Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sijoittamisen alkeet

Kirjoitettu 24.05.15
Esseen kirjoittaja: Samuel Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaurastumisen reseptit
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaurastumisen reseptit – Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää
Tiimiakatemialla on aina vaihtelevia villityksiä. Yksi niistä on sijoittaminen. Osuuskunta Milliosta tämä levisi myös minuun. Aloin lukemaan Robert Kiyosakin kirjoja sijoittamisesta. Näistä sain omaa talousälyäni kehitettyä, mutta monet sijoitusneuvot olivat jenkkitalouteen liittyviä. Samat neuvot eivät siis päde Suomessa. Eri systeemi, eri markkinat, eri verotus. Siksi täytyi perehtyä paremmin Suomen sijoitusmarkkinoihin. Useita nettisivuja ja blogeja myöhemmin, eksyin www.varapuu.fi–nettisivuille, jossa oli kilpailu. Täytyi vastata, mitä raha on. Vastanneiden kesken arvottiin uusi Vaurastumisen reseptit –kirja. Osallistuin ja voitin. Tästä siis alkoi oma sijoitusura.

Päätös, etten jää köyhäksi
Olen päättänyt, etten jää köyhäksi. Haluan päästä varakkaaksi henkilöksi isona. Raha stressaa, jos sitä on liian vähän. Se myös stressaa, jos sitä on liian paljon. Nimittäin silloin, jos sitä ei osaa käyttää. On tutkittu, että keskimäärin lottovoitto pysy lottovoittajan käsissä noin viisi vuotta. Sen jälkeen se on kaikki tuhlattu, ja lottovoittaja yleensä on köyhempi kuin ennen voittoaan. Surullista ja totta. On myös tutkittu, että yli 90% ihmisistä ei osaa käyttää rahojansa oikein. Siksi köyhistä perheistä tulevilta on vaikea oppia käyttämään rahaa oikein, koska ei ole ollut ympäröivää esikuvaa, miten vaurautta kasvatetaan.

Itse olen nuoruuteni elänyt oikeastaan kädestä suuhun. Vastoin vanhempieni oppeja. Tietysti ei minulla ole ollut paljon tulojakaan. Silti olen mielestäni hyvä rahankäyttäjä. Ruoassa ostan aina halvinta merkkiä, vaatteet pyrin ostamaan alennuksista ja matkustamisessa suosin kimppakyytejä. Huoltoaseman kalliita sämpylöitä ei osteta. Olen toki näissä asioissa säästänyt, mutta olen sitten käyttänyt rahani joko kaksipyöräisiin, ruokiin, juomiin tai matkustamiseen. Tällä hetkellä olen aivan persaukinen. Olen niin sanotusti keväällä reissannut yli varojeni. Yllättäviä kuluja on tullut. Nyt aion vihdoin laittaa talouteni ja talouden seurannan kuntoon.

Esimerkkinä sukuni säästäväisyydestä, mummolleni on kerääntynyt miljoonanomaisuus toimistotyöntekijänä säästäväisyyden ja sijoitusasuntojen ansiosta. Haluan päästä samaan lopputulokseen, joten nyt perehdytään Mikon ja Ilkan oppeihin.

Sijoittamisen alkeet
Aloitetaan siitä, että sijoittamiseen tarvitaan aina ylimääräinen talous. Liian usein tätä lähdetään hakemaan säästämällä nykyisestä toiminnasta. Kiristetään vyötä tiukemmalle. Mitä jos liiketoimintaa omaisuuslajina pyörittämällä voisi sivutoimisesti tehdä ne muutamat sataset kuussa, jotka voi sitten sijoittaa muihin omaisuuslajeihin.

Aina pitäisi miettiä, kuinka kasvattaa, eikä vain säästää. Kun jo valmiiksi opiskelijana syödään X-tran ja Pirkan ruokia, ei siinä enää lähdetä säästämään. Nyt täytyy miettiä, kuinka lisätä tuottoa. Oli se sitten nuuskanhaku Haaparannasta, käytettyjen tavaroiden myynti tai töiden lisääminen, kyse on aika pitkälle myynnistä. Eli kotiläksynä täytyy opiskella perinteinen ja luonnollinen myyntityö. Eli opettele kohtaamaan asiakas niin, että te molemmat poistutte kaupankäynnin jälkeen tyytyväisinä.

Eli kaikki lähtee ylijäämäisestä taloudesta. Alla kolme havainnollistavaa esimerkkiä: Rikkaat, keskiluokka ja köyhät. Vasemmalta oikealle. Taulukoissa ilmenee rahankierto ja käyttö eri ihmisten välillä.
WP_20150524_16_15_10_Pro 1WP_20150524_16_15_01_Pro 1WP_20150524_16_27_22_Pro 1
Vasempaan laitaan pitäisi päästä. Eli tulojen lisäksi varat kerryttävät lisää tuloja, joilla maksaa menoja. Eli Tulot ja varallisuus mahdollisimman suureksi, vastuut ja menot pieneksi. Tällä hetkellä ollaankin pikemminkin oikeassa laidassa, eli kädestä suuhun. Täältä on päästävä pois. Ei ole vielä keskiluokan tuomia vastuita, kuten asuntolainaa. Joten tulevaisuudessa skipataan keskiluokka ja suoraan rikkaiden rahankäyttöön! Seuraavassa kappaleessa pohditaankin, että miten.

Varallisuuden kasvattaminen
Jotta päästään tulevaisuudessa vaurastumaan, on taloutta seurattava. Yleensä se, mitä seurataan, se kasvaa. Sama pätee niin asiakaskäynneissä, myynnissä, kaupoissa, tarjouksissa, kuntoilussa, pudonneissa kiloissa. Lista on pitkä. Nyt kun kiinnitetään huomio talouteen, niin sitä seurataan sitten huolella. Eli katse alapuolella olevaan taulukkoon. Nämä ovat kirjailijoiden ihanneprosentit. Itse opiskelijana ei todellakaan 10% mene hyväntekeväisyyteen ja vielä suurempi prosentti kiinteisiin kuluihin. Eihän tämä ole totuus, mutta tästä taulukosta on hyvä lähteä muokkaamaan sitä omaa. Näille suositellaan jopa omaa tiliä jokaiselle. Näin aluksi en vielä ala hiuksenhalkomiseen, vaan ajattelumallin sisäistämiseen ja tarkempaan budjetointiin. Siitä pikkuhiljaa siirrän selväksi seurannaksi, samoin kun kuntosalitavoitteeni. Ei liian suuria hyppäyksiä kerralla.
WP_20150524_16_34_37_Pro

Kohti vaurautta
Nyt kun omistan vajaa puolet sijoituskämpästä, pääsen harjoittelemaan itse sijoittamista ja suuremmilla rahoilla pelailua. Mitä tapahtuu seuraavaksi ja käytännössä asian suhteen? Luen lisää sijoituskirjoja, hoidan sijoitusasuntoa, ja alan seuraamaan tarkemmin budjetoimista. Parissa pankkineuvotteluissa on jo käyty, mutta lisää tietoa tulossa. Näin poikamiehenä tulen todennäköisesti ostamaan ensimmäisen kämppäni sijoituskäyttöön tai aika nopeasti hommaan sellaisen. Olen ymmärtänyt, että näin nuorena kannattaa laittaa rahat vyörymään ja ottamaan selkeää vastuusta varallisuudesta. Loppupeleissä raha tuleekin rahan luokse. On vain laitettava asia liikkeelle.

Kuten kirjailijatkin sanovat, sijoittamisen oppii ajan kanssa. Mitä nopeammin sen vain aloittaa, sen nopeammin siihen pääsee kärryille. Sitä nuorempana korot alkavat oikeasti tuottamaan. Ja Kynnys ostaa seuraavia sijoituskohteita laskee. Sijoittamisessa, kuten elämässäkin on tärkeää muista, mistä on tullut. Ettei ota liian suuria harppauksia heti. Yleinen perussääntö sijoittamisessa lieneekin se, että sijoita niin paljon, ettei niiden takia menetä yöunia.

Lopuksi niin sijoittamisessa, kuin muissakin projekteissa, tavitaan suunnitelma. Kirjasta löytyy siihen raamit, mutta seuraaviin peruskysymyksiin kannattaa vastata, ennen kuin lähtee täysin sokeana sijoittamaan:

Mikä on tavoitteeni?
Mitä olet tekemässä, MIKSI tämä on sinulle tärkeää?
Miten manageroin talouttani?
Mitkä ovat resurssit?
Kuinka paljon sijoitan €? tai € / kk?
Mikä on aikataulu?
Millaista tuottoa tavoittelen? (Miten siedän riskiä)? %

Eli nyt kaikki vain kohti sijoittamisen ja taloudenhallinnon ihmeellistä maailmaa!

samuel@mittava.fi
0442614798

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!