Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

SISU

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: SISU 2015
Kirjan kirjoittaja: Emilia Lahti, Sonja Stömholm
Kategoriat: 1. Oppiminen

SISU, 1.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Sisu alkaa sieltä mistä sinnikkyys loppuu. Suo, kuokka ja Jussi, PERKELE, vaikka läpi harmaan kiven!

Sisu ja sisukkuus on ohjelmoitu meihin jokaiseen suomalaiseen ja yleensä se tunnustetaan juuri hampaat irvessä tekemiseksi, tehdään vaikka henki menisi!

 

Emilia Lahti aloitti tutkimustyönsä vuonna 2012, jonka tarkoituksena on selvittää mitä se Sisu oikeasti on ja missä kaikkialla sitä ilmentyy. Nyt vuonna 2015 Emilia yhdessä Filosofian Akatemian kanssa on kirjoittanut kirjan Sisusta henkilötarinoiden avulla. Kirjan tarkoituksena on tuoda esille se, kuinka erilaista Sisu voi olla ja miten se erilaisten ihmisten elämässä näkyy.

 

Kirjassa on henkilöitä siivoojasta sirkustirehtööriin. Emilian ja Filosofian Akatemian Sonja Strömsholmin mukaan kirjassa voisi olla kuka tahansa suomalainen kertomassa oman tarinansa. Tottahan tuo on. Esko Kivi, yli 70-vuotias peltiseppä, kertoo hänen sisukkuutensa ilmenevän kovasta halusta tehdä töitä. Hän tykkää tehdä töitä käsillään ja paljon. Sisun ei aina siis tarvitse olla henkihieverissä olemista. Itselläni Sisu on tavallaan elämäntapa. Oli asia sitten töihin, kotiin tai harrastukseen liittyvä, niin se tehdään loppuun asti vahvalla otteella. Tiukan paikan tullen ei luovuteta vaan kaivetaan esiin Perkele-sisu eli runttastaan homma maaliin! Uskon, että moni suomalainen kokee asian samalla tavalla.

Hienoa on kuitenkin se, että Sisua ilmenee muuallakin kuin Suomessa. Voimme kuitenkin suomalaisina olla ylpeitä siitä, että Sisu on yhtä kuin suomalaisuus. Englannin kielellä sille ei ole edes käännöstä vaan se on myös englanniksi Sisu.

 

Jos mietitään pakolaisia, jotka pakenevat omassa maassaan myllertävää sotaa, elävät pakolaisleireillä tai tulevat täysin uuteen maahan, jossa suurin osa ihmisistä katsoo nenän vartta pitkin ja arvostelee. Eivät ne ihmiset sinnikkyydellä pärjää ja painele eteenpäin. Se on Sisulla millä ne ihmiset jaksaa päivästä toiseen. Se on aivan käsittämätöntä, miten ne ihmiset jaksavat elää päivästä toiseen niin huonoissa oloissa.

Nyt kun tapasin Pekka Hyysalon Sisu Pop Up kaupan yhteydessä ja näin miehen livenä, niin aloin miettiä, kuinka paljon duunia Pekka on joutunut tekemään ja kuinka paljon hänen on pitänyt kuntouttaa itseään, että on nyt noin hyvässä kunnossa. Koomasta siihen, että pystyy kävelemään ja puhumaan. Siinä tarvitsee olla aivan älytön motivaatio ja sisukkuus, että jaksaa päivästä toiseen tehdä mahdotonta.

 

Kirja menee hieman samaan kategoriaan kuin Taivas+Helvetti kirjat. Inspiroivia henkilötarinoita, joihin voi samaistua ja niistä saa potkua sekä motivaatiota omaan tekemiseen. Toisaalta kirjassa ei tarvitse välttämättä  samaistua henkilöön vaan sisuun. Sisu käsitteenä koskettaa jokaista suomalaista ja siihen on helppo jollain tavalla ja tasolla samaistua sekä tuntea sen omakseen.

 

Tähän loppuun ajattelin vielä kirjoittaa omasta ajatusmaailmasta, josta aikaisemmin jo vähän mainitsin. Olen nyt parin viimeisen viikon aikana pauhannut muutamalle akatemialaiselle jampalle unelmien ja tavoitteiden saavuttamisesta. Elän sellaisella mentaliteetilla, että pystyn tekemään ja saavuttamaan mitä vain ikinä haluan. Jos joku sanoo mulle ”Ala astronautiksi ja lähde eduskuntaan”, niin tiedän, että mä pystyn siihen, jos oikeasti haluan! En näe oikeastaan mitään asiaa esteenä vaan kaiken voi joko ylittää, alittaa, kiertää tai mennä suoraan läpi.

Tässäkin on omat miinuksensa. Mikäli tulee sellainen tilanne (joita tulee harvoin), että en pysty jostain suoriutumaan, on pakko luovuttaa ja myöntää itselleen epäonnistuminen, niin kyllähän sitä kovaa ja korkealta mätkähtää maahan. Mutta kolikon kääntöpuolena on se fiilis, kun onnistuu siinä mitä on tavoitellut ja siihen on uskonut koko ajan, tsempannut itseään jatkuvasti kovempaan suoritukseen, on se vaan aivan käsittämätön! Ja se ruokkii tekemään lisää ja suurempia asioita. Mulla on niin kova luotto itseeni ja mun itseni johtaminen on erittäin tikissä, että se luo pohjan tälle koko hommalle.

Jonkun korvaan tää saattaa kuulostaa todella ylimieliseltä tai itsekkäältä, se ei ole tarkoitus ja ne ihmiset, jotka mut tuntee, niin tietää, että oon aika nöyrä äijä. Mutta täällä sisällä palaa koko ajan roihuava liekki.

 

Jokainen meistä pystyy ihan mihin ikinä haluakaan! Se on vaan kaikki itsestään kiinni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!