Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sisäinen johtajuus

Kirjoitettu 10.06.15
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Developing the Leader Within You
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 9.04. Johtaminen

Sisäinen johtajuus, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Sisäinen johtajuus

Luin John C. Maxwellin kirjan Developing the leader within you. Ostin kyseisen kirjan Floridan kristillisestä kirjakaupasta. Aloitin lukemaan kirjaa jo siellä, mutta jostain syystä se jäi kesken. Palasin kuitenkin kirjan pariin kun olin päässyt takaisin kotiin ja huomasin kirjan avaavan minulle aivan uusia ajatuksia johtajuudesta ja johtamisesta.

Kirja oli mielestäni hyvä. Olen lukenut jo useita Maxwellin kirjoja viimeisen vuoden aikana niin täytyy sanoa, että ne toistavat aika paljon itseään. Jospa hänen johtavana ajatuksena onkin ollut, se kuuluisa; kertaus on opintojen äiti.

Kirja kertoo sisäisestä johtajuudesta, sen kehittymisestä ja vaikutuksesta ihmisiin ympärilläsi. Kirja oli rakennettu järkevästi sillä jokainen luku ikään kuin rakensi edellisen luvun päälle. Kirjassa kolahti erityisesti kaksi asiaa ja niistä aion tässä kirjoittaa.

Mitä johtajuus on?

Kirjan alustuksessa Maxwell kertoo mielenkiintoisesti kuinka markkinoilla on loppujen lopuksi hyvin vähän johtajuus kirjoja, sillä useammat kirjat käsittelevät managerointia ja sitä kuinka saat ihmiset tekemään haluamiasi asioita. Todellinen johtajuus ei hänen mukaansa ole sitä, että saat asiat tapahtumaan tai osaat valvoa työtehtäviä.

Johtajuus on yksinkertaistettuna vaikuttamista itseensä ja ympärillä oleviin. Johtajien ympärille kerääntyy ihmisiä, seuraajia joihin johtaja vaikuttaa ja joita hän inspiroi. Johtaja voi itse valita miten hän vaikuttaa ympärillä oleviin, valitettavan usein historiasta tiedämme, että ihmiset ovat onnistuneet keräämään itselleen suuren joukon seuraajia ja sitten on tapahtunut hirveitä. Minulle on vielä epäselvää mikä saa ihmiset kiinnostumaan toisista ihmisistä siten, että he alkavat seurata heitä ja ottaa vaikutteita heistä, ehkä se on jokin pieni asia mikä saa muut ihailemaan toista tai ehkä se on tapa jolla toimii. Tätä aihetta on myös tutkittu paljon ja tulokset ovat hyvin ristiriitaisia, lienee parasta tässäkin kohtaa todeta yksinkertaisesti, että en tiedä ja nyt ei ole aika ottaa selvää.

Nykyään me monesti ajattelemme, että johtajia on ne joille on annettu titteli. Kirjassa Maxwell toteaa, että jos johtajuus perustuu pelkästään annettuun titteliin on se heikointa johtamista mitä henkilöllä voi olla. Todennäköisesti silloin ei voida edes puhua johtajuudesta vaan asemasta jolla ei sinänsä ole mitään tekemistä johtamisen kanssa. Jokainen joka saa tittelin, johtaja tai päällikkö tulisi ensimmäiseksi pyrkiä siihen, että hänen keinonsa vaikuttaa ryhmään johon hänet on asetettu johtajaksi olisi kaikkea muuta kuin vetoaminen asemaan tai titteliin. Kun joku henkilö saa ryhmässä tittelin, esimerkiksi meillä on tapana valita tiimiliideri annetaan hänelle samalla myös lupa johtaa. Yleensä tiimi silloin myös odottaa, että johtaja tekisi jotain. Sillä hänellä on titteli, lupa ja usein hän on myös antanut jonkun lupauksen siitä, mitä hän tulee tekemään tiimin eteenpäin viemiseksi. Se on kuitenkin äärimmäisen haastavaa ja en ihmettele lainkaan, että tekoja tiimiliidereiltä harvemmin nähdään.

Kirjassa oli mielenkiintoinen pointti johtamisesta josta minulle tuli mieleen Intolaiset. Nimittäin kun johtaja ei tiedä mitä tehdä tai hänellä ei ole selkeää visiota mihin suuntaan ihmisiä tulisi johtaa, tulee johtamisesta tilanteisiin reagointia. Kun visio puuttuu esittää johtaja jatkuvasti alaisilleen kysymyksiä mitä tehdä, mitä haluatte ja olenko onnistunut missään? Kun joku näihin kysymyksiin vastaa, tiimiliideri ei johda ihmisiä vaan reagoi saamaansa palautteeseen ja tekee korjausliikkeitä. Tärkeämpää kuin reagointi olisi luoda visio, sillä ilman visiota ja yhteistä suuntaa on erittäin vaikea johtaa.

 

Itsensä johtaminen ennen muiden johtamista

Maxwell on kirjassa melko selvä sanainen kirjoittaessaan siitä mikä on johtajuuden perusta. Nimittäin jos henkilö ei osaa johtaa itseään on hänen aivan turha kuvitella johtavansa ketään muuta muualle kuin harhaan. Johtajuuden perusta on itsensä johtamisessa myös johdettavana olemisen perusta on siinä, että henkilö osaa johtaa itseään. En aio tässä kohtaa syventyä siihen kuinka jokaisen tulisi itsensä johtamisen osa-alueena osata tehdä itselleen hyvät ja selkeät tavoitteet oppimissopimukseen, vaan puhun enemmänkin siitä, että miten asiat jotka tulee tehdä saadaan tehtyä.

Kun puhumme itsensä johtamisesta minulle tulee ensimmäisenä mieleen itsekuri. Se jolla on itsekuria se pärjää parhaiten, se taas jolla sitä ei ole on aina ongelmissa. Kun puhumme aikatauluista niin puhumme liian usein deadlinestä, silloin asioiden pitää olla valmiina. Jos olemme hyviä johtamaan itseämme niin eikö asiat voisi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja välttää viimeisen viikon kuolemanviikko?

Itsensä johtaminen on paljon muutakin kuin itsekuria, mutta se rakentuu paljolti sen varaan. Itsensä johtaminen on minun mielestä hyvää suunnittelua ja asioiden oikeaa aikatauluttamista. Hyvällä suunnitelmalla pääsee pitkälle, mutta ilman kurinalaista toteuttamista hyvällä suunnitelmalla voi pyyhkäistä jotain, sillä se on itsessään turha.

Olen joutunut tekemään töitä itseni kanssa sillä itsekurini on monesti melko huono. Kuitenkin olen aina onnistunut tekemään asiat aikataulussa ja niin olen tänäkin keväänä onnistunut. Kuitenkin minulla on sellainen olo, että asiat voisi hoitaa edelleenkin paremmin. Ehkä sanonta tyytyväisyys lopettaa kehityksen on osaltaan totta. Haluan opetella asettamaan vielä korkeampia tavoitteita ja saavuttamaan ne, siinä tarvitaan hyvää itsensä johtamista mutta myös muiden apua ja tukea.

Olemme Inton treeneissä keskustelleet usein itsensä johtamisesta ja tiimiliidereistämme toinen on sanonut usein harmissaan, että vaikea on johtaa sellaista henkilöä joka ei johda itseään. Olin aluksi sitä mieltä, että tuo on vain tekosyy ja helppo tie ulos ikävästä tilanteesta mutta tämän kirjan lukemisen jälkeen joudun toteamaan, että olin väärässä. Henkilöä joka ei osaa johtaa itseään, ei osaa aikatauluttaa tai organisoida omia vastuitaan tai asioitaan on erittäin haastava johtaa. Kärsimme tiimissä tästä asiasta ja toivoisinkin, että tiimiliiderimme tarttuisivat tähän asiaan syksyn koittaessa, että saamme kuuluisan ”kesäkrapulan” selätettyä ja toiminnan käynnistymään hyvällä otteella heti alusta asti.

Yhteenveto

Johtajuus on paljon muuta kuin to-do listojen tekemistä ja suoritusten valvomista, johtaminen on vaikuttamista toisiin, toisten kehittämistä ja siinä samalla itsensä kehittämistä. Johtaminen ei ole reagoimista alaisten ongelmiin vaan esteiden raivaamista hyvissä ajoin. Joskus kuitenkin este osuu kohdalle, on johtajan vastuu silloin ennemmin auttaa muita raivaamaan se pois kuin mennä itse tekemään kaikki muiden edestä. Ilman hyvää itsekuria ja itsensä johtamista ei synny hyvää johtajuutta. Näiden yksinkertaisten mutta samalla niin hankalien asioiden kimpussa ihminen joutuu tekemään töitä koko ikänsä, eikä siltikään ole koskaan valmis johtaja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!