Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sisäinen nörttini opettelee esiintymään

Kirjoitettu 26.09.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nörtin esiintymisopas
Kirjan kirjoittaja: Janne Jääskeläinen, Katleena Kortesuo
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bongasin Nörtin esiintymisoppaan mutkan kautta eräästä blogista jota seuraan. Sisäisessä nörtissäni syttyi samantien jotain, joten olihan se mentävä etsimään JAMKin kirjastosta. Vaikka YPK ei kirjaa vielä tuntenutkaan niin Dynamon kirjasto tunsi, joten pakkohan se oli lainata! Kaikki nörtit out there, tässä on rautalangasta väännettyä esiintymisopasta sinun kielelläsi. Esiintyminen Level 2, täältä tullaan..!

 

Jos mikään muu ei auta, kuvittele, että söpö pieni alien on räjähtämässä ulos rintakehästäsi.

 

Jääskeläinen ja Kortesuo käyvät läpi järjestelmällisesti esiintymisen eri asteita, alkaen ihan henkilökohtaisesta hygieniasta ja pukeutumisesta. Vaikka moni asia saattaisikin tuntua itsestäänselvyydeltä niin monta hyvää pientä periaatetta oli löydettävissä esimerkiksi pukeutumiseen. Näitä on mennyt muutamia omalla kohdalla käytännön tasolle. Kirjasta pomppasi esiin myös muutama isompi teema, jotka avaan seuraavaksi.

 

Kynä on miekkaa mahtavampi – etenkin nykyään

Vaikuttaminen nykymaailmassa tapahtuu yhä enemmän kirjoittamisen kautta. Nykyään on mahdollista käyttää niin laajasti sosiaalista mediaa ja muita kirjoituskanavia jopa siinä määrin, että kirjoitustaito on nykyään yhtä välttämätön kuin miekkailutaito 1700-luvulla eläneelle sotilaalle. Tämä vahvisti omaa kiinnostusta kirjoittamisen opetteluun vielä enemmän. Esimerkiksi verbin sijoittaminen lauseen alkuosaan helpottaa huomattavasti luetun ymmärtämistä. Pyri siis aina sijoittamaan tekevä verbi virkkeen alkuosaan. Kun olet kirjoittanut jonkin verran tekstiä, niin lue teksti ääneen. Näin huomaat tärkeitä kohtia, joita on korjattava tai jotka ovat epäselviä. Kirjailijat kirjoittavat itse tästä seuraavanlaisesti:

Takeltelitko jossain kohdassa? Niin tulee takeltelemaan lukijakin. Korjaa kohta paremmaksi. Jouduitko vetämään henkeä kesken virkkeen? Silloin virkettä pitää lyhentää. Jouduitko painottamaan sanoja, jotta viesti välittyy oikealla tavalla? Lukija ei pysty arvaamaan haluamaasi painotusta, joten vaihda sanajärjestystä tai lisää korostavia sanoja.

Myös luettelot ovat tärkeitä kirjoitetussa tekstissä. Ihmissilmä kiinnittää huomattavasti useammin huomiota luetteloihin ja kiinnostavat luettelot vangitsevat lukijan lukemaan tarkemmin. On kuitenkin tärkeää että luettelo on selkeästi jäsennelty, joten unohda diipadaapa-luettelot ja pyri ytimekkyyteen.

 

Voisiko blogikirjoitus olla kuin essee..?

Voisi. Kirjassa oli hyvä tiivistelmä ytimekkään blogikirjoituksen kohdista. Näistä tiivistelmä seuraavassa:

 • Pidä kappaleet lyhyinä, mitta on yleensä 2-4 tekstiriviä, joskus jopa 1 tai 5.
 • Otsikot ovat tärkeitä, sillä tylsät otsikot tappavat kiinnostuksen. Ei ainoastaan yläotsikko, vaan kaikki otsikot.
 • Puhuttele lukijaa, siis sinua. Tekstisi saa heti persoonan mukaan dialogiin.
 • Ole mielenkiintoinen. Ei kukaan lue tylsää tekstiä tai vielä tylsempää raakadataa. Yksinkertaista, selkiytä, väännä rautalangasta. Avaa myös termejä selkokielelle.
 • Tylsä teksti ei kuvalla parane, mutta hyvä teksti saa paljon lisäarvoa kuvituksella. Siksi vähintäänkin esseen artikkelikuva on tärkeää lisätä!

Nämä ovat niitä juttuja mitä yritän omissa esseissäni viljellä. Ehkä onnistun, ehkä en. Kehittyä kuitenkin aion!

 

Onko tämä palaveri tarpeellinen?

Todennäköisesti ei. Raju väite, mutta näin valitettavan usein on jopa meillä Tiimiakatemialla. Palaverillahan on kaksi tavoitetta: 1) jakaa tietoa ja 2) tehdä päätöksiä. Jos kumpikaan ei toteudu niin paskaa on jauhettu. Palaverin tarpeellisuutta ja onnistumista voidaan tarkastella muutamilla asioilla

 • Ketä kutsutaan/on kutsuttu palaveriin
 • Mikä on palaverin agenda
 • Mitkä ovat palaverin tavoitteet
 • Tuliko palaverista selkeä yhteenveto ja päästiinkö tavoitteisiin

Sopii miettiä miten paljon Mittavassa väännetään turhia tapaamisia projektiryhmien kanssa. Tähän on syyllistytty monasti.

 

Valmentamisen tai kouluttamisen pointteja

 1. Valmistaudu koulutukseen (ketä, mitä, mitä he tarvitsevat)
 2. Anna toiselle ääni (anna osallistujien osallistua puhumalla alusta lähtien)
 3. Aloita tutusta asiasta (eli rautalangan alkupäästä jonka jokainen tuntee)
 4. Ole konkreettinen (esimerkit, havainnollistamiset)
 5. Kiteytä ja tiivistä (kompakti ydin esiin)
 6. Piirrä kuvia (kasvot, nuolia, ihmisiä, ympyröitä jne.)
 7. Muista vuorovaikutus (osallista osallistujia aktiivisesti)
 8. Seuraa oppijan reaktioita (kun kaikki on aivan hepreaa niin käännä suunta)
 9. Etene loogisesti (slurprise, sekava on sekava ja selkeä on selkeä)
 10. Mittaa oppimista (kysy oppijoilta esimerkkejä, selkeä mittari oppimisessa)

Näillä kymmenellä eväällä luulisi pystyvän vetämään kiinnostavan koulutuksen lähes aiheesta kuin aiheesta kun vaan tietoa on riittävästi. Seuraavissa treeneissä jotka vedän niin pitää vähän soveltaa näitä käytäntöjä. Tietysti nämä on suunnattu ensisijaisesti koulutuksia varten, joissa esiinnytään suoraan, mutta myös treenien vetämiseen tässä on monta hyvää pointtia.

 

Muita hoksauksia

Kun kirjoitan verkossa, niin on tärkeää kirjoittaa omalla nimellä. Näin luon omaa kokonaisvaltaista kuvaa itsestäni, kun joku esimerkiksi hakee minua googlesta.

Valmistele useita hissipuheita erilaisiin tilanteisiin. Ole luova, äläkä opettele sanasta sanaan ulkoa. Muuta puhetta aina tilanteen mukaan.

Kerro tarinoita, jälleen kerran! Tarinat jäävät voimakkaasti mieleen. Siksi niitä viljellään paljon ja tullaan viljelemään myös jatkossakin. Myös minun toimestani.

Muutama tärkeä kysymys vielä henkilökohtaiseen pohdintaan: Tulisiko minun käyttää Twitteriä ammattimaisemmin ja aktiivisemmin? Entä SlideSharea?

 

 

Henry Vesin
Matalentoinen bisnesenkeli
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

 

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!