Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Se joka Zlaattaa viimeisenä on luuseri

Kirjoitettu 24.12.14
Esseen kirjoittaja: Timo Kasurinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimović
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elämä kuin elokuvasta

Zlatan Ibrahimovic (s. 3. lokakuuta 1981 Malmö, Ruotsi) on yksi aikamme parhaita jalkapalloilijoita ja räiskyvän persoonansa ansiosta hänet tunnetaan ympäri maailman muustakin kuin maalinteko-taidoistaan. Malmön ghettojen kasvatti nousee yksin ankeista oloista maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Aseenaan hänellä on vain rautainen tahdonvoima ja päättäiven tavoite tulle maailman parhaaksi. Kuulostaako aivan Hollywood leffalta? Kyllä, mutta tämä on vain Zlaattanin elämää.

Otin Ibran elämänkerran joukkuetoveriltani Teolta rennoksi iltalukemiseksi. Tämä taitaa olla vasta toinen Akatemian aikana lukemani elämänkerta ja täytyy sanoa että näitä lisää! Vaikka olenkin urheilumiehiä, niin en uskonut saavani paljon irti tästä kirjasta. Lisäksi en ole koskaan hirveästi Zlatanista tykännyt, sillä hän antaa hyvin ylimielisen ulkokuvan itsestään. Hänen tarinastaan selviää kuitenkin syvemmät syyt tähän meuhaamiseen ja tarina on vain niin huikea että sitä on välillä vaikea uskoa todeksi. Zlatan puhuu asioista niin kuin ne ovat (hänen mielestään) ja välittää aika-avaruuden halki huikeaa inspiraatiota myös minulle ja miljoonille muille.

Kirjassa on selvästi kaksi osa-aluetta jotka jäivät minulle mieleen. Ensimmäisenä ja suurimpana on tietenkin Zlatanin kasvutarina, joka antaa perspektiiviä myös omaan elämään. Toinen odottamaton asia josta kiinnostuin on urheilubisnes, josta Ibra kertoo muun muassa managereidensa kautta. Tiesin tottakai, että varsinkin jalkapallossa kyseessä on miljoonabisnes, mutta oli hauska kuulla asiasta sisäpiirin kautta, eli pelaajalta itseltään. Keskityn tässä esseessä kuitenkin reflektoimaan Zlaattanointia. Urheilubisneksestä löytyy varmasti vähän syvemmälle meneviä kirjoja, ehkäpä kirjoitan siitä seuraavan esseeni.

One and only

”Hyökkääjä ei puolusta, hänen täytyy säästää voimia maalintekoon”

Zlatan on hyvin suoraviivainen persoona, mutta tyhmä hän ei ole. Hän ei haistatellut medialle ja tehnyt muita hassutteluja huvikseen. Kirjasta huomaa kuinka paljon Zlatan reflektoi ja mietti tekemisiään. Hän tiesi tasan tarkkaan mitä sooloilusta ja valmentajan uhmaamisesta seuraa sekä millä tavalla se vaikuttaa muihin. Hän myös yritti päästä muiden pään sisään ja asettua heidän asemaansa. Hän tiedosti nämä asiat, mutta päätti silti jatkaa omalla linjallaan vaikka se monelle muulle näyttikin oudolta. Niinä harvoina hetkinä kun hän pyrki miellyttämään kaikkia ja toimi sääntöjen mukaan niin hänestä tuntui kuin jotain puuttuisi. Masennus iski ja maalinteko ei sujunut. Zlatan tarvitsi taiteilijan vapauden ja sen saatuaan hänmyös kantoi vastuun omalla tontillaan.

Lukiessa tulee elävästi mieleen ison Arskan puhe Nordic Business Forumissa ja hänen kuusi sääntöään menestykseen:

  1. Find your vision

  2. Think Big

  3. Ignore the nay-sayers

  4. Work your ass off

  5. Break some rules

  6. Give something back

Zlatan ei aikanaan ehkä sitä tajunnut, mutta hän seurasi näitä ohjeita huolellisesti. Hän oli yksi niitä onnekkaita jotka ovat löytäneet oman intohimonsa jo nuorena. Häntä ei rohkaistu kuten meitä löytämään oma tie, vaan jalkapallo oli pakokeino ghettojen kaduilta. Ajan mittaan hän kuitenkin syttyi lajiin ja ennen pitkää tähtäimenä oli olla maailman paras. Pienesti hän ei siis ajatellut missään vaiheessa, vaan ensimmäisistä puulaakipeleistä asti Ibra halusi tavoitella täydellisyyttä. Kriitikot Zlatan hoiti näytöillä, ei puheilla. On vaikea kuvitella minkälaista on astella Ajaxin paidassa kentälle, kun kymmenet tuhannet fanit vihaavat sinua ja haluavat pois joukkueesta. Zlatanille tämä kuitenkin toi vain lisää virtaa. Hän halusi näyttää heille mistä Zlatan pissii.

Yksilöstä tiimipelaajaksi, tiimipelaajasta liideriksi

Zlatan pelasi pitkään täysin itseään varten ja hän myönsi ettei ymmärtänyt taktiikoista liikoja. Hän oli hyvin voitontahtoinen, mutta tykkäsi tiimissä niistä pelaajista joiden kanssa viihtyi vapaa-ajalla ja ei oikeastaan yrittänytkään tulla toimeen muiden kanssa. Yksi lause kuitenkin pysäytti hänet: ”Zlatan, kukaan ei muista kikkojasi jos joukkue ei voita”. Tästä lähti tulevan johtajan kipinä. Zlatanin tavoite oli tulla maailman parhaaksi pelaajaksi, mutta se ei onnistunut yksin. Hän tarvitsi joukkueen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Jalkapallossa, niin kuin monessa muussakin asiassa pelataan voitoista, ei maaleista.

Kun Zlatan siirtyi Interin riveihin Italiaan joukkue ei ollut voittanut liigan mestaruutta vuosikausiin. Zlatan ymmärsi, että tällä tasolla joukkueet ovat niin tasavertaisia, että pienimmätkin asiat ratkaisevat. Hän alkoi päättäväisesti purkamaan joukkueen klikkejä ja luomaan yhteishenkeä. Inter voittikin mestaruuden seuraavat kolme vuotta putkeen. Rääväsuisesta ghettopojasta joka pelasi vain itselleen, oli tullut juhlittu johtaja ja tiimipelaaja.

Loppusanat

En tehnyt kirjasta muistiinpanoja vaan luin sitä kuin romaania ja elävöidyin tapahtumiin. Tähän esseeseen tuli ylös ne kohdat jätkä oikeasti jäivät mieleeni kirjasta. Essee toimii henkilökohtaisena muistilappunani jos ja kun motivaatiopula uhkaa. Pitää vain muistaa Zlaatata.

Entäs Ibra? Hän hamuaa vielä kruunua huikealle uralleen, Mestareiden Liigan voittoa. Hän siirtyi Espanjaan, Barcelonan riveihin jahtamaan unelmaa, sillä hän uskoi siellä olevan paremmat mahdollisuudet tuohon pokaaliin. Ironisesti Barcelona tippui neljännesvälierissä Zlatanin vanhaa seuraa, Interiä vastaan joka lopulta voitti koko turnauksen. Zlatanin seikkalut jatkuvat nykyää Ranskassa, PSG:n riveissä. Innolla seuraan saavuttaako hän koskaan tuota viimeistä haavettaan. Sen tiedän, että häneltä ei ainakaan usko lopu.


Timo Kasurinen

Osk. Mittava Innovations

+358 400 445 534

timo@mittava.fi

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!