Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sapiens: Ihmisen lyhyt historia

Kirjoitettu 05.12.18
Esseen kirjoittaja: Ari Kautto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sapiens: Ihmisen lyhyt historia
Kirjan kirjoittaja: Yuval Noah Harari
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sapiens: Ihmisen lyhyt historia

 

Erittäin mielenkiintoinen kirja keskittyen ihmisen historiaan ja siihen miten ihmisestä tuli älykkäin olento maapallolle. Kirja menee todella syvälle siihen mitä elämä on ja mikä on ihminen? Ihmisen lyhyt historia on todella pitkä kirjana ja myös äänikirjana (n.19h) mutta suosittelen ehdottomasti lukemaan tai kuuntelemaan kirjan. Itse en kirjoita tässä esseessä ollenkaan historia näkökulmasta vaan perehdyn asioihin, jotka ovat kirjan lopussa eli, nykyhetki ja tulevaisuuden näkökulma.

Eläinteollisuudesta puhutaan paljon nykyään medioissa. Moni kuitenkaan pysähtyy miettimään, onko omassa kulutuksessa esim. liha, kananmuna ja maito todella välttämätöntä. Itse syön vieläkin lihaa, mutta olen nykyään vähentänyt todella merkittävästi sitä, koska olen huomannut, että oma kehoni toimii jopa paremmin korvaavilla tuotteilla. Samoin en käytä maitotuotteita enää ollenkaan, koska ne eivät ole hyväksi omalle itselleni.

Uskon että moni syö lihaa, maitoa yms. monesti myös siitä syystä koska he ovat tottuneet siihen ja saaneet kasvatuksen siihen. Itse muistan lapsuudesta vanhempien ihmisten sanoessa, että maitoa pitää juoda, jotta luusto pysyy hyvänä. Ajatusmalli ajaa aivan järkyttävään maidon liikakulutukseen, jota ilmasto ei välttämättä kestä tulevaisuudessa. Moni ihminen saattaa unohtaa itsensä kuuntelun eikä mitä media tarjoaa oikeaksi mielipiteeksi tai muut ihmiset. Itse pyrin ajattelemaan todella omilla aivoilla ja kuuntelemaan myös omaa kehoani mikä toimii itselle parhaiten, en mitä media tarjoaa esim. karppaus yms. Median rooli onkin noussut nykypäivän todella korkealle. Ihmiset eivät aina muista tarkistaa lähteitä ennen kuin he sisäistävät otsikot, joita jokainen media tarjoaa mahdollisimman iskevästi ns. klikkiotsikot. Toivottavasti tulevaisuudessa ihmiset ovat vielä kriittisempiä ja osaavat ajatella omilla aivoilla ja ”pureskella” asiat mitä heille syötetään median välityksellä.

 

Shoppailemisen aikakausi

Osuva otsikko juuri tähän syksyaikaan mitä kirjassa tuodaan ilmi. ”Black Friday” ostopäivä rantautui Suomeen vielä suurempana kuin koskaan aikaisemmin. Ymmärrän ihmisiä, jotka ostavat tänä päivänä mahdollisimman paljon tavaraa esimerkiksi joululahjoja varten, koska ne ovat halvempia kuin yleensä. Tässä on kuitenkin oma kääntöpuolensa, joka on jo ajanut ihmiset todella paljon kuluttamaan tavaraa, ehkä jopa liiaksikin. Itse en voi sanoa tässä olevani paljon parempi ihminen, joka ei ostaisi jotain turhaa tai heräteostoksia, joiden ostamiselle ei todellisuudessa ole perusteluita. Olen kuitenkin tiedostanut nykyään tämän kuluttamisen aikakauden ja pyrkinyt jokaisen ostoni miettimään välillä jopa todella pitkään tarvitsenko tuotteen ja onko tuote varmasti hyvä. Sen takia nämä kaupalliset ostopäivät ovat todella huonoja siinä, koska ne helposti ajavat ihmiset ostamaan heräteostona jotain mitä he eivät todellisuudessa tarvitse tai sitten tv:n jonka hinta on nyt 500e, joka ei kuitenkaan vastaa sitä mitä oikeasti halutaan ja tv joudutaan uusimaan vuoden parin päästä. Tämä on sitä kuluttamista, joka ajaa liikakulutukseen ja kuormittaa maapalloa todella paljon, sekä myös kuluttaa ostajan taloutta.

”Köyhän ei ole varaa ostaa halpaa”. Tämä on mitä itse seuraan. Halvin ei todellakaan ole pitkällä aikavälillä paras vaihtoehto, vaikka se voi sinä hetkenä tuntua kuin on maksun aika, että olipas halpa tuote. Tietenkin tässä voi olla poikkeuksia, mutta itse en ole törmännyt ainakaan elektroniikassa, että halpa tuote olisi se paras vaihtoehto. Halvat tuotteet ajavat järkyttävään ylikuluttamiseen ja tuotteita joudutaan ostamaan paljon nopeammin yleensä kuin tuotteet, jotka ovat laadukkaista osista tehdyt. Lause tarkoittaa myös, että jos hyvään tuotteeseen, joka on kalliimpi kuin halvempi ei ole varaa, sillä hetkellä tuotetta ei osteta silloin. Sitten aloitetaan säästämään tuotteeseen ja ostetaan tuote, kun tarvittavat rahat ovat kasassa. Tämä on oman taloudenkin kannalta paljon kestävämpää.

 

Onnellisuuden arviointia.

Ihmiset ovat olettaneet tähän asti onnellisuuden perustuvan aineellisiin tekijöihin: terveys, ravinto ja vauraus. Ihminen helposti ajautuu yltäkylläisyyden aikakautena vauraudellisuudesta huolimatta vieraantuneisuutta ja merkityksettömyyttä. Ihmiseltä puuttuu merkitys, kuka hän on ja mikä hänen elämän tehtävänsä on. Itse uskon hyväntekeväisyyden tekevän ihmisen todella onnelliseksi. Tämän voi huomata myös helposti joulunakin. Lahjoja on paljon mukavampi antaa kuin saada, myös kokemus voi olla lahja ei materiaali. Kun pystyy tuottamaan toisille ihmiselle hyvää oloa ja näyttämään heille, että he ovat todella tärkeitä saa se aikaa aivan uskomattoman euforian. Tämä on elämän yksi keskeisimpiä asioita, jos miettii, kuka ihminen on onnellinen. Itse olen ottanut omaksi elämäntehtäväkseni tarjota ihmisille, jotka ovat ympärilleni niin paljon naurua ja iloa. Sekä myös kaikkein lähimmilleni haluan olla mahdollisimman hyvä ihminen ja pyrkiä tekemään heidän mahdollisimman onnelliseksi, nyt ja toivottavasti läpi elämäni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!