Jokaisella maailman ihmisellä on tästä oma käsitys ja eri vastaus. Ihmisen täytyy miettiä, mitä elämältään haluaa. Tarinassa todetaan monesti tämä asia; kun ihminen haluaa jotain koko sydämestään, auttaa maailmankaikkeus saavuttamaan sen. Mitä sinä haluat elämältäsi? Mitä minä haluan elämältäni? Entä mitä olemme valmiita tekemään sen eteen? Miten pääsen sinne minne haluan? Olkoon se tässä maailmassa mitä tahansa, edellä olevia kysymyksiä pohtimalla voit varmasti saada selvemmän kuvan omasta itsestäsi, elämäntiestäsi ja unelmistasi. Mielestäni suurin kysymys joka näiden jälkeen kuuluu on; Oletko valmis? Taas kerran, jokaisella on näihin eri vastaukset, mutta ei pidä valehdella itselleen.

Santiago pohtii muiden ihmisten elämää, toiveita ja unelmia. Mitä he ovat halunneet? Missä he ovat nyt? Mikä ajoi heidät nykytilanteeseen? Otetaan esimerkkinä eräs kauppias. Kauppias halusi itsekin maailmalle. Hän perusti kaupan ja ajatteli tienata hieman rahaa jotta pääsisi kiertämään maailmaa. Päivät vaihtuivat viikoiksi, viikot kuukausiksi, kuukaudet vuosiksi, vuodet kymmeniksi. Vuosien päästä kauppias päätti, että käväisee eläkepäivillään lomalla Afrikassa. Miksei kauppias lähtenyt maailmalle kunnolla vaikka sitä halusi? Hänen ajatushan oli alun perin tienata kaupallansa hieman pesämunaa matkaa varten. Kauppias ei ollut valmis hän pelkäsi. Pelkäsi toteuttaa unelmaansa. Kauppiasta varmasti kalvaa ikuisesti se, ettei tehnyt sitä. Tämä vika on ihan oikeissakin henkilöissä. Ihmiset eivät uskalla toteuttaa unelmiaan, koska pelkäävät. Mitä jos en saavutakaan unelmaani? Mitä jos tapahtuukin jotain pahaa? Mitä jos joudun pettymään? Jos, jos ja jos. Pahempi on olla toteuttamatta unelmaansa, kuin jossitella. Ihmiset ovat liian mukavuudenhaluisia. Tyydymme liian helposti nykytilanteeseen emmekä uskalla tehdä jotain repäisevää, uutta tai mitään mihin liittyy suurempia riskejä tai pettymyksen mahdollisuus. Ihmiset tajuavat aivan liian myöhään sen, että monta monta kertaa pahempi pettymys on vielä tuleva mukavuudenhaluisuuden tien valittua. Ehkä sinäkin halusit lähteä maailmalle ja ajattelit tienata ensin hieman rahaa. Jäit kuitenkin kiinni babylonin rattaisiin ja sille tielle jäit. Eläkepäivilläsi mietit itsekin mahdollisesti käyväsi jossain pikalomalla tjsp. Myöhemmin huomaat sen, unelmien kuolevan äänen, sisältäsi, joka siellä on aina ollut. Se kärsii. Se kärsii siksi, koska et toteuttanut unelmiasi vaan jätit sen huomiotta tehdäksesi jotain muuta, ”tärkeämpää”. Sinä kadut, koska haluaisit vieläkin toteuttaa unelmiasi, mutta nyt on jo liian myöhäistä. Se tuhoaa sisintä ja masentaa sinua. Ehkä alat purkamaan turhautunutta ja pientä vihaista itseäsi muihin ja syyttämään nyky-yhteiskuntaa. Sinusta saattaa tulla se kuuluisa pieni ja vittumainen, sanotaan nyt vaikka tv-mainoksestakin tuttu ”pikkunälkä” -riiviö (:D) koska se tässä ensimmäisenä tuli mieleen.

 

Kirjan pääpointtina on ehdottomasti; KUUNTELE SYDÄNTÄSI, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Älä hylkää omia unelmiasi! Älä tyydy nykytilanteeseen vaan tee siitä parempi! Älä pelkää loppujen lopuksi merkityksettömiä asioita! Loppupeleissä kaikki nämä ovat vain oman pääkopan juttuja. Muutos lähtee sinusta itsestäsi! Jälleen kerran, kysymys kuuluu; Oletko valmis? Ja jälleen, älä valehtele itsellesi. Ei Santiagokaan valehdellut. Hän halusi olla paimen. Hän näki unen aarteesta ja lähti seuraamaan omaa elämäntietään. Santiago ei pelännyt sitä, mitä saattaisi tapahtua. Mielestäni tälläinen ”saattaa tapahtua” -pelkääminen on hyvin verrattavissa esimerkiksi hitaasti etenevään syöpään. Sitä ei välttämättä huomaa, mutta se tappaa sinua sisältä hitaasti ja jossain vaiheessa huomaatkin olevasi sairaalavuoteessa odottamassa viimeistä tuomiota, miettimässä niitä asioita mitä olisit voinut tehdä, muttet tehnyt. Kärjistetty esimerkki, mutta mielestäni toimiva. Miksi siis tyytyisit nykytilanteeseen jos voit lähes aina palata siihen takaisin? Niinpä. Ota siis se riski mikä on otettava ja seuraa omaa tietäsi. Älä anna minkään estää sitä. Jos huomaat joutuneesi harhapolulle, palaa takaisin, jotta pääset jälleen tielle.

Santiago löysi elämäntietään seuraamalla aarteen. Hän meni aina vanhan sortuneen kirkon luota Egyptin pyramideille asti löytääkseen aarteensa sieltä, kuten hänelle oli uni kahdesti näyttänyt. Aarre ei kuitenkaan siellä ollut vaan se oli vanhalla sortuneella kirkolla. Santiago sai tietää aarteen olinpaikan pyramideillä ja matkasi takaisin ottaakseen sen haltuunsa. Kuitenkin, suurempi aarre Santiagolle rahan ja arvokkuuksien sijaan oli hänen tekemänsä matka ja hänen matkallansa oppimat asiat. Hänen katsomus maailmasta laajeni, hän löysi rakastamansa naisen, hänestä tuli alkemisti ja hän osasi maailman kieltä. Hän oli seurannut sydäntään ja toteuttanut sellaisetkin haaveensa, mistä hän ei olisi aiemmin pystynyt uneksimaankaan! Santiago toteutti unelmansa ja voi siksi elää elämänsä loppuun saakka tuntematta katumusta ja katkeruutta. Hän voi elää loppuelämänsä tyynessä mielenrauhassa, viisaana, maailmaa nähneenä ja paljon kokeneena miehenä. Hyvä Santiago! Ottakaamme siis jokainen mallia hänestä ja lähtekäämme toteuttamaan unelmiamme. Muistakaa, aina voi palata takaisin.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!