Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Seikkailijan aarteet

Kirjoitettu 07.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mad success
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tuomas Milonoff
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matkailu avartaa, niin kuin Riku ja Tunna ovat selkeästi tuoneet esille kirjassaan Mad Success. Askeleet menestymiseen eivät vaadi miljoonia euroja tai maailmaa mullistavaa liiketoimintaa. Riippuen toki miten määrität menestymisen. Oli mukavaa lukea kerrankin kirjaa, jossa ei kerrota miten tienaat ensimmäisen miljoonasi, vaan miten elää arvokasta elämää. Se on minusta jo menestys itsessään, kun voi olla joka päivä ylpeä teoistaan. Elämä on yhtä seikkailua, jos elät seikkailijan mielellä.

 

Aarrekartta

 

Tykkään ajatella tavoitteita aarrekarttoina. Seikkailijan mielellä tietää vain missä se punainen raksi merkkaa aarteen, muttei tiedä mitä vaaroja matkanvarrelta löytyy. Vaaroista kuulee vain puheita matkanvarrella kanssa seikkailijoilta, mutta täytyy ne silti itse kokea ja nähdä uskoakseen. On tärkeää muistaa ettet ole ainoa seikkailija. Kun on aarre, löytyy sille monta ottajaa. Näitä helposti kuvitellaan kilpailijoiksi ja siinä onkin ensimmäinen moka. Päästessään aarteelle olet erittäin harvoin ensimmäinen siellä. Tästä syystä on hyvä oppia jo hyvissä ajoin iloitsemaan muiden saavutuksista siinä missä omistakin. Ole onnellinen että muutkin ovat selvinneet matkasta ja kannusta niitä jotka ovat vielä viidakossa taistelemassa opintojenkirjaus mörköjen kanssa.

Jos kateus kuitenkin iskee toisen edetessä aarteesta toiseen nopeammalla tahdilla kuin sinä, mieti onko se kuitenkaan kadehtimisen arvoista. Sijoittuuko kateus peruselämän tarpeisiin, kuten lämpimään ruokaan tai kattoon pään päällä, vai hienompiin vaatteisiin ja rahan määrään? Pystytkö sinä saavuttamaan saman ja miten? Olisiko siinä seuraava rastisi aarrekartassa? Vaikka kadehtimasi henkilö vaikuttaisi kuinka täydelliseltä tahansa, muista että jopa hänellä on puutteita elämässä, hänkin on vajaa siinä missä sinäkin. Muistele myös edellisiä tilanteita joissa olet kadehtinut toista ihmistä. Mikä sai sinut pääsemään sen tilanteen ylitse? Vieläkö kadehdit häntä?

 

Aarrejahti

 

Omassa aarrekartassani häämöttää monta ruksia. Opiskelussa ruksini on opintojenkirjausten saaminen valmiiksi ajoissa ja se vaatii teoria viidakon läpi rämpimistä, sekä kirjapiste mörön selättämistä. Tiimiyrityksen kartalla aarteeni on kaupan lukkoon saaminen, josta syntyvän projektin onnistunut toteutus syntyisi helmikuussa. Tämä aarre onkin jo erittäin lähellä. Tiimin aarrekartalla ruksini on onnistuneen viestinnän ja avoimen kommunikoinnin kohdalla. Tämä aarre näyttäisi siintävän kauimpana ja laajan väärinymmärryksen suon takana. Tätä lähden puimaan kysymyksellä, miten rakentaa kestävä viestinnän polku? Kaikki kulkisivat tätä samaa selkeää ja valaistua polkua. Selkeällä ja rehellisellä kommunikoinnilla/viestinnällä pääsisimme paljon vauhdikkaammin asioiden ytimiin. Tällä hetkellä jokainen vähän rämpii polviaan myöten epätietoisuuden ja väärinymmärryksen suossa polviaan myöten. Tällä tavoin viestintä ei kulje kuin viereiselle kaverille, joka myös yrittää eteenpäin räpistellä. Loiskeen ja pyristelyn keskeltä ei kuule paljoa muiden ihmisten keskusteluja. Ratkaisuja helpompaan ja turvallisempaan suon ylittämiseen on monia, mutta tähän hätään keksin vain yhden: Yhdessä tekeminen. Tehdään yhdessä suolle polku ja valaistaan se, jotta suolle palatessa muistamme mihin sen polun teimme. Nähdään yhdessä säännöllisesti, annetaan toisillemme tilaa puhua ja johtaa, sekä ollaan rohkeita kommunikoimaan sydämestä.

 

Tutkimusretkeilijä

 

On paljon erilaisia seikkailijoita. Itse kadehdin ristiretkeilijöitä, eli ihmisiä jotka tietävät minkä eteen tekevät hurjan määrän duunia ja heillä on intohimo suurempia rikkauksia kohden. Pidän itseäni ennemminkin tutkimusretkeilijänä. Haluan tietää kaikesta kaiken, mutten tiedä mihin sitä tietoa käyttää. Tähän heti haasteena nakkaankin itselleni rohkeampaa tiedon jakamista tiimin sisällä. Tuon teoria paketin esittelyyn treeneihin ja keinon miten käyttää sitä käytännössä. Tästä seuraava askel on sitten samanlaisen teoria paketin tuomista tiimin ulkopuolelle, vaikkapa workshopissa tai asiakkaalle tapahtumassa. Molemmat ovat tulossa ja näkyvät kalenterissa, mutta sisältö on vielä viilauksen alla. Asiakkaalle tuon ainakin teoriaa sovellettuna käytäntöön aiheesta luottamus ja viestintä helmikuussa järjestettävässä tapahtumassa. Tiimille tuon tammikuussa teoriaa käytännönläheisesti aiheesta persoonallisuustyypit ja niiden hyödyntäminen tiimityössä.

Minusta on hyvä aina pitää uteliaisuutta yllä uuden tiedon hankkimisessa, sekä tärkeimpänä uusien ymmärrysten löytämisessä. On mahtava tunne kun löytää vastauksen ”miksi” alkuiseen kysymykseen. Yleensä kysymys on miksi näin pitää tehdä, miksi toinen tekee noin ja miksi sain vastaukseksi ”ei”. Moniin kysymyksiini en olisi löytänyt vieläkään vastausta, jos en olisi pitänyt seikkailijamaista avointa mieltä uutta kohtaan. Huomaan että minulla on vieläkin paljon ennakkoluuloja ja ihmeellisiä päähän pinttymisiä miten asiat minusta kuuluu mennä, eikä muuta tapaa ole. Matkailu avartaa, mutta ei aina tarvitse mennä ulkomaille asti nähdäkseen asioita uudella ja avoimemmalla tavalla. Monesti riittää että omien hölötysten sijaan kuuntelee toisten hölötyksiä ja kyselee kiinnostuneena miksi he ajattelevat niin.

Kahvi kaunistaa ja vastaukset lisäävät kysymyksiä. Menestykseni mittaan kokemusten ja oppien määrällä, sekä ehkä vähän sitä rahaa siinä sivussa jos sais.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!