Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sisua

Kirjoitettu 11.12.19
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Grit
Kirjan kirjoittaja: Angela Duckworth
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja antoi minulle varmuutta asioihin jotka ovat häirinneet minua jo pitkään. Lahjakkuus on taakka tai sen hehkuttaminen pilaa ihmisen motivaation.

Ei ihminen ole ansainnut lahjakkuutta tai hyvää ulkonäköä se on turha kehu. Sen eteen ei ole tehty töitä, on eri asia kehua hiellä rakennettuja lihaksia tai hyvää arvosanaa, minkä eteen on tehty töitä. Sain itsekin hyviä arvosanoja koulussa pienemmällä vaivalla ja opin asenteen, että ei mun tarvitse tehdä töitä tämän eteen ja nyt kovat duunarit on painanu soniccina ohi. Otin osaamisen itsestäänselvyytenä. En ole oppinut tekemään töitä asioiden eteen ja se pitää opetella nyt aikuisiällä.

 

Olen yrittänyt jälkijunassa opetella sisukkuutta. Ainut asia, missä muistan olleeni sisukas, oli ala-asteella. Ystäväni oli todella hyvä piirtämään ja sai enemmän kehuja. Olin kateellinen ja ammensin siitä suurta motivaatiota ja päätin piirtää joka päivä kunnes olisin yhtä hyvä tai parempi. Se oli hetkellisesti hyvä motivaattori, mutta ei riittänyt pitkän ajan motivaatioksi. Siinä ei ollut syvempää tarkoitusta tai syytä. Sitten jätin piirustamisen pitkäksi aikaa ja oletin, että taito vaan pysyy ja kehittyy vaikka en harjoittelisi. Sitten harmittelin, kun instagrammissa osa on niin taitavia ja miksi en minä. No koska et vittu tee töitä sen eteen. Huiput tekevät joka päivä töitä sen eteen, että kehittyvät. Mietin vaan, että mitä helvettiä mie täällä rannalla ruikutan?

 

Olen yrittänyt tässä ylivuoden ajan ottaa itseäni niskasta kiinni ja treenaa piirtämistä tosissaan, koska haluan olla yhtä hyvä kun huiput. Tarvitsisin vielä kuitenkin syvemmän syyn piirtämisen ja kuvataiteiden kehittämiseen. Miksi sijoitan siihen aikaani? Miksi haluan tähdätä tähän pitkällä aikavälillä, mikä pitää minut sisukkaana, että haluan piirtää. Ei se syy voi olla pelkkä kateus tai kiva tunne kun on parempi kuin keskiverto ja saa välillä kehuja.

 

Mitä kuvataide antaa meikälle, mikä on mun GRIT sen suhteen?

 

Haluanko tehdä töitä alalla vai onko se joku kiva spesiaali taito joka tekee minusta, ”erikoisen lumihiutaleen”, mitä voin käyttää egon pönkittäjänä? Mä en rehellisesti tiedä. Tykkään kyllä visuaalisuudesta ja tunnelman luonnista. Piirtämällä kuvan, joka hehkuu jotain tunnetta ja luo mulla ylpeyden tunnetta. Tein ton mun omilla käsillä. Nautin oman käden jäljestä ja, että voin ilmaista ajatuksiani kuvan muodossa. Arvostan käden taitoja ja sen avulla voi ilmaista niin monta eri asiaa ja tunnetta. En tiedä onko tämä tarpeeksi suuri grit, mutta sillä mennään.

 

Juttelin tällä viikolla The seventh cupin perustajalle Petra Ahlmanin kanssa ja hänen sisunsa oli käsin kosketeltavaa. Hänellä on iso unelma muuttaa teen kulutuksen kulttuuria eettisempään ja laadukkaampaan teehen. Kehittää ihmisten tietoisuutta teestä ja saada porukka yleisesti kiinnostumaan enemmän laatu teestä. Jos on noin iso tavoite niin, sitä ei saavuteta parissa vuodessa vaan siihen pitää sitoutua todella pitkäksi aikaa ja uskoa visioonsa. Siinä pitää olla luottoa ja sisua, että kestää vaikeammatkin ajat. Kaiken takana on kuitenkin usko ja pitkäjänteisyys. Ei saa luovuttaa vaikka homma ei heti luistaisi.

Sitä haluan itsekin opetella. En halua luovuttaa heti unelmani suhteen jos asiat muuttuvat hankalaksi tai minun pitää opetella uusi taito. En halua tyytyä olemaan tällainen. Haluan oppia olemaan sisukas.

 

Aion ottaa Petrasta mallia tähdätessäni hostelli unelmaani kohti. Meikällä on siinä iso unelma ja sen eteen on pakko tehdä paljon töitä. Ei mulle tuu tipahtaa taivaalta, joku päivä isoa majataloa taivaalta. En osaa vielä tarvittavia taitoja. Sen eteen mun on tehtävä nyt kovasti töitä, jotta se olisi mulle mahdollista kun täytän 30. Teen viiden vuoden plänin, jotta pääsen tähän tavotteeseen viimeistään silloin. Sitten, kun mulla on se hiton pytinki alkaa ihan uusi seikkailu eli koko sirkuksen pyöritys. Wow en malta odottaa.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!