Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sattumaako?

Kirjoitettu 28.01.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja Onnellinen Elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja on tehnyt elämääni vaikutuksen, jota arvostan varmasti vielä vanhoilla päivillänikin. Luin tätä kirjaa useita kuukausia, aina kun koin sen tarpeelliseksi ja aion lukea jatkossakin.

Brian Tracy, Menestys ja Onnellinen elämä

Vuoden 2011 lopulla osallistuin itsensäjohtamisseminaariin, jossa Marko Kaarto puhui kirjojen lukemisen tärkeydestä. Hän mainitsi vaihtoehdoksi sille, että lukee kymmeniä eri kirjoja, lukee yhden loistavan kirjan kymmeniä kertoja uudestaan. Kertaus on opintojen äiti, ja saman alan kirjat yleensä kertovat saman asian vain eri sanoin. Marko mainitsi tällöin hänen suosikkikirjansa, Brian Tracyn Menestys ja Onnellinen elämä. Kirjasin sen ylös ja laitoin muistuksen; lue. Mitään en tosin tehnyt asian eteen tietoisesti pitkään aikaan. Olin unohtanut koko kirjan heti seminaarista lähdettyäni.

Kului yhdeksän kuukautta. Oli aika kirjoittaa oppimissopimuksia, ja olin kesän jälkeen päättänyt asettaa onnellisuuden tärkeimmäksi tavoitteekseni syksylle. Mitään tarkkaa suunnitelmaa en kirjannut itselleni, kuinka pääsen tavoitteeseeni. ”Suunnitelmassani” luki kuitenkin että jotain aiheeseen liittyvää pitäisi lukea.

Tuli Nordic Business Forumin vuoro, yhtenä puhujana paikan päällä itse Brian Tracy. Olin vuoden mittaan oppinut yhdistämään Tracyn vain myyntikirjallisuuteen, enkä tämän vuoksi enää muistanut hänen Menestys ja Onnellinen Elämä kirjansa edes olevan olemassakaan, vaikka mies itse oli Jyväskylässä. Kirja ei vieläkään siis päätynyt käteeni.

Jonkin aikaa NBF:n jälkeen esittelin tiimilleni onnellisuus-tavoitteeni. Asia ei olisi ollut mitenkään mainitsemisen arvoinen, ellei seuraavana päivänä Ilari Tervonen olisi kävellyt toimistollemme, ja kirjaimellisesti antanut minulle suoraan käteen kopiota tästä Menestys ja Onnellinen Elämä kirjasta. Olimme olleet niin hyviä asiakkaita NBF:lle, että meitä haluttiin muistaa muutamilla ilmaisilla kirjoilla. Olin jo silloin ällikällä lyöty, koska olin juuri kertonut tiimilleni tavoitteestani, ja nyt minulle ilmestyi kuin tyhjästä yksi työkalu käteeni.

Onnellisuus & Menestys

En ole varmaan koskaan kokenut vastaavaa reaktiota kirjaa lukiessa. Tai televisiota katsoessa. Tai kenenkään sanomana. Varmasti olen tämän kuullut muussakin lähteessä, mutta en näin selkeänä ja helposti ymmärrettävänä

”Itsetuntoon ja itsensä pitämiseen liittyy kaksi sääntöä. Ensimmäinen kuuluu näin: et voi pitää kenestäkään muusta enempää kuin pidät itsestäsi. Et voi antaa sitä, mitä sinulla ei ole. Toinen sääntö on, ettet voi odottaa kenenkään pitävän sinusta enempää kuin sinä itse pidät itsestäsi.”

Minä, joka olin monesti myöntänyt vihaavani itseäni, pitävän itseäni rumana ja kironnut itseni luuseriksi, koska kukaan ei tuntunut pitävän minusta. Nämä tunteet itseäni kohtaan olivat teinivuosina vain vahvistuneet vahvistumistaan, sillä olin noidankehässä. En pitänyt itsesäni -> minusta ei pidetty -> pidin itsestäni entistä vähämmän ->…

Voit arvata, minkälaisen ”Heureka” fiiliksen koin kun luin ja ymmärsin nämä lauseet. Oli kuin olisin kokenut pienen valaistuksen. Jos en olisi ollut junassa, olisin varmasti huutanut kovaan ääneen: Minä rakastan itseäni! Kun olin viimeinkin tajunnut, mikä tärkeys itsensä rakastamisella on, menin uuden rakkaani kanssa pullakahveille ravintolavaunuun, ja kirjoitin kaksi sivua pelkästään lauseita, joissa kehuin ja rakastin itseäni. Fiilis oli uskomaton.

Meni pari päivää fiilistellessä tätä kokemaani oivallusta, ennen kuin jatkoin kirjan lukemista. Kyseinen kappalehan käsitteli siis minäkäsitystä ja sen muodostumista. Vaikka lukiessani koin, että oma minäkäsitykseni ei ehkä ollut saanut sitä optimaalista kasvualustaa, oli Tracyllä tähänkin lohduttava neuvo. Minäkäsitys on opittu asia, ja kaikesta jonka voi oppia, voi myös oppia pois. Oman mielensä pystyy uudelleen ohjelmoimaan.

Tämä mielen uudelleen ohjelmointi saattaa kuulostaa ensin todella hämärältä ja absurdilta, ja voit kuvitella tiimiläistemme ja ristipölyttäjien reaktiot, kun aloin treeneissä kertoa omasta ohjelmointisuunnitelmastani. Tämä oli yksiä harvoista kerroista, kun uskalsin rohkeasti kertoa suunnitelmistani, jonka aavistin saavan osakseen pilkkaa. Suunnitelmani oli kirjan oppien mukaan hokea itsetuntoani vahvistavaa lausetta kolmen viikon ajan useita kertoja päivässä: minä rakastan itseäni, minä olen onnellinen, minä olen itsevarma.

Saatat vieläkin ihmetellä, miten tämä harjoitus on muka toimii? Alitajunta on subjektiivinen, joten se uskoo kaiken mitä sille syötät. Vuosien ajan kestänyt negatiivinen syöttö joutui positiiviselle dieetille. Kun tarpeeksi toistaa tiettyä asiaa, alitajunta ottaa sen lopulta totuutena. Oli tämä totuus mitä tahansa, se näkyy ja vaikuttaa elämääsi, joten kannattaa valita omaksi totuudekseen paras mahdollinen. Vaihdoin omaa totuuttani, ja vahvistan sitä edelleen joka päivä.  Oma totuuteni on onnellisuus.

Onnellisuutta ei saa ikinä ehdollistaa. Et saa sanoa esimerkiksi olevasi onnelinen vasta, kun pääset johonkin tavoitteeseesi, sillä saat ja sinun täytyy olla onnellinen myös ennen tavoitettasi. Ihminen pystyy käytännössä aina päättämään tilanteessa kuin tilanteessa oman reaktionsa, joten mitä oikeata hyötyä on koskaan valita negatiivisuus? Kaikki mitä tapahtuu, on jonkin valinnan seurausta.

Oma menestyskin on valintakysymys. Sinun on itse valittava, mitä menestys sinulle tarkoittaa. Sinun on itse valittava tavoitteesi, ei kukaan tee sitä puolestasi. Olet ihmisenä aina vastuussa kaikista teoistasi, joten olet ainz myös vastuussa seuraksista.

Jos menestys sinulle olisi esimerkiksi kävellä omin jaloin Inariin, ovat vaihtoehtosi joko lähteä kävelemään tai jäädä paikoilleen. Jos päätät lähteä liikkeelle,  matka on pitkä ja kestää kauan, mutta aika kyllä menee ohi ja lopulta pääset tavoitteeseesi ja koet menestyneesi Jos taas päätät jäädä paikallesi ja syyttää välimatkaa mielummin kuin itseäsi siitä, mikset koskaan pääse tavoitteeseesi, on vastuu tästä on kuitenkin omilla harteillasi.

Nämä asiat tajuttuani lähdin luonnollisesti selvittämään, mitä menestys minulle tarkoittaa ja mitä tavoitteita minun pitää luoda. Koin asian haasteelliseksi, sillä minun oli todella vaikea listata asioita, joihin minulla liittyy intohimoa. Ratkaisuksi tähän loin 50 minitavoitetta, jotka haluan vuoden 2013 aikana toteuttaa. Tämän listan avulla uskon löytäväni jostain intohimoni, jonka kautta ymmärrän mitä oikeasti haluan elämälläni tehdä.

Kirjatulla tavoitteella on muuten uskomaton vaikutus, ja on uskomatonta nähdä miten jotkin asiat käyvät toteen. Esimerkiksi kohta 31. listassani, saa kutsu liiketoiminnalliseen VIP-tilaisuuteen, kävi hetki sitten toteen. Jälleen kerran asialla oli Nordic Business Forum, joka järjestää parhaille asiakkailleen suljetun tilaisuuden helmikuussa. Innomo sai kutsun, ja minä sain kunnian lähteä paikan päälle. Uskomatonta tässä on myös se, että tilaisuuteen on tulossa puhumaan itse Brian Tracy. Voiko tämä olla sattumaa?

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!