Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Shut up and take my money

Kirjoitettu 03.04.15
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaurastumisen reseptit - Oma talous haltuun
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Se oli kyllä hiljainen päivä Kotakahvilalla. Meitä istui siinä Emma, Timo ja minä. Oli hiihtoloma eli kovin kultakausi kahvila- ja elämysyrittäjälle. Ikävä kyllä sää ei pelannut samaa peliä meidän kanssa ja toista talvea putkeen hiihtoloman myynnit meni pahasti penkin alle. Tietysti tällä hetkellä, maaliskuun puolessa välissä, sää on mitä mainioin. Olisi saanut olla nämä säät muutama viikko sitten niin näyttäisi MYMmikassa vähän paremmalta. No, jokaisella pilvellä on silti hopeareunuksensa.

Ehdittiin siinä sitten keskustelemaan yhtä jos toista päivän aikana. Jossain siinä puolen päivän tienoolla Emma vain tokaisi puskista että hei, perustetaanko osakeyhtiö.

H: ”Perustetaan vaan. Mitä se tekee?”
E: ”Kiinteistösijoitusta ja kaikkea muutakin.”
T: ”Käy.”

Ja näin oma kiinnostukseni sijoittamiseen oli syttynyt.

 

Vaurastuminen vs. suurituloisuus

Emma löi repustaan mun kouraani Sjögrenin ja Hikipään kirjoittaman tuoreen kirjan Vaurastumisen reseptit. Tämä alta parisataasivuinen kirja näytti mulle kaikessa yksinkertaisuudessaan että sijoittamiseen kannattaa perehtyä.

Moni haluaa rikastua. Lähes yhtä moni luulee että se tapahtuu isolla kuukausipalkalla. Pappa muistuttaa aina ajoittain siitä, että ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Ja mitä sille ylijäävälle osuudelle tapahtuu, on ratkaisevaa vaurastumisen kannalta.

Mun suhteeni rahaan on ollut aina kriittinen ja tarkka. Oon saanut kasvatuksen, jossa painottuu arvomaailma ja eläminen ennen rahaa. Raha ei ollut sinänsä niukassa, mutta sen käyttämisen suhteen opetettiin olemaan tarkkana. En oo koskaan haaveillu rikkauksista sinänsä, vaan ollut aina tyytyväinen siihen mitä mulla on. Töitä on tullut tehtyä jo nuoresta ja siksi aina on ollut tarvitsemani määrä rahaa. Mopoa, kevaria, omaa autoa. Nyt on isompikin moottoripyörä. On harrastettu tennistä, lumilautailua ja salibandyä. Tietokoneella tehty kaikenlaista, ostettu videokameravermeitä sun muuta tekniikkaa. Mutta oon aina kuitenkin kattonut suhteellisen tarkasti minne rahani uppoavat. Euroakaan ei ole käytetty tupakkaan tai alkoholiin. Mutta 500e on käytetty Don Rosan keräilykokoelman ostamiseen. Se on ollut aina vähän siitä kiinni että miten päättää rahaansa käyttää. Ylimenevä osa on mennyt milloin mihinkin suuntaan.

Nyt ollaan murrosvaiheessa rahankäytön suhteen. Sijoitusosakeyhtiö, oma rahankäyttö, tulevaisuus. On niin sanotusti aika alkaa tekemään peliliikkeitä. Sijoittamista varten perustin muutaman uuden tilin pankkiin, jotta pystyn pelaamaan opintolainasta ja -tuesta siivuja talteen. Kirjasta otin käyttööni ylijäämäisen talouden ja manageroinnin periaatteita. Käytännössä siis alan siivuttamaan tulojani niin, että sieltä on jokaiselle elämän osa-alueelle oma siivunsa.

Tulevaisuudessa sitten sijoitan sijoittamiseen varatut siivut. Se voi olla tämä suunnitteilla oleva osakeyhtiö tai se voi olla jotain muuta. Aion kuitenkin tutustua sijoittamisen taitoon. Twitterissä laitoinkin seurantaan kiinnostavat sijoittajat ja sijoituslehdet!

 

Varat ja vastuut

Varoilla ja vastuilla on erilainen luonne. Syy, miksi lottovoittajat usein ovat muutamaa vuotta myöhemmin huonossa jamassa, on noiden termien erossa. Useimmat heistä ostavat isoja vastuita, kuten autoja, taloja tai muita kulutustavaroita. Kun rahat myöhemmin loppuvat, pysyvät kulut kuitenkin entisellä tasolla. Järkevämpää on laittaa rahat varallisuuteen, joka tuottaa myös takaisin päin.

Omakohtaisena esimerkkinä näistä kamera ja moottoripyörä. Uuden kameran osto on varallisuutta, koska pystyn sen avulla tuomaan rahaa myös sisäänpäin videokuvauskeikkoina. Moottoripyörä taasen on kuluerä, josta ei juuri tuottoja tule. Kokemuksia kyllä sitten sitäkin enemmän! Kohta lähdetään Lehtosen kanssa ajelemaan kohti Amsterdamia!

Jotta taloudesta saa ylijäämäisen niin täytyy miettiä niitä kohtia joihin rahaa upottaa. Tässä kohtaa oon myös sikäli hyvässä asemassa että oon kohta vuoden ajan seurannut omaa talouttani Excel-taulukossa. Mulla on siis tarkkaa statistiikkaa siitä, missä mun rahani kuluvat. Tällä hetkellä näen että panostan harrastuksiin. Urheilu on mulle tärkeää ja se näkyy myös kulutuksen puolella salibandymaksuina, tennisvuoroina ja kuntosalina.

 

Kiinnostavimmat sijoitusmuodot

Kiinnostuin muutamasta kirjassa mainistusta sijoitusmuodosta enemmän. Nämä ovat järjestyksessä seuraavasti

  1. Kiinteistösijoittaminen
  2. Liiketoiminta
  3. Kulta ja rahastot

Kaikki tulevat varmasti jollain tavalla liittymään tulevaan osakeyhtiöön. Yhtiön työnimenä kulkee tällä hetkellä ’Korporaatio’. Kuulemme siitä varmasti lisää vielä! Kiinteistösijoittaminen on lähimpänä Emmaa, liiketoiminta ehkä minua ja Timoa. Oon jo pidempään ehtinyt haaveilla omasta tulevaisuuden työpaikastani. Voi jos jostain löytäisin homman, jossa saisin vain jutella ihmisten kanssa ja sparrata. Huomaan löytäväni usein kehityskohteita ja uusia ideoita ihan vain keskustellessa ihmisten kanssa. Mutta miten sillä tehdään rahaa? Tällä hetkellä suunta näyttäisi olevan sijoitusyhtiö, jonka kautta omistaisi osan yrityksessä ja sitten olisi luontaista sparrata ajatuksia. No, aika näyttää missä olen myöhemmin.

 

Henry Vesin
Nuori tarinankertoja
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

 

 

Ps. Muutama muistiinpanon jämä ihan vaan muistiin:

  • Kulta sijoituksena on huva
  • Hajauta niin saat vakautta
  • Suunnittele exit etukäteen niin ei tuu kusi lahkeeseen
  • Löydä oikeat ihmiset joita seurata sijoitusmaailmassa
  • Stopparit, muista muuttaa näiden asetuksia

     

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!