Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Screw it, let’s do it!

Kirjoitettu 01.09.16
Esseen kirjoittaja: Janita Mikkola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Screw it, let's do it
Kirjan kirjoittaja: Richard Branson
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tarinat myy, sen olen täällä Tiimiakatemialla ollessani sisäistänyt paremmin kuin koskaan.

Perinteinen yliopisto tai ammattikorkeakoulu – tai lukio – ei korosta tarinaansa. Muistan aiemmista opiskeluhetkistäni lähinnä sen, että siellä istuttiin riveissä koulupöydillä, kuunneltiin opettajaa, ja kysymykseen vastaaminen oli aina hiukan hermostuttavaa, koska se ei ole luonnollinen keskusteluympäristö. Luetaan kirjoja, jotka ovat täynnä silkkaa kylmää, kovaa faktaa.

En muista koskaan, että esimerkiksi luokkaympäristöä (ope edessä, oppilaat pulpeteissa -asetelmaa) olisi kyseenalaistettu tai edes perusteltu meille koulussa. Niin vain oli koska niin oli aina tehty. Tai ehkä vain koska se on helppoa; yhden ihmisen on helppo opettaa joukkoa, kaikki näkevät helposti riveistä opettajan, on helpointa olla samat kurssikirjat kaikilla, jotta kaikki oppivat samat asiat.

Tiimiakatemialla kaikki on perusteltu. Miksi istutaan ringissä eikä riveissä, miksi ei ole pulpetteja, miksi kirjat saa valita itse, miksi dialogia on tärkeä opetella (vs. ope-oppilaat-asetelma). Tiimioppimiseen keskittyvässä koulussa yksilöllä on liikkumavaraa luoda oma polkunsa. Tarinoita Tiimiakatemian synnystä ja kasvusta kerrotaan vähän väliä. Samalla luon omaa tarinaani paljon tietoisemmin kuin ennen, sillä oma tiimi ja valmentaja huomaavat kyllä kehitykseni ja kertovat siitä. Perinteisessä opetuksessa omaa kehitystä ei usein tiedosta.

Mistäs minun pitikään varsinaisesti kirjoittaa? Meinasi lähteä vähän sivuraiteille. En voi sille mitään, kuinka vaikuttunut olen ikuisesti tästä oppimistavasta. Tää on vaan niin mun juttu.

Screw it, let’s do it koostuu oppitarinoista, jotka maailmankuulu bisnesmies Richard Branson on kerännyt elämänsä varrella. Näitä oppeja voi hyödyntää kaikkeen mahdolliseen, mutta etenkin yrittäjänä menestymiseen. Tämä on melkein kuin yksi Taivas + Helvetti -kirjoista, mutta jokainen tarina on yhden saman ihmisen yksi elämänvaihe.

Tuntuu kyllä, että olen tainnut lukea tällaisia samantyyppisiä kirjoja jo turhan monta, sillä en saa niistä irti enää moniakaan uusia asioita. Inspiroivaa ja kiehtovaa luettavaa kyllä, mutta vähän uusia käytännön oppeja, varsinkin ihmiselle joka on jo monin tavoin sinut itsensä kanssa. Kirjan otsikotkin jo kertovat jotain: Have fun!, Be Bold, Challenge Yourself, Value Family and Friends, Do Some Good, jne…

Bransonin paras – ja varmaan yksinkertaisin – neuvo on ”Just do it.” Hän toistaa sitä läpi kirjan. Tosipaikan tullessa saattaa pelottaa ja jännittää, ja aivot käy ylikierroksilla miettien ”mitä jos, mitä jos?!” Mutta Bransonin neuvo on opetella tyhjentämään pää huolista ja vain alkaa tekemään. Epätietoisuus on pahinta; päätit sitten hyvin tai huonosti, sitä useimmiten on silti tyytyväinen päätökseensä, koska se vei sinua eteenpäin pattitilanteesta.

Aion tästä eteenpäin valita vähän spesifimpiä kirjoja tietyistä aihealueista, sillä niistä saa käytäntöön vietyä enemmän oppeja. Richard Branson on kuitenkin huumorintajuinen mies, eli viihdyttävää luettavaa joka tapauksessa. Sopii enemmän pinkuille.

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!