Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Seuraa Nalle Puhia

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Puolen hehtaarin metsän johtajuus opit. Nalle puh on erityisen hyvä johtaja. Hän on kuin perus hämäläinen rauhallinen ja karski mies. Tuumailee valintojaan rauhassa, vaikka muut olisivatkin paniikissa. Hän kuin kallio, jonka optimistinen ongelman ratkominen on suorastaan huvittavaa katseltavaa. Hellyttävä nalle josta on helppo kenen tahansa pitää. Lasten kesto suosikki, jolla on yllättävän paljon annettavaa myös aikuisille.

 

Johtaja ei ole mörkö, vaan nalle

 A. A. Milnen luoma Nalle Puh sai alkunsa kirjailijan oman poikansa pehmoleluista ja eläintarhassa elelevästä mustasta karhusta nimeltä Winnie. Lopulta Disneyn tuottamat sarjakuvat ja animaatiosarjat toivat tämän veikeän hauskan ja hunaja humalaisen nallekarhun lasten suosioon. Nyt Roger E. Allen on tuonut samaisen lapsuutemme sankarin aikuisten keskuuteen yksinkertaisilla johtajuuden opeilla.

Kirjassa kannustetaan ottamaan mallia johtajuuteen Nalle Puhista. Enpä olisi varmaan koskaan ajatellut Nalle Puhia johtajan esimerkkinä. Nyt kun katselen taaksepäin ja muistelen Nalle Puhia, niin ainoat muistot ovat kun Puh johtaa monen kirjavaista porukkaansa läpi monenmoisten haasteiden. Nalle on se johon kaikki tukeutuvat loppu peleissä ja keneltä kysytään kun omat neuvot ovat loppuneet. Vaikka Nalle ei välttämättä tietäisikään vastausta heti, voimme aina luottaa hänen löytävän jonkin sortin ratkaisun. Johtaminen ei ole niin suuri asia sittenkään, jos kerran yksi hunajalla hemmoteltu ja korruptoitunut nalle sen pystyy tekemään esimerkillisesti. Itseä on ainakin jännittänyt ottaa johtajuutta, vaikka tietäisinkin teoriassa miten pitäisi toimia. Tämä antaa minulle rohkeutta olla oma itseni johtajana, kunhan muistan täyttää seuraavat johtajalta vaaditut kriteerit.

 

  • Aseta tavoitteet, jotka ovat tuumailtu hyvin ja ne voidaan muuttaa suoraan tehtäviksi.

 

  • Organisoi tilanne, eli selkeytä jokaiselle oma rooli ja tehtävä.

 

  • Motivoi tekemisen harmoniaan, älä jahkailuun ja jossitteluun.

 

 

  • Haasta kehitys mielessä, niin itse projektia kuin myös sen tekijöitä ja erityisesti johtamista.

 

  • Kommunikoi selkeästi ja tarpeellisesti, sekä muista viestiä vielä silloinkin kun kaikki tuntuisi olevan itsestään selvää. Kertaus on opintojen äiti.

 

 

  • Seuraa ja analysoi etenemistä, sitä saa mitä seuraa periaatteella. Tavoitteiden ja projektin etenemisen lisäksi on hyvä seurata aina sitä mitä halutaan kehittää.

 

Apua! Kuka meillä johtaa?

 

Driimissä on ollut lähiaikoina ongelma. Ei ole ollut tiimiliideriä, eli johtajaa. Aika hassua minusta, sillä meillähän pitäisi hallita kaverijohtajuus itsensä johtamisen kautta. Eli tuetaan toinen toisiamme ja motivoidaan esimerkin avulla. Joku on aina välillä se veturi ja muut tulevat perästä. Johtaja vaihtuu siis useammin kuin tiimiliideri tai asiakkuuspäällikkö. Olemme tilanne johtajia, koska emme ole olleet kauaa vielä yhdessä ja me emme rajoitu vain yhteen asiaan yrityksenä. Meillä ei siis ole perinteistä kaikki tietävää johtajaa, joka tietäisi kaiken tarvittavan juuri siitä aiheesta mihin yritys kokonaisuudessaan perustuu. Me kokeilemme sitä ja tätä, eikä kukaan ole tullut mukaan ollakseen vain alainen. Tässä siis kestää aikansa ennen kuin edes huomaa ettemme ole niin kuin kaikki muut yritykset.

Peruskäsityksemme yritystoiminnasta on yleisellä tasolla, jossa on yksi johtaja, sen alla muutama muu, josta syntyy sikariporras. Ei alkuunkaan näin. Teemme erilaisia projekteja ja käymme läpi paljon erilaisia haasteita kaikenlaisista yritystoimintaan liittyvästä. Tulemme erilaisista taustoista, kokemuksista ja koulutuksista. Olemme siis kaikki samalla viivalla vallan suhteen, mutta täysin eri viivoilla tilanteen mukaan. Ei sillä että joku olisi parempi kuin toinen eri tilanteissa, vaan toisilla voi olla ratkaisu eri haasteisiin ja siinä vaaditaan tilanne johtajuutta. On siis positiivisen kummallista kuinka johtaja tittelin puuttuminen voi lamauttaa prosessin. Onko se että tarvitaan jollekin syntipukki, jos epäonnistutaan vai tarvitaanko niin kipeästi joku oikeasti motivoimaan ja ottamaan asioista selvää meidän puolestamme? Tiimiliideri tarvitaan ja hyvä että se on nyt löytynytkin, mutta se mitä me tällä hetkellä odotetaan keneltä tahansa johtoryhmässä olevasta on minusta yhtä naurettavaa, kuin se että odotetaan kahvin tippumista keittimen ollessa pois päältä. Jos siis tulevaisuudessa törmään tilanteeseen joka tarvitsee johtajuutta ja tiedän sitä pystyväni antamaan, en enää pelkää vastata haasteeseen. Annan samalla tavalla myös muille tilaa ottaa johtajuutta, vaikka itselläni olisikin tämä hieno ”päällikkö” titteli. Ajattelemalla enemmän niin kuin hellyttävä Nalle Puh, on johtaminenkin paljon mieluisampaa ja seikkailumielisempää.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!