Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sisäinen raivoni kasvaa

Kirjoitettu 30.09.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi?
Kirjan kirjoittaja: LETIM - Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lupasin itselleni palkinnoksi muutaman matsin LoLia jos saan tämän esseen purkkiin ennen iltaysiä. Tai ehkä kymppiä. *tsihhh…* Tölkki Coca-Colaa auki ja jälleen yhden esseen kimppuun. Rutiini tulee tekemällä ja tätä on nyt tehty vuoden ajan. Tartuin Letimin kirjoittamaan kirjaan muutamastakin syystä, mutta erityisesti halusin palata tietyllä tavalla takaisin juurille. Halusin palauttaa mieleeni että mitä oikein teen täällä ja miksi täällä kannattaa opiskella? Pahnan pohjimmaisena halusin kaivaa esiin että mitä ajattelen juuri nyt Tiimiakatemiasta. Esseeni siis sisältää ehkä hiukan hajanaisen oloisia ajatuksia Tiimiakatemian ja minun monimuotoisesta suhteesta.

 

Aloitetaan kevyesti: TA-talkkari ja kokonainen kulttuurin muuttaminen

Keskusaukio on tärkeä kohtaamispaikka ja tänne voi järjestää pöytäryhmiä, rakentaa vaikka World Cafen tai Open Space-ympäristön. -Anssi

Yksi lause keskeltä ensimmäisten sivujen Tiimiakatemiaan tutustumista. Yhtäkkiä koin yhteenkuuluvuuden tunnetta entisten Tiimiakatemialaisten kokemuksiin ja huomasin että mihin olen pyrkimässä. Kulttuurin uudelleenluominen ei ole mikään pikkujuttu, mutta aion tarttua siihen. Miksikö? Koska ”ole se muutos jonka haluat nähdä Tiimiakatemiassa”. Aion ottaa onkeeni edelleen, pitää kalenteria puhtaana että minulla on aikaa kulkea toimistoissa, jutella ihmisille ja ehkä tärkeimpänä nostaa keskusaukiokulttuuria eloon.

Minulta kysyttiin muutama treenikerta takaperin että mikä on mun tän hetken ykkösprojekti. Vastaus oli pelottavan helppo:

TA-talkkari

En tiedä missä vaiheessa näin pääsi käymään, mutta pidän kaikkea muuta toimintaa vähempiarvoisena. Tällä hetkellä kaikista tärkeintä minulle on luoda oikeanlaista ilmapiiriä ja kulttuuria uusien tiimiakatemialaisten eli rakkaiden pingviinien elämään, ja samalla myös muillekin. Käytännössä tämä näkyy siinä, että uhraan jatkuvasti aamujani keskusaukiolla jokaisen tervehtimiseen ja mukavaan aamujauhamiseen. Palautetta ja kehittämisehdotuksia kaivataan, eli tervetuloa keskusaukiolle!

Mun roolini on myös paljon enemmän kuin TA-talkkari, se on syvemmällä elämänasenteessa ja sen jakamisessa. Viva la Revolution elää mussa.

 

Luonteva siirtymä: Arvoja täydentävät periaatteet

   1. Yksilön vastuu. Kaikki lähtee aina yksilöstä. Tiimiyrittäjän on ansaittava teoillaan jäsenyytensä tiimiyrityksessä joka päivä. Vapaus tuo vastuuta ja siksi emme syytä toisia vaan ainoastaan itseämme.

Yksilö, siis minä, ja myös sinä. Sinun vastuu tiimiyrityksestäsi, minun vastuu tiimiyrityksestäni. Minun vapauteni tiimiyrityksessä, sinun vapautesi tiimiyrityksessäsi. Tärkeää on että osaamme tasapainoilla oikean suhteen kanssa koko ajan. Missä voin ottaa vapauden toimia, missä minulla on vastuu toimia tietyllä tavalla? Onko minulla esimerkiksi oikeus ottaa iltapäivä vapaaksi? Kyllä, jos olen sitä vasten ollut myös vastuullinen sen suhteen että työt on tehty. Onko minulla vastuu kulttuurin luomisesta Tiimiakatemialla? Kyllä, koska minulla on myös vapaus muokata kulttuuria haluamallani tavalla.

   1. Toiminta. Opimme ja teemme tulosta tiimiyrityksissämme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Toimintamme on hauskaa, tuloksellista ja näkyvää.

Ihanaa on että Mittava onnistuu ainakin ensimmäisessä noista adjektiiveista. Meillä usein on hauskaa, ja aika usein se on myös näkyvää. Meillä ongelma tosin muodostuu tuloksellisuuden kanssa. Haluan kasvattaa Mittavan tuloshakuisuutta, ja olen leikitellyt jopa ajatuksella että siirtyisimme nyt yhteiskassan jälkeen käppiin, jotta jokaisen yksilötason tulos tulisi esiin ja voisimme panostaa koko tiimin tulokseen tarkemmassa määrin.

   1. Tiimiyrittäjyys. Jokaisen tiimiyrityksen on tutkittava mitä lisäarvoa se tuo Tiimiakatemialle. Kehitämme itseämme tiimiyrityksessä, jossa jokainen auttaa toistaan. Tavoitteet ja suoritukset ohjaavat toimintaamme.

Seuraavan, eli lokakuun vahvarin aihe. Hups, spoilasin. No, tästä puhuimme Teon kanssa ja olimme sitä mieltä että haluamme omalta osaltamme tuoda erityisesti oppeja ja Tiimiakatemian yhteistä hyvää esille. Mittava, ainakin minun osaltani, panostaa TAn avoimen kulttuurin uudelleenluomiseen. Mitä sinä ja sinun tiimisi teette?

   1. Tiedon virtaus. Jokaisen tiimiyrittäjän on ymmärrettävä toimintamme kokonaisuus, luotava uutta tietoa ja levitettävä sitä yli rajojen.

Ja mitä tämä on käytännössä? Höpöttelemistä, juttelemista. Miksi tätä ei toteuteta käytännössä? TA-talkkari käärii hihat ja ryhtyy toimeen. Pitäisiköhän tässä alkaa naulaamaan teesejä. Aika hyvä idea itseasiassa, huomisessa Uniklubissa tää nousee pöydälle.

   1. Oppiminen. Uudet kolahdukset tulevat dialogista ja keskustelusta, kokemusten jakamisesta ja havainnoista sekä kirjoista ja tekemisestä.

Juurikin näin. Eikö keskusaukio olisi loistava paikka jakaa yli tiimirajojen? Mittava tekee tätä vielä liian vähän, mutta opettelee koko ajan. Myös minä.

  1. Perintö. Vaalimme kulttuuriamme ja jätämme perinnön tuleville tiimiyrittäjille.

 

Ja tässä asia josta olen eniten huolissani. Vaalimmeko kulttuuriamme, pidämmekö huolta siitä vai annammeko sen rapistua? Minä en anna. Minä aion etsiä, löytää ja viedä vanhaa Tiimiakatemian kulttuuria eteenpäin uusille pinkuille. Vanhat tiimiyrittäjät tuntuvat monelta kohtaa menetetyiltä tapauksilta, mutta aion tehdä kaiken voitavani. Aina kun ajattelen näitä asioita, tai puhun näistä, mun sisällä alkaa kytemään raivoa. Raivoa, joka haluaa tehdä jotain asialle. Jos se yhtään minusta riippuu, niin tämä ei jää tähän.

 

Treenit ja minä treeneissä

El classico, le cliché: Mitä tulee treeneihin kun minä tulen treeneihin? Kasa hiekkaa, kasa paskaa, kasa timantteja? Tää on jotain mikä kumpuaa paljon syvemmältä kuin vain Tiimiakatemian kulttuurista, tämä on elämänasennetta. Mun elämäni perusarvoihin kuuluu timanttiseen pyrkiminen, joten tätä mun on muistutettava uudelleen ja uudelleen itselleni, mutta myös muille.

Dialogin merkitys Tiimiakatemialla ja treeneissä on todella älytön. Se on taito jota tässä ollaan ehkä eniten opettelemassa, ja sieltä kumpuaakin yksi kompastuskivi, etenkin Mittavan treeneissä. Mun on pakko sanoa tää. Tää on tärkeä tää mun ajatus. Vai onko sittenkään? Miksi on pakko saada sanoa se jokin asia? Entä jos minä vaikka seuraavan kerran istuisin turpa kiinni ja kirjoittaisin ajatukseni paperille. Jos joku seuraavien vuorojen aikana sanoo saman asian niin voin vain kompata, jos taas ei niin voin hetken päästä punnita että oliko tämä edes tärkeä lisä tähän keskusteluun. Dialogin laadussa on parannettavaa. Ymmärrän täysin miksi rakkaalla valmentajallamme ja tämän kirjan kirjoittajalla meni pata jumiin tänään treeneissä. Paskantärkeät kommentit vaan kiertää eessuntaassun ja kukaan ei tuo mitään merkittävää lisää keskusteluun.

Niinhän se taitaa olla että minun ajatukseni ovat tärkeitä. Eivät ole. Sinun vieressä istuvan ajatukset ovat tärkeitä, koska ne eivät ole sinun ajatuksiasi. Liian usein sorrumme siihen että yritämme kääntää toisen mielipiteen kohti omaamme, kuten esimerkiksi tänään NBF-lipuista keskustellessamme. Yritimmekö edes ymmärtää Tipin ja Antin kantaa? Minäminäminä olen oikeassa, sinä et ole. Onneksi kasvua tapahtuu ja jopa minä olen päässyt kehittymään tässä ja osasin edes jollain tavalla huomioida muiden mielipiteitä.

Yksi huikea koppi kirjasta tarttui aivan suoraan: Treenien valmisteluun 3h ja jälkikäsittelyyn toiset 3h. WHAAT?! Ja hitto sitten mietitään miks meidän treenit tuntuu turhalta jauhamiselta. Jotain on menny jossain kohti pieleen kun treenien merkitys on tippunu näin rajusti. Joku saattaa käyttää treenien suunnitteluun tuon verran aikaa, mutta väitän että läheskään kaikki eivät ymmärrä treenien valmistelun ja jälkikäsittelyn merkitystä. En myös minäkään ennen tätä iltaa. Mutta koska minulla on ensi viikolla treenivastuu, niin tämä korjaantuu. Mittava Innovations, olkaa varuillanne. Treenitila räjähtää maanantaina. En tosin ole varma osaanko, mutta ainakin yritän räjäyttää.

 

Mittava Innovations tukehtuu

Mittava kulkee tällä hetkellä tukahtumisvaiheessa. Tiimi on päässyt ohi pahimmasta valetiimin vaiheesta ja meissä on potentiaalia. Kuiva kausi ja kuiva tili uhkaa kuitenkin olla edessä ja mitä teemme sen korjataksemme? Vellomme tietämättömyyden suossa. (Sama raivoisa liekki mun sisällä kasvaa näiden kielikuvien myötä, hittolainen) Pahimmista konflikteista on taidettu päästä, ja nyt pitäisi rajusti pyrkiä kohti breakthroughta eli läpimurtoa. Se hetki kun Mittavan exponentiaalisen kehittymiskäyrän kerroin nousee yli yhden. Gotta wait and love that moment.

 

Manifant: Yritystoimintaa ei kykene ymmärtämään ilman liikevaihtoa

Ei ymmärrä Mittava Innovationskaan jos ei raha ala pian liikkumaan tasaisesti edestakaisin. Tämä tarkoittaa siis myös isompia riskejä ja isompia investointeja. Tour de Filmin projektori oli hyvä alku, siitä suunta eteenpäin. Kysymys kuuluukin että mitä minä voin tehdä että raha liikkuu. Ensinnäkin, voin tehdä kokeiluja jotka ei maksa paljoa. Näillä pienillä kokeiluilla löydän jutut, jotka voi tuottaa hyvää katetta. Sitten toisena iso mylly pyörimään ja uudelle kokeilukierrokselle. (Sovella tähän Tuotteistajan oravanpyörää). Aion löytää näitä pieniä kokeiluita yli tiimirajojen juttelemalla ja pölyttämällä ahkerasti. Ydinkysymyksenä on että

Kuinka innokas puuhastelu voi synnyttää oikeaa bisnestä?

Siihen jos tiimi osaa yhdessä vastata niin raaka-aineet on valmiina loistaviin tuloksiin ja oppimiskokemuksiin.

 

 

Lopuksi kotitehtävä

 

Mitä ylläolevan kuvan kukin kohta tarkoittaa sinulle juuri tänään? Älä luikertele kysymyksen ohi valittelemalla kiirettä. Kaksi minuuttia ei ole aika eikä mikään sun elämässä vastata näihin. Kaiva konkretiaa, älä nenää tai varsinkaan arsea. Oma listani näyttää tällä hetkellä tältä:

 1. En keskity ongelmaan, vaan löydän ratkaisun. Musta tuntuu että mulla on kiire. Mun on löydettävä ratkaisu, eli tehtävä riuskasti ne pienet jutut jotka aiheuttavat mulle kiireen tuntua ja sitten siirryttävä taas ydinasioihin.
 2. ToDo-listassa on miljoona asiaa, mutta ne on vain tehtävä. Projektit junnaa paikoillaan, mutta niistä on vain otettava kiinni. Mikä on tasan seuraava asia mulle projekteissa, Cardussa? Tapaa keskiviikkona projektiryhmän kanssa. Entä Yrittäjyyskurssissa? Iltapäivätunnit keskiviikkona. Kotakahvila? Kerää se projektiryhmä kasaan, että saadaan visioitua ensi talvea. Ja tärkeimpänä, TA-talkkarissa? Herää huomenna 06:30, ole Savelassa 07:55, avaa mikrofoni ja laita musiikkia soimaan ja tervehdi jokaista sisääntulevaa.
 3. Kokeilen aamulla uusia tapoja sitouttaa ihmisiä keskusaukiolle. Olen rohkea.
 4. Keksin ratkaisuja aamulla ihmisten pitämiseen keskusaukiolla, en murehdi sitä että siitä vain juostaan läpi mahdollisimman nopeasti.
 5. Olen oma itseni, teen parhaani TA-talkkarin puuhissa ja tavoitteena on muuttaa Tiimiakatemia. Viva la Revolution!
 6. TA-talkkarilla on mahdollisuus tehdä tilaa ja luoda kulttuuria, huolimatta vakiintuneista asenneongelmista.
 7. Check, käytännössä olen oma leppoisa itseni huomenna kun rötvään keskusaukiolla.
 8. Ah, tää on parasta. Ilman tätä elämässä ei menis koskaan eteenpäin. Tänään illalla nautin olostani. Nautin jopa tästä esseen kirjoittamisesta, koska tää herättää mussa edelleen sitä kytevää liekkiä, raivoa.
 9. En kuitenkaan pysty kulttuurin muuttamiseen yksin. Tarvitsen muita. En luo menestystäni yksin, vaan muiden kanssa.
 10. Käytännössä Karin ja muiden vanhojen kokemus Hard Mym Cafesta on saatava elämään keskuaukiolla haamun lailla uudelleen. Sitä voidaankin huomenna visioida.

 

 

Tiimiakatemia.

Olen kyllästynyt apaattiseen kulttuuriisi.

Aion tehdä kaiken voitavani muuttaakseni sitä yksi ihminen kerrallaan.

Olen raivoissani.

Haluan muutosta.

Olen valmis uhraamaan itseni sille.

Tiedän myös että en ole yksin.

Meitä on monta.

Me emme pysty siihen yksin, mutta yhdessä olemme vahvoja.

Yhdessä me tiedämme löytävämme sisäisen palon.

Yhdessä löydämme unelmamme, yhdessä sytytämme Tiimiakatemian ja löydämme sen raivoisan oppimisen kulttuurin jota meiltä janotaan!

 

Tiimiakatemia, Viva la Revolution!

 

 

 

Henry Vesin
Matalentoinen bisnesenkeli
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

 

Ps. minuutin yli kymmenen. Jos sitä yhden pelin ehtisi pelata. Raivolla.

Tagit: , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!