Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sijoittajaksiko?

Kirjoitettu 01.12.15
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 4
Kirja: Vaurastumisen reseptit ja Vaurastu kuin Warren Buffet
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lueskelin sijoittamiseen, rikastumiseen ja taloudenhallintaan tähtäävää Vaurastu kuin Warren Buffet joulun kieppeillä, tuon suuren kulutusjuhlan ja yltäkylläisyyden tietämillä.

Vatsan ollessa täynnä ruokaa, esseen kirjoittaminen ei tuntunut ensimmäiseltä aktiviteetiltä, jonka pariin halusin pysähtyä. Luinkin siis kirjoja toisen perään, ja päädyin kirjoittamaan yhteisesseetä sekä myöhemmin vielä peilaamaan tätä kaikkea Invest Forumiin.

Pitkällisen kehitystyön tulos siis!

Ei liene epäselvää, että sijoittaminen kiinnostaa myös minua, kuten hyvin montaa muutakin tuttavapiiristäni.

Vaurastumisen reseptit kirjasta iski lihomismalli sijoituksen arvonmuutoksen kuvaajana. Ei ehkä yllätä kaikkia lukijoita, mutta nykyisin sijoituksen ja markkinatilanteen tullessa puheeksi aivoihini pompsahtaa 150 kiloinen heppu, jonka painonmuutoksia alan kuvittelemaan, jotta muistan maailman rajallisuuden.

Miksi uskoisin sijoitusneuvojaa?

Alan kirjallisuuteen ja julkaisuihin, sekä erinäisten tapahtumien puhujiin peilatessa pieni mieli voi mennä solmuun. Yksi kehottaa tekemään yhtä, toinen toista, ja kolmannen mielestä kumpikaan ei ole hyvä tapa. ”Sijoita osakkeisiin, välttele salkkuja”, ”Kiinteää omaisuutta sen olla pitää”, ”Korkosijoitukset ovat paras vaihtoehto” jne.

Selkeäksi tämän oppimismatkan aikana on tullut etenkin se, että tyylejä on lähes yhtä paljon kun on sijoittajia. On tutkiskeltava omaa kärsivällisyyttään, riskinottokykyä, omaa taloutta ja etenkin tavoitteita. Selvää on myös se, että hommassa vaaditaan jonkin asteista suunnitelmallisuutta, tai siihen ainakin kovin kannustetaan.

Luottoni sijoitusneuvojaan, jonka käsiin olen itsekin puolet omaisuudestani nuoruudessani antanut on kuitenkin edelleen hämärän peitossa. Jokainen kirja ja jokainen yksilö kertoo yhtä viestiä, sijoitusneuvojakin valitettavasti vain yhtä. Miksi kukaan, joka olisi oikeasti hyvä sijoittamaan toimisi sijoitusneuvojana? Eikö silloin pitäisi olla jo jossain vähän paremmissa hommissa, tai vetää lonkkaa kolmatta viikkoa putkeen bungalowssa? Kunhan mietin vain.

Sijoitusneuvojan pointti ei kuitenkaan ole tässä. Itse asiassa ne ovat nerokas keino palveluja tarjoaville yrityksille ansaita rahaa, sillä sijoittaminen hyvin ja erittäin tuottavasti vaatii etenkin alkuun paljon perehtymistyötä.

Viisas sijoittaminen ei ole monimutkaista, mutta helpoksi sitä ei voi sanoa. (Warren Buffet)

 

Warren Buffet

Arvostettu ja erittäin menestynyt sijoittaja. Valttinaan kärsivällisyys, riskinsietokyky ja toisinajattelu.

Vaikkei osakesijoittaminen ole ikinä tuntunut itselleni juuri oikealta jutulta sijoittamisen saralla, Buffetin tyyli vei mukanaan.

Älä koskaan häviä rahaa.

Tässä Buffetin neuvo sijoittajakansalle. Yksinkertaista? Kyllä. Helppoa? Ei niinkään.

Kirjassa Warren Buffettia kuvaillaan bisnessijoittajaksi. Hajauttamisen sijaan panostetaankin parhaiden yritysten valitsemiseen, liiketoiminnan ennustettavuuteen, pitkäjänteisyyteen, sekä realistiseen ostohintaan.

Näistä lähtökohdista katsottuna myös osakkeisiin sijoittaminen tulee luultavasti olemaan osa tulevaisuuden sijoituskomboani.

Mielestäni ihmisen tärkein taito on maalaisjärjen käyttäminen, sillä vaikka matematiikka ei valehtelekaan, se ei myöskään suoranaisesti kommunikoi, tai kerro, mikäli jokin seikka todennäköisyyslaskelman ominaisuuksista olisikin jäänyt huomioimatta. Maalaisjärki taas on usein aktiivisempi jatkuvasti keräämään eri aistihavainnoilla tietoa ympäristöstään, ja osaa jäsennellä ne tarpeen mukaan toimiviksi kokonaisuuksiksi.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että excel on syytä pitää parhaana kaverinaan. Ei sitä ICT-kurssia turhaan käydä, sitä voi myös hyödyntää!

Ja miten tämä liittyy sijoittamiseen?

Kuvitellaan, että ostaisin osakkeita useammasta yrityksestä, jotka toimisivat osittain eri toimialoilla, eri maanosissa ja eri kokoluokissa. Vaikka lehdessä tai jossain tulisi vastaan jokin jotain alaa koskeva julkaisi markkinatilanteesta, en huomaamattani kiinnittäisi asiaan huomiota. Sama toistuisi, ja ohitseni vilisisi jatkuvasti informaatiota. En myöskään ymmärtäisi toimialojen kaikkia osa-alueita, koska en kykene perehtymään esimerkiksi teknologiayritysten ja metsäteollisuuden prosesseihin, vaikka heillä hyviä osakkeita tarjolla olisikin. Näin ollen vielä suurempi määrä informaatiota vilisisi jatkuvasti silmieni ohi, sillä en edes ymmärtäisi, että kyseisillä asioilla on tapana vaikuttaa toisiinsa.

Jos sen sijaan panostaa rahallisesti ja näin ollen myös ajallisesti enemmän, on mahdollista hahmottaa kokonaisuus, havaita ympäristöstä sijoituksen kohteeseen vaikuttavia asioita, ja olla jopa itse vaikuttamassa niihin.

Mulle on tärkeää ymmärtää kokonaisuus, hahmottaa toimintatapa ja pystyä näkemään myös laatikon sisäpuolelle. Eihän kukaan osta sikaakaan säkissä, tai paitaa tyhjältä mieheltä, miksi siis ostaisi osakkeita kuulopuheilla?

Tiedostan kuitenkin edelleen pienuuteni, ja onkin Buffetiin viitaten suurin riski sijoittamiselle on yleensä sijoittaja itse. Tätä väitettä hän perustelee seuraavin seikoin:

  1. Oikotietä onneen ei ole.

Ihmisellä on taipumus luottaa mahdollisuuteen, esimerkkinä loton peluu, Suomalaisten varmaan suosituin harrastus. Tuotto-odotuksia katsotaan sinisilmäisesti, kyllähän äitikin aina valoi uskoa paremmasta huomisesta, eikö vain?

  1. Luulee tietävänsä, mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu

Mutta osasitko aavistaa vuonna 2005, että kymmenen vuoden kuluttua hoidat sosiaalisen kanssakäymisen kaikkien tuttujesi kanssa alle kolmessa sekunnisssa? Etenkin nykypäivänä markkinat, ostokäyttäytyminen ja yleinen maailmantila muuttuu jatkuvasti ja hyvinkin nopeasti. Harkintakykyä ei voi arvostaa liikaa.

Asuntokaupassa olen huomannut hauskan piirteen. Ihmiset edelleen odottavat ”parempia aikoja” asuntonsa myynnille. Paremmista ajoista ei kuitenkaan ole lupausta. Olisiko jo aika oppia nykyiseen normaaliin, nopeasti vaihtuviin muutoksiin?

  1. Luulet alan asiantuntijoiden tietävän, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Normaaleja ihmisiä siinä missä muutkin ilman maagisia voimia nähdä tulevaisuuteen. Markkinoiden muutosten epävarmuus on heille sama kuin itselle, miksi uskoisit rahasi toisen hoteisiin? Tosin, aina on kivempi syyttää toista, kuin ottaa itse opikseen. Vai onko?

  1. Luulet voivasi myydä huipulla ja ostaa pohjalla

Parempi aloittaa nyt kun odottaa huomiseen. Tai olla aloittamatta ollenkaan. Halpakin jää ostamatta, sillä jahkailijalla on aina huominen, jolloin jokin voi olla vielä halvempaa. Ihan kuin iskä telkkarikaupoilla. Ootetaan nyt vielä puoli vuotta, elektroniikan hinta laskee niin nopeasti. Harmi vaan kun puolen vuoden päästä markkinat on jo ihan toiset.

  1. Luulet voivasi saada rahaa pörssistä

Pörssi on markkinapaikka, jossa ostajat ja myyjät kohtaavat. Aivan kuten Etuovi asunnon ostossa. Itsessään kumpikaan ei rahaa sinulle tuota.

  1. Haluat paeta epävarmuuden tunnetta

Mikäli haluaa tuottoja, ei riskiä voi paeta. Yönsä voi kuitenkin nukkua rauhassa, kunhan tekee kotitehtävät huolellisesti.

  1. Uskot, mitä sijoitusneuvojat sanovat

Mutta hei, ne on kaupannälkäisiä myyntityöntekijöitä. Aivan niin kuin sinä kassakriisin valjetessa. Oli asiakkaan tarve ja toive mikä tahansa, aina löytyy ratkaisu. Etsi toinen reitti. Lue, perehdy ja hanki oppia. Saatat rikastua!

 

Oma sijoitusnäkymä

Henri Neuvonen tulee puhumaan Invest Forumiin. Asiakaskäynnillä kyselin paljon kaikkea, sillä kyseessä on hieman erilailla kiinteistösijoittajana toimiva henkilö, ja olen kyllästynyt perinteiseen 25neliöinen yksiö – sijoitusmalliin, mutta haluan silti vuokranantajaksi.

Neuvosen vinkit sijoittamiseen olivat seuraavat: Perusta yritys, myy se ja sijoita rahat.

Hiihtoloman hiljaisena Kotakahvilapäivänä pallottelimme ideoita ja tulevaisuudennäkymiä Henyn ja Timon kanssa. Lopputuloksena syntyi alla oleva piirros.

Haluan perustaa yrityksen, jolla tehdä erinäistä liiketoimintaa kuluttaja ja yrityspuolelle. Näillä toiminnoilla tavoitteena on kerätä pääomaa, jonka voi sijoittaa, ja vakauttaa taloutta.

Kun talous on niin hyvällä jamalla, että yritys nauttii jo pankinkin luottamusta, haluan rakennuttaa oivaltavia kiinteistöjä asumis- ja toimitilakäyttöön. Kyseiset kiinteistöt ansaitsevatkin sitten jo ihan oman esseensä.

Mitä ikinä siis teenkään Tiimiakatemian jälkeen, on suurin tavoitteeni rakennuttaa kyseisenlaisia rakennuksia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!