Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sijoita elämäsi fiksusti

Kirjoitettu 12.06.17
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Timanttipesula - Sijoita elämäsi fiksusti
Kirjan kirjoittaja: Unna Lehtipuu
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Unna Lehtipuun teos Timanttipesula – Sijoita elämäsi fiksusti on hieman erilainen sijoituskirja mihin olen aiemmin tottunut. Se käsittelee mitä rahalla, ajalla sekä talentilla voi saada parhaimmillaan aikaiseksi. Itse olen viime aikoina juurikin kamppaillut näiden kirjasta nousseiden asioiden kanssa ja siksipä se herättikin minut miettimään mitä oikeasti haluan ja miten minun kannattaa sijoittaa elämäni fiksummin.

 

Raha

 

Raha, raha ja vielä kerran raha. Se tuntuu olevan aina jokaisen huulilla, varsinkin jos sitä ei ole riittävästi. Raha on sellainen väline, joka mahdollistaa monia asioita. Mutta tekeekö raha onnelliseksi?

 

Kuten jo kirjoitin se mahdollistaa asioita ja sitä kautta voi saada hetkellistä tyydytystä ja iloa. Muistan kun ostin ensimmäisen Louis Vuittonin laukun jo useampi vuosi sitten ja ajattelin, että se tekee minut hyvin onnelliseksi. Olinhan kerännyt rahaa jo pidemmän ajan laukkuuni. Kun vihdoin raaskin käyttää tolkuttoman määrän rahaa unelmaani uskoin, että olisin sen jälkeen maailman onnellisin tyttö. Kun kannoin kaunista ja isoa paperikassia Louis Vuittonin logolla ympäri Helsinkiä ja seuraavana päivänä itse laukkua ensimmäistä kertaa, niin silloin tunsin itseni tärkeäksi ja arvokkaaksi. Se kesti vain pienen hetken, sitten laukku olikin jo ihan kiva, mutta tarvitsin jo toisen, sillä eihän laukku joka tilanteeseen sopinut, mutta enhän minä voinut enää muuta kuin luksuslaukun ostaa. Ajansaatossa niitä on muutama kaappiin kertynyt, mutta en ole yhtään sen onnellisempi kuin ilman niitäkään.

 

Materia tuo hetkittäistä tyydytystä, mutta meillä on tapana turtua. Moni haaveilee, oi kuinka hienoa olisi omistaa kauniin punainen Ferrari tai joku muu hieno ja kallis auto, mutta väitän että pian sekään ei tunnu enää miltään. Mutta kerran kun olet omistanut Ferrarin tuskin paluuta on enää vanhaan kunnon Ladaan. Aina pitää saada uudempi, parempi ja hienompi.

 

Itse olen viime aikoina miettinyt suhdettani rahaan. Totta kai toivon, että koskaan siitä ei tarvitsisi olla pulaa ja aina sitä olisi riittävästi. Vaikka edelleen tykkään silloin tällöin ostaa itselleni jotakin luksusta tai sellaista mitä nyt ’’oikeasti’’ tarvitsen, niin olen kuitenkin löytänyt sen miten saan rahalle kaikista parhaimman tuoton. Se on nimittäin matkustelu ja elämykset. Itse ainakin pidän niitä parhaimpana sijoituskohteina. Sen, että pääsee näkemään ja kokemaan jotakin uutta ja mahdollisesti vielä muiden ihmisten kanssa, jolloin kokemuksen voi jakaa ja sitä ei voi kukaan ottaa pois. Varmaan milloinkaan en ole niin onnellinen kuin silloin kun pääsen reissuun läheisten ihmisten kanssa.

 

Teoskin kehottaa meitä materiaalin sijaan ostamaan rahalla enemmän kokemuksia, elämyksiä tai uusia taitoja. Ne tuovat paljon enemmän kuin laukku käsivarrella. Itse haluan jatkossa satsata juurikin matkusteluun, elämyksiin ja sellaisiin asioihin, jotka parantaa omaa oloani esimerkiksi uudet harrastukset. Lisäksi haluan enemmissä määrin panostaa myös läheisiini, sillä mikään ei ole mukavampaa kuin yllättää toinen ja saada toiselle hyvä mieli, siinä samassa tulee itsellekin varmasti vähintään yhtä hyvä olo.

 

’’Rahan määrä ei ratkaise vaan se mitä sillä teet.’’

 

Aika

 

Päivät menevät kovaa vauhtia ja aika kuluu. Ihmettelen miten on mennyt kohta kolme ja puoli vuotta täällä akatemialla, sillä muistan tänne tulon kuin eilisen. Puhumattakaan siitä kun muistan vielä kun kiipeilin alle kouluikäisenä puissa vapaana ilman huolen häivää mistään. Pakko se on todeta, että aika menee kovaa vauhtia, joten en halua antaa näiden vuosien mennä silmieni ohi niin etten ole tarttunut jokaiseen hetkeen.

 

Monesti akatemiallakin olemme tiimiläisteni kanssa keskustelleet siitä, miten voisimme käyttää aikamme paremmin sekä tehokkaammin. Monesti toimistolla aikaa menee kaikkeen turhaan ja hommia ei tehdä niin tehokkaasti miten niitä voisi tehdä. Monesti asiat siirtyvät seuraaville viikoille kun kalenteri on täynnä kaikkea mahdollista ja sitten kun jatketaan hommia niin lähdetään monesti samasta pisteestä kuin silloin viimeksi. Myönnän sen, etten todellakaan käytä fiksusti työaikaa akatemialla monestikaan hyväksi. On tietysti päiviä jolloin saa tunnissakin enemmän aikaiseksi kuin viikossa. Se johtuu siitä, että olen suunnitellut tarkkaan mitä kaikkea pitää saada tehdyksi ja monesti ne myös silloin hoituu. Jos ei ole suunnitelmaa niin tuskin tulee tehtyä mitään kovin tärkeää. Jatkossa haluan vieläkin enemmän keskittyä päiväsuunnitelmien laatimiseen.

 

Myös olen huomannut toisenkin ongelman joka vie aikaa. Kun on projekti tai useampi projekti menossa saman aikaisesti keskitytään hirveästi niihin ja unohdetaan täysin mitä sitten kun projektit päättyvät. Sitten vasta herätään, että mistähän nyt tulee seuraavaksi rahaa ja mitä aletaan tekemään. Ei kovin fiksua. Jos haluaa tehdä kannattavaa liiketoimintaa niin pitää miettiä myös tulevaisuutta ja ennakoida. Eli myyntiä ja asiakkaissa pitää käydä koko ajan. Melkeinpä kannatan sitä, että ottaa liikaa hommaa kuin liian vähän. Ainakin siinä vaiheessa tulee kiire toimittaa asiakkaille sovitut asiat ja aikaa ei jäisi Facebookin ja turhien juttujen jauhamiseen. Ja myös näissä tilanteissa oppisi delegoimaan ja myös johtamaan, sillä kaikkea ei voi itse tehdä eikä myöskään pidäkään. Huomaan, että tällä hetkellä on liikaa aikaa, jos kolme ihmistä tekee yhden yrityksen muutaman Facebook päivityksen yhdessä. Eli lisää hommaa pitää saada, siinä ei auta muu kuin mennä asiakkaisiin ja alkaa tekemään.

 

Olemme myös puhuneet tiimini kanssa siitä, että miksi tarvitaan useampi ihminen monesti ja miksi menee turhaa aikaa. Niin siihen, että vasta monia asioita opetellaan, joten opettelu vie aikaa ja siinä tarvitsee muiden apua ja tukea. Itse kannatan sitä, että opetellaan niitä taitoja mitä kukakin haluaa oppia. Kaikkien ei tarvitse opetella Photoshopin käyttöä, Google mainontaa tai niin edelleen.

 

Miten ajankäyttöä saisi parannettua niin siten, että jokainen tekee niitä juttuja mistä nauttii ja mitä haluaa oppia sekä tehdä. Esimerkiksi itseäni ei juurikaan kiinnosta myyntityö. On se toisinaan ihan kivaa, mutta mieluusti projekteja tehdessä keskittyisin itse tekemiseen. Mutta jos esimerkiksi yhtä tai muutamaa muuta kiinnostaa myynti niin olisi hyvä jos hän tai he keskittyisi siihen vaikka edes hetkeksi ja tekisi pelkästään sitä. Sitten muut voisivat tehdä muita juttuja omien vastuualueiden mukaisesti, jolloin hommat varmasti tulisi paremmin ja nopeammin hoidetuksi sekä mitä parasta hommia toivon mukaan olisi koko ajan sekä jokainen saisi harjoitusta omista tehtävistään. Sitten jos huomaakin, että tämä ei kiinnosta tai halutaan oppia uutta niin sitten voisi vaihtaa rooleja. Jotenkin kun saisi tämän mallin tai edes jokainen oppisi käyttämään aikansa paremmin saataisiin varmasti vieläkin hienompia juttuja yhdessä aikaiseksi.

 

Vaikka tykkään tehdä töitä niin työt eivät saa olla kaikki kaikessa. Pitää käyttää aikaa myös muuhunkin. Mitkä asiat itselleni ovat tärkeitä? Tietysti ensimmäisenä perhe ja ystävät. Mitä haluan niin heihin haluan käyttää enemmän aikaa. Monesti tuntuu kun pääsee kotiin, ettei jaksa tehdä mitään ja ennemmin viettää aikaa surffailen netissä ja katsoen hömppäsarjoja telkkarista. Aina ei tarvitse lähteä edes kodista pitääkseen yhteyttä lähimpiin ihmisiin, joten tekosyy ettei jaksa lähteä on surkea. Itse haluan nyt jatkossa opetella pitämään paremmin yhteyttä läheisiin ihmisiin ja viettää heidän kanssa enemmän aikaa.

 

Muita asioita mihin jatkossa haluan käyttää enemmän aikaa on itseni hyvinvoinnin ylläpitämiseen eli aktiiviseen liikuntaan, venyttelyyn, kehonhuoltoon, paremmin syömiseen sekä ihon- ja terveyden hyvinvointiin. Monesti nämäkin asiat jää tekemättä kun ei jaksa ja kun niitä ei aktiivisesti seuraa.

 

Nyt pari viikkoa sitten aloitin uuden terveellisemmän minän. Otin itsestäni kuvia, joita haluan parantaa ja kehittää itsessäni. Esimerkiksi epätasaisesta sekä epäpuhtaasta kasvojen ja kaulan alueelta, vatsastani, selluliitin peittämistä reisistä ja venymäarvista. Niitä kuvia katsomalla ei enää halua laiminlyödä hyvää sekä terveellistä ruokavaliota, liikunta suorituksia tai jättää aamuin illoin rasvaamatta koko kehoa. Uskon, että kuvat toimivat minulle herätyksenä sekä myös motivaationa tehdä töitä sen eteen, että voisin voida kaikin puolin paremmin.

 

Kirja kehottaa pitämään paastoa sellaisista asioista, jotka vievät turhaa aikaasi. Itse tiedän, että iltaisin sohvalla makoilu ja tietokoneen näytön tuijotus on yleisesti ottaen hukkaan heitettyä aikaa. Sen ajan jos saisi käytettyä työjuttuihin, kavereihin tai itseni kehittämiseen se olisi todella hyvä. Luulen, että suunnitelma pitää tehdä myös illaksi eli mitä teet milloinkin. Esimerkiksi maanantaina kiipeilemään, tiistaina luen kirjan, keskiviikkona näen kaveria ja niin edelleen, ja myös läppärin piilotuksesta olisi varmasti apua.

 

Mutta kaikki lähtee siitä, että teet päätöksen, että nyt vaikka tällä viikolla en käytä ilta-aikaan tietokonetta enkä puhelinta. Mutta joo paaston tarpeessa olen ja myös aion vähentää turhiin asioihin keskittymistä jatkossa ja keskityn niihin asioihin, jotka ovat tärkeitä.

 

’’Mihin suuntaan haluat omaa talenttiasi ja rooliasi tässä maailmassa viedä, äläkä aikaile sen toimeenpanemisessa.’’

 

Talentti

 

Jokaisella meistä on omat talenttinsa. Mitä itse haluan niin löytää ne omat kiinnostuksen kohteeni ja talenttini, joihin haluan keskittyä paremmin sekä sitten keskittyä niihin.

 

Mitä voi tehdä löytääkseen oman talenttinsa? Teoksessa ohjataan tekemään 25 asian lista asioista, joista välität ja sitten rajaamaan sen viiteen, jotka kiinnostavat eniten tai voi myös tehdä itselleen kutsumuskartan eli listaat A4-paperille kaikki tekeminen mikä sinua kiinnostaa. Sitten kun lista on valmis pisteytetään ykkösestä kolmoseen, jokainen asia. Kolmonen on asia, jota saat tehdä sydämesi kyllyydestä. Puolestaan kakkosen saa ne puuhat, mitä haluaisit tehdä, jos aikaa ja rahaa olisi enemmän. Ykkösen saa ne toimet, joita et pääse tällä hetkellä tekemään tai teet niitä liian vähän. Kutsumuskartan tavoitteena on kertoa kuka sinä olet ja mitä sinä haluaisit tehdä, jos kukaan tai mikään ei olisi esteenäsi.

 

Olen muutaman kerran tämän kutsumuskartan tehnyt, mutta voisin nyt kaivaa vanhemmat versiot esille ja tehdä myös uudestaan listan niistä puuhista mitkä minua kiinnostaa. Ehkä sieltä voisi nousta niitä asioita, joihin voisin enemmän keskittyä ja tehdä töitä niiden eteen.

 

Vaikka jokainen meistä on erilainen ja tuleekin eri lähtökohdista niin jokainen voi tulla mestariksi missä vain kunhan harjoittelee ja tekee useita toistoja. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Joten jos haluaa tulla paremmaksi johtajaksi pitää ottaa johtamistehtäviä vastaan ja tehdä töitä sen eteen, oppia virheistä sekä kehittää itseään, sitä kautta voi oppia ja saavuttaa sitä mitä tavoittelee, sillä kukaan ei synny täydelliseksi johtajaksi.

 

Koskaan ei saa myös olla luottamatta sekä uskomatta itseesi, sillä kyllä sinä pystyt ihan mihin vain ja niin myös minäkin!

 

Nyt kun päätän vielä ne asiat joihin haluan pureutua ja keskittyä, niin sitten aion kehittää niitä käyttäen niihin rahaa, aikaa sekä myös potentiaaliani, sillä tavoin voin sijoittaa elämäni paljon fiksummin ja se varmastikin tuottaa myös tulosta. Ei saa kuitenkaan unohtaa rikastavia ihmisiä ympäriltä.

 

’’Hyvässä laumassa pääset lopulta pidemmälle kuin yksin. Hyvät kumppanuudet tekevät sinusta paremman version itsestäsi, moninkertaistavat arvosi ja mahdollistavat tarkoituksesi toteuttamisen.’’

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!