Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sapiens a brief history of human kind

Kirjoitettu 11.09.19
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sapiens a brief history of human kind
Kirjan kirjoittaja: Yuval Noah Hariri
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sapiens a brief history of human kind – Yuval Noah Hariri

 

Haririn Sapiens osui kyllä oman rationaalisesti ajattelevaan pollaan. Itse janoan aina selitystä kaikelle mitä ympärillä tapahtuu ja tämä opus kyllä sammutti oman janon. Sapienssissa Hariri käy läpi eri tutkimuksia puolueettomasti ja esittää käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi mistä ihmiset ovat peräisin, miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme ja tuo pilkahduksen tulevaan positiivisella viimeistelyllä.

 

Tässä vaiheessa on hyvä mainita, että tämä reflektio on samalla isku sisäistä perfektionistiani kohtaan. Kirjoitan omaa järjen juoksuani, enkä tee tekstiin mitään korjauksia jälkeenpäin. Pahoittelen etukäteen.

 

Hariri lähtee liikkeelle ihmisten synnystä ja miten ihmiset ovat valloittaneet maanpäällisen maailman. Itselleni tuli mielikuva, että ihminen on hyvin itsekäs otus. Olemme syrjäyttäneet ja ajaneet sukupuuttoon kaikki isot maaeläimet aina levitessämme uusille alueille. Tätä ei ole voitu osoittaa ihmisen aiheuttamaksi, mutta näin on käynyt aina mammuteista, Madagaskariin ja Australiaan. Tällä hetkellä ihmisen itsekäs käytös näkyy mielestäni öljyteollisuudessa sekä luonnonvarojen kuluttamisessa. Levittelemme maaperäämme sitoutunutta hiiltä ilmakehään ja tuhoamme näin omaa elinympäristöämme. Hariri mainitseekin, että tällä hetkellä elämme rottien ja torakoiden kulta-aikaa. Nämä otukset eivät ole koskaan eläneet paremmin, kuin nyt. Tulevaisuus onkin adaptoitumistaistelu, missä ihminen on kyllä alakynnessä. Kirjassa rauhoitellaankin ihmisen huimalla teknologian kehityksellä ja uusia energianlähteitä löydetään ja keksitään kiihtyvällä tahdilla. Ihmisten puhuma maapalloa tuhoava teknologia saattaakin olla pelastava tekijä, jonka avulla voimme puhdistaa roskamme planeetalta, jota kutsumme kodiksi.

 

Itselläni isoimmat kolahdukset tuli kylläkin ihmisen käyttäytymisestä ja miten olemme ajautuneet käyttäytymään tavalla, jolla toimimme tänä päivänä. Toinen kysymys ja nykyajattelun haastaja tuli, kun Hariri kyseenalaisti olemmeko tänäpäivänä yhtään kivikautista ihmistä iloisempia, vai kaivammeko vain omaa kuoppaamme.

 

Historialliset heimokulttuurit saivat itseni ajattelemaan nyky-organisaatioita, kuten uskontoja ja yrityksiä aivan eri tavalla. Ihmisen juoruilutaito eli kehittynyt kommunikointi mahdollisti noin 150 henkilön heimojen synnyn, jolloin ihmisen järjestäytyminen mahdollisti ravintoportaalla hyppäämisen kuninkuusluokkaan. Tällöin isot eläimet eivät edes ehtineet muodostamaan luonnollista pelkoa pikkuruista homo sapienssia kohtaan. Iso harppaus tähän tapahtui ihmisten yhteisen mielikuvituksen avustavana. Tämä mahdollistaa myös nykypäivän yritykset. Ihmiset saattoivat luoda mielikuvituksensa tuotteena jumalakuvan vuorella seisovasta yksittäisestä kivestä. Tämä mielikuva antoi ihmisille yhteisen asian, joka yhdisti heitä piittaamatta siitä olivatko ihmiset edes nähneet toisiaan. Näin pystyimme muodostamaan merkittävästi 150 henkilöä isomman organisoidun elimen. Tämä oli myös ensimmäisten uskontojen synty. Kaikkia uskontoja yhdisti kuitenkin yksi juttu tähän asti. Niissä oli periaatteet, joita kukaan ihminen ei pystynyt toteuttamaan täydellisesti. Vasta nykyaikana syntyi uusi ”uskonto”, jossa käyttäydymme täysin sen ihanteiden mukaisesti – kuluttaminen. Ihmiset hamuavat nykypäivänä tavaraa, mitä eivät tarvitse pelkästään ostamisen kickseistä.

 

Toinen nykyaikainen ”uskonnot” ovat yritykset. Yritykset eivät ole fyysisiä asioita vain mielikuvituksen tuotto minkä on sovittu olevan olemassa ja mihin uskotaan. Tiimiakatemian voi näin julistaa yrittäjyys uskonnon kultiksi.

 

Palataanpa ihmisen onnellisuuteen. Kivikauden ihmiset käyttivät päivästään joitain tunteja ruoan hankintaan ja loppuajan perheensä kanssa viettoon ja lepäilemiseen. Ihminen asettui paikoilleen vasta maatalouden vallankumouksen aikoihin. Tällöin ihmisen ruoka yksipuolistui, sekä pellot vaativat huomattavat määrät työtä. Nykyihmiset tekevät huomattavat määrät enemmän työtä – yleensä työtä, josta eivät pidä. Tämän takia koen ensiarvoisen tärkeäksi löytää tai rakentaa työpaikan itselleen, jota ei pidä työnä.

 

Ihmisen paikalleen asettuminen toi paikalle myös taudit, joista ei kärsitty aiemmin. Ihmiset myös alkoivat hakea mukavuutta, jota aiemmin ei ollut tarjolla. Itse uskon tämän, ravinnon, sekä tiiviin asutuksen aiheuttavan lähes kaikki nykyajan sairauksista. Ihmisen saadessa vähemmän ”luonnollista” hyvää stressiä, stressin sietokyky laski eikä ihmiset osaa käsitellä omaa kehoaan optimaalisesti. Esimerkkinä testinä kokeilemani kylmäaltistus. Pystyn pärjäämään paljon pienemmällä vaatetuksella, eikä kylmä tunnu enää epämukavalta samalla tavalla kuin ennen vilukissana. Koen tämän opettaneen itselleni myös mielenhallintaa ja stressin sietokykyä. Tästä aiheesta voisin kuitenkin kirjoittaa aivan uuden reflektion.

 

Ravinnon jatkuva yksipuolistuminen taas on asettanut sen, ettei kivikautinen kehomme enää pysty toimimaan optimaalisesti. Lähes jokainen ihminen kärsiikin nykypäivänä niin sanotusta hiljaisesta tulehdustilasta, mikä ilmenee monella eri tavalla. Näistä mainittakoon, infektiot, allergiat, astma ja ruoansulatuselimistön ongelmat.

 

Tiheät pitkäaikaiset asumukset ovat taas tarjonneet erinomaisen pesäkkeen taudeille ja niiden leviämiseen. Suuri osa vakavista taudeista on kylläkin saatu kitkettyä pois lääketieteen kehityksen myötä.

 

Viimeaikainen ilmentynyt ongelma keskittymiskyvyn heikentyminen on asia mitä olen itse pyrkinyt palauttamaan. Tähän uskon suurimman yksittäisen tekijän olevan melu- ja ärsykesaasta, jota on maailmalla valtavasti. Olen kokenut huomattavaa etua siitä, että olen ottanut ilmoitukset pois viesteistä. Jos on tärkeää asiaa voi hyvin soittaa, jolloin kommunikointikin käy helpommin. Viestit katson, kun minulla on aikaa.

 

Loppuun heitän pallon sinulle. Mieti mikä on sinulle onnellinen elämä ja mitä se vaatii.

 

It’s not the daily increase but daily decrease. Hack away at the unessential”

  • Bruce Lee

 

Toivottavasti ymmärsit ajatuksen juoksustani!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!