Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sinäkin voit olla luova

Kirjoitettu 07.12.15
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Luova järkevyys
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Ai voinko minäkin vai olla luova?”

”No voit.”

Tai näin ainakin toteaa Saku Tuomisen kirjoittama Luova järkevyys sen jälkeen kun Tuominen on maininnut, ettei hänen pitänyt kirjoittaa enää yhtä ainoata luovuuskirjaa.

Mutta miksi on tärkeä ajatus, että minäkin voin olla luova? Koska ihminen uskoessaan olevansa luova, antaa itselle luvan osata ratkaista asioita omin päin ja tehdä niistä aiempaa parempia. Luovuudesta on jollakin tavalla tullut kauhean mystinen asia, joka ei ole kaikkien saavutettavissa oleva taito. Tähän mielipiteeseen Tuominen on halunnut puuttua, koska hän painottaa: ”Luovuus on asioiden tekemistä eri tavalla, paremmin.” Sitä se hyvin pitkälle omankin ajatusmaailmani mukaan on.

Tajusin lukiessani kirjaa, että en juuri edes pidä sanasta luovuus ja harvemmin sanaa tulee tietoisesti käytettyäkään. Minulle se ei juurikaan mitään merkitse. Olen aina kokenut olevani pätevä löytämään ratkaisun eri tilanteisiin. Ehkä eniten uskomustani omaan ”luovuuteeni” on horjuttanut musiikin soittaminen ja laulaminen. Olen aina tykännyt ajatuksesta, että osaisin laulaa tai soittaa ja minua innostaa molemmat taidot. Nuorempana instrumenttien ymmärtäminen oli minulle todella hankalaa ja sain siitä kuulla myös yläasteen opettajaltakin. Lauluääni kuulemma oli ihan hyvä, en vain oikein tiennyt mitä se sitten lopulta tarkoitti. Pitkään ajattelin, että voin julkisesti lähinnä kuunnella musiikkia. Onneksi en ole latistunut vuosien varrella ja huomaan nyt, että olen jo varmasti lähes 10 vuotta tehnyt pieniä tekoja sen eteen, että voisin joskus todistaa nuo ajatukset vääriksi.

Nykyään osaan jo jonkin verran soittaa niin kitaraa kuin pianoakin sekä laulaminen on mielestäni mukavaa ja kuuluu asiaan. Soittoani ja lauluani ovat myös kuulleet muutkin kuin naapurin (varmaan kuuro) asukki. Aika hyvä fiilis.

Palataan takaisin kirjan anteihin ja otetaan tarkasteluun aiemmin mainittu luovuuden määritelmä: ”Luovuus on asioiden tekemistä eri tavalla, paremmin.” Siitä voidaan löytää muutama eri osa-alue, joiden kautta luovuus syntyy:

Tekemiseen, Tekemiseen eri tavalla ja Tekemiseen paremmin.

Ei varmasti tarvitse olla mahtavinkaan velho, että huomaa luovuuden liittyvän tavalla tai toisella tekemiseen. Näin kirjan mukaan ainakin ja itse komppaan täysin. Oletko se henkilö, joka miettii itsekseen tai kahvipöytäkeskustelussa: ”Näin se-ja-se olisi paljon näyttävämpi.” Vai se henkilö joka sanoo kaverille ”Kova ajatus, koska kokeillaan?” tai ”Tuli ajatus, että näin tämä olisi näyttävämpi. Kokeilin ja omasta mielestäni ero on merkittävä.”

Se, mistä omassa tiimissäni olen iloinen, on että vaikka emme välttämättä ole se juhlien sekopäisin sakki, niin me silti olemme todella kokeilunhaluisia ja valmiita laittamaan yhdessä perseemme likoon. Emme pelkää haasteita tai epäonnistumisia, tai ainakaan emme anna niiden vaikuttaa kovin pitkää aikaa tekemiseemme. Siitä todisteena ovat syksyn aikana tehdyt useammat ulkomaan reissut, jotka aina ovat omalta osaltaan täynnä epävarmuustekijöitä. Olemme valmiita myymään omat ajatuksemme muille ja uskomme niissä olevan jotain potkua.

Matleenalla oli vahva ajatus kansainvälisestä projektista ja sellaisen Matukka myös vei läpi. Saaraa motivoi ajatus Etelä-Afrikasta ja lopulta sieltä on löytynyt tekemistä koko tiimille ja porukan voimin tehdään asian eteen jotain. Jone ja Aleksi saivat ajatuksen, että lähdetään hakemaan JEFU Storeen inspiraatiota lajin emämaasta ja sinne lopulta lähdettiinkin. Teemu halusi tehdä jotain rohkeaa ja ei niin suunniteltua sekä avata omaa maailman kuvaansa ja hyppäsi Future Thinkersin jousille kohti pohjoista Norjaa ja Venäjää. Claudia pääsi toteuttamaan omia kansainvälisiä ambitioitaan Tiimiakatemian kansainvälisen IOD-hankkeen kautta Budapestiin ja vetämään kovan luokan projektin viikon aikana jiiriin. Itse olen heittänyt syksyn aikana räpit n. 50 tuntemattomalle ihmiselle niin Brysselissä kuin Newcastlessa.

Ja silti tiimi tuntuu junnaavan jonkin verran paikallaan. On se hauska tilanne kerrassaan. Mutta nyt meillä on olemassa jengi, joka oikeasti haluaa tehdä asioita eri tavalla, paremmin, niin oman itsemme kuin toistemmekin eteen. Me emme vain ole vielä täysin sisäistäneet sitä, emme ole päässeet tarpeeksi näyttämään sitä ja siksi se näkyy muille vasta myöhemmin.

”Ai mikä näkyy muille vasta myöhemmin?”

Se, että Driimi on yks ihan hel*svetin kova tiimi. Ja täynnä toisillemme tärkeitä ihmisiä.

 

Olli Leikas

+358 44 5222673

olli@driimi.fi

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!