Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Seremoniamestarin käsikirja

Kirjoitettu 05.09.16
Esseen kirjoittaja: Linnea Häyrinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Seremoniamestarin käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Thomas Leikvoll & Erling Arvola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seremoniamestarin käsikirja

Tartuin seremoniamestarin käsikirjaan saadakseni lisää vinkkejä juhlien järjestämiseen. Kirjassa kerrotaan seremoniamestarin näkökulmasta: kuinka järjestät juhlat kuin juhlat.

Tuottaessani tapahtumia itseäni on yhä enemmän alkanut kiinnostamaan etiketti ja se, kuinka tuotetaan toimivat juhlat.

Juhlasuunnittelupalveluiden yleistyessä haluan kehittää omia taitojani juhlien järjestäjänä. Tulevaisuudessa haaveenani on jatkaa vanhempieni juhlakartanon toimintaa Joroisissa ja juhlapalvelun lisäksi tarjota myös apua esimerkiksi häiden suunnitteluun.

Kirja on kirjoitettu kaikille tarkoille suunnittelijoille sekä valmistelijoille ja niille, ketkä jättävät valmistelut viimetinkaan. Itse koen toimivani noiden kahden välimaastossa. Kirjassa kerrotaan, miten tilaisuus viedään läpi tehokkaasti, hauskasti ja tyylikkäästi.

Seremoniamestarilla on juhlissa monta tehtävää ja pääosin hän ratkaisee tuleeko juhlista hyvät vai huonot. Seremoniamestari on palveluammatissa ja hänen tulee esimerkiksi juontamisen lisäksi vastata vieraiden kysymyksiin. Kunniavieraan tai morsiamen ei tarvitse tietää juhlapaikan edessä olevan parkkialueen pysäköintiluvista vaan seremoniamestari on valmiudessa selvittämään asian.

Seuraavaksi käyn läpi seremoniamestarin tehtävät silmällä pitäen marras-joulukuussa järjestettäviä asiakkaamme pikkujouluja.

Seremoniamestarin tehtävät:

Seremoniamestari
Huolehdin ohjelman sujuvasta kulkemisesta sekä vieraille tiedottamisesta. Kuulun selkeästi juhlan henkilökuntaan ja jo juhlan alussa tiedotan itsestäni ja tehtävistäni sekä milloin puoleeni kannattaa kääntyä.
Olen huomannut, että tärkeintä on huolehtia vieraiden perustarpeista. Näitä perustarpeita on esimerkiksi vessojen sijainti, juomapisteen sijainti sekä juhlan aikataulu ruokailuineen.

Keittiön välikäsi
Pikkujoulujen järjestäjänä ja seremoniamestarina minun on tärkeä tietää mitä juhlissa on tarjolla. Ruokailu ohjaa kaikkia ohjelmanumeroita. Seremoniamestarina tulee huolehtia siitä, että ruoka ja juomat tarjoillaan niin, ettei ruoka ehdi jäähtyä tai kunniavieraat ärtyä.

Järjestäjien tiedottaja
Seremoniamestarin tulee olla näkyvä ja helposti lähestyttävä. Seremoniamestari edustaa kaikkia järjestelyjä ja tapa, jolla vieraita palvellaan vaikuttaa vieraiden mielikuvaan juhlasta

Yleisesti tehtävistä

Ruokalista
Tulevissa pikkujouluissa käytämme yhteistyökumppanimme palveluita, jolloin vieraille on mukava kertoa yrityksen taustoista. Kaikista ruokalajeista ei tarvitse kertoa mutta kertomukset käytetyistä raaka-aineista on hyviä keskustelunavaajia illallispöydissä.
Juhlapaikka
Usein juhlapaikka ja sen maantieteellinen sijainti tuovat uusia kokemuksia vieraille. Pelimannitalo Palokassa kätkee sisälleen paljon tarinoita ja historiaa, josta olisi mukava kertoa vieraita viihdyttääkseen.

Äänentoisto ja musiikki
Tekniikan toimivuus on äärimmäisen tärkeää juhlan sujumiseksi. Kaikki laitteet täytyy varmistaa ja käydä läpi erikseen kaikkien puhujien ja esiintyjien kanssa. Helpointa on jos tekniikkaan voidaan varata vastaava henkilö. Seremoniamestarin tulisi valita tiedottamiseen sellainen paikka, josta kaikki vieraat ensinnäkin näkevät hänet mutta myös kuulevat.

Pukeutuminen
Seremoniamestarin tulee pukeutua siististi ja tilaisuuden luonteeseen sopivasti. 20-luvun teemapikkujouluissa henkilökunnalla tulee olemaan tummassa asussa jokin tietty elementti, josta vieraat meidät tunnistavat.

Lopetus
Kun viralliset osuudet seremoniamestarilla on ohi on hyvä kertoa vieraille kaikki tarvittava illan järjestelyistä. Hyviä kerrottavia asioita on kulkuyhteydet, ohjelma ja juhlien päätösajankohta. Lopuksi seremoniamestari kiittää saamastaan huomioista ja toivottaa oikein mukavaa iltaa vieraille tai kertoo esimerkiksi tilanteeseen sopivan sitaatin.

Seuraavaksi olen koonnut kysymyksiä, joita asiakkaalta on hyvä kysyä ensimmäisessä pikkujoulujen suunnittelupalaverissa:

Teema?
Kuinka paljon vieraita on kutsuttu?
Millainen pöytäjako?
Onko illalla kahvitarjoilua?
Onko jotain mihin seremoniamestarin tulisi kiinnittää huomiota?
Halutaanko musiikin lisäksi muuta ohjelmaa esimerkiksi taikuri?
Hankkiiko yritys vai tapahtumanjärjestäjä juomat?
Halutaanko paikalle baarimikko?

Seremoniamestarin käsikirja on oivallinen kirja myös erilaisiin rentoutusharjoituksiin ennen puhe –tai esiintymistilanteita. Suosittelen kirjaa kaikille juhlien järjestämisestä kiinnostuneille sekä esiintyjille ja tapahtumien juontajille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!