Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Seuraa omia unelmiasi

Kirjoitettu 06.12.13
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jokaisella on juttunsa
Kirjan kirjoittaja: Heikki Peltola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka moni meistä valitsee itselleen harrastuksen, josta ei oikeasti pidä tai saa minkäänlaista nautintoa? Uskoisin, että harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ei yksikään. Harrastusten parissa vietämme ehkä maksimissaan 2-3 tuntia päivässä. Töissä suurinosa suomalaisista on puolestaan noin 8 tuntia päivässä ja silti 90 prosenttia tekee sellaista työtä, josta ei pidä. Tällaisessa tilanteessa itsensä motivoiminen ja halu kehittyä paremmaksi työssään tulee melko mahdottomaksi. Liian harva seuraa omia ”juttujaan” ja unelmiaan. Jokaisella on juttunsa kirja avaa hyvin omien juttujensa löytämistä ja unelmien parissa työskentelyn tärkeyttä.

 

 

Ihmiset tyytyvät liian helposti asemaansa oman työn parissa. Monesti työhön on liian helppo jäädä, ei tarvitse tehdä suuria ponnisteluja saaden varman palkan kuukauden lopussa. Mikäli raha toimii ainoana motivaattorina työnteossa, voi useissa tapauksissa todeta olevansa väärän työn parissa. On ihmisiä, jotka tietävät omat unelmansa, mutta eivät vain ole lähteneet tekemään niitä juttuja syystä tai toisesta. On myös sellaisia, jotka eivät ole tyytyväisiä työhönsä, mutta eivät välttämättä tiedä suoraan mitä haluaisivat tehdä. Tietäessään oman unelmansa, on helpoin keino ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä pieniä ponnisteluja niin, että pääsee työskentelemään rakastamasna asioiden parissa. Se vaatii vain päätöksiä siitä mistä on valmis luopumaan ja mitä kaikkea on valmis tekemään unelmiensa eteen.

 

 

Ne joille ”oma juttu” on vielä epäselvä löytyy myös ratkaisukeinoja, mikäli vain haluaa tarttua niihin. Ensin pitää miettiä, mikä omassa työssä on asia miksi se ei kiinnosta. Eikö sinua arvosteta, etkö saa tarpeeksi vastuuta vai onko koko työn aihepiiri täysin väärä? Hyvä yksinkertainen kysymys itselle on, miksi olet tämänhetkisessä työssä ja mitä siitä saat? Löydettyäsi vastauksia tähän tulee miettiä, mikä olet ja mitkä ovat asioita, joista nauttisin jopa ilman suurta rahallista korvausta. Tämä voi löytyä esimerkiksi miettimällä onko tämän hetkisessä työssäsi tai projekteissasi jotain, joka herättää mielenkiintosi joka kerta kun pääset työslentelemään sen parissa. Sano omat kiinnostuksen kohteet rehellisesti ääneen, koska silloin ne tulevat kongreettisemmiksi eivätkä vain pyöri päässäsi kaukausina unelmina. Mietittyään näitä asioita läpi on kaikki sen jälkeen itsestäsi ja omasta halustasi kiinni.

 

 

Motivaatio on mielestäni tärkeimpiä asioita, jota ihminen työssään tarvitsee. Tätä motivaatiota ei kaiveta helpolla esiin puuduttavassa ja itseään toistavassa työssä, joka ei tarjoa haasteita. Jokainen ihminen on kuitenkin pohjimmiltaan sellainen, joka haluaa haasteita ja niiden selvittämisen kautta saatavaa nautintoa. Näitä asioita on helppo lähteä hakemaan työstä jota rakastaa. Työnteosta saatavalla nautinnolla on vaikutusta myös työn ulkopuoleiseen elämään. Mikäli työskentelet työssä, josta nautit olet tehokkaampi ja saat itsestäsi paljon enemmän irti. Isotkaan haasteet eivät tunnu ylitsepääsemättömiltä vaan mahdollisuuksilta. Elämänilo kaikenkaikkiaan on korkeammalla tasolla. Väkisin tehdyssä työssä, et saa itsestäsi läheskään kaikkea potentiaalia irti ja pienetkin eteen tulevat haasteet näyttävät pelkiltä ongelmilta. Jos työ tuntuu turhauttavalta ja pelkää aina viikonlopun päättymistä, koska joutuu palaamaan samaan oravanpyörään, on elämästä nauttiminen ylipäätään paljon vaikeampaa. Masennukset ja burnoutitkaan eivät usein johdu siitä että olisi liikaa tehtävää vaan siitä, että on liian paljon tekemisissä asioiden kanssa, josta ei nauti.

 

 

Itselleni ei ole ollut hirveän selvää, mitä haluaisin tehdä loppuelämäni. Pitkään elin toivossa, että saisin itselleni jääkiekosta ammatin ja saisin työskennellä sen parissa. Sitä en kuitenkaan ainakaan kentän puolella saanut, joten piti taas alkaa miettimään alusta mikä voisi olla unelmani. Olin kyllä pitkään miettinyt, että urheilun parissa olisi huippua työskennellä muullakin tavalla, mutta jotenkin olin pitänyt syystä tai toisesta sitä kaukaisena unelmana. Osittain tämä johtuu siitä, että olin pyöritellyt sitä vain päässäni enkä uskaltanut sanoa sitä ääneen. Monilla muilla on varmasti samanlaisia ajatuksia, mutta pitää vain rohkeasti myöntää unelmansa ja lähteä yrittämään onnistumista niiden parissa, sillä siinä harvoin häviää mitään. Tiimiakatemialla jouduimme kuitenkin mietittiin alussa paljon omia mielenkiinnon kohteita ja niitä sanottiin ääneen, mikä helpotti omalla kohdallani paljon. Olen alkanut pikku hiljaa uskoa, että jos vain tarpeeksi tekee hommia, ei ole mikään mahdottomuus, että pääsisi työskentelemään urheilun parissa tavalla tai toisella. Olen kuitenkin intohimoinen urheilija ja se saa sydämmeni sykkimään kun pääsen työskentelemään sen parissa. Urheilu on kuitenkin itselleni sellainen asia, että olisin sen kanssa tekemisissä varmuudella vapaa-ajallani niin miksi en lähtisi hakemaan siitä myös ammattia, kun siitä kerta niin paljon nautin.

 

 

Tiimiakatemia antaa meille jokaiselle mahdollisuuden lähteä seuraamaan omia unelmiaan. On vapaus tehdä haluamiaan asioita eikä monellakaan ole vielä perhettä tai asuntolainaa, mikä voisi vaikeuttaa tarttumista haasteisiin. Kirja herätti ainakin itseni siihen, että en halua olla tulevaisuudessa siinä 90 prosentin joukossa, jotka ovat työssä josta eivät syystä tai toisesta nauti. Haluan lähteä työskentelemään rakastamieni asioiden parissa ja suosittelen sitä ehdottomasti myös kaikille muille.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!