Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

”sitten kun”

Kirjoitettu 14.12.21
Esseen kirjoittaja: Aleksi Muinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Aki Hintsa - tänään olen elossa, kuolevan miehen päiväkirja
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kirjassa sukelletaan syvälle kuolemaa tekemän ihmisen ja hänen läheistensä arkeen ja ajatuksiin. Mitä ihminen käy läpi, kun tietää matkansa lähestyvän päätepysäkkiä? Kirja avasikin omaa ajatusmaailmaani sitten kun – ajattelun osalta. Sitten kun, ei välttämättä koskaan tule. Elämää tulee elää, kuin viimeistä päivää, mutta samalla säästäen paukkuja myös tulevaan.

 

Jääkö matka kesken

 

Mitä pidemmälle kirjassa pääsin, aloin ajatella, että mitä jos oma matkani jäisikin kesken? Monesti sanotaan, että kuolinvuoteella kaduttaa enemmän asiat, jotka jäivät tekemättä, kuin asiat, joita teki. Kirja avasikin omaa ajatusmaailmaani paljon asian suhteen. Olen varsinkin nuorempana saattanut empiä joitakin asioita sen takia, että en ole ollut varma onnistuisinko siinä. Juuri tämän kaltaisiin kysymyksiin vastausta ei koskaan voi tietää etukäteen: et voita, jos et koskaan koita. Päiväkirjamerkinnöissäänkin Aki kuvaa monesti sitä, että kuinka hän vaikeista ajoista huolimatta keskittyy arkeen ja hänelle tärkeisiin asioihin sen sijaan, että jäisi sänkyyn makaamaan ja voivottelemaan omaa tilannettaan. Akin tahto elää oli jotain käsittämätöntä. Tahdonvoimalla hän näytti ja saavutti paljon enemmän, kuin kukaan uskalsi odottaa.

 

Tulevaisuus

 

Uskon, että kaikki kirjan lukeneet henkilöt ovat pysähtyneet lukiessaan miettimään omaa elämäänsä ja sitä, että miten asiat ovat tällä hetkellä tärkeysjärjestyksessä. Onko niissä jotain viilattavaa, vai onko kaikki järjestyksessä? Viekö jokin asia liikaa aikaa joltain toiselta ja niin edelleen. Kuten kirjassa mainituista päiväkirjamerkinnöistä huomaa, että Akin sairaus ei aina hallitse arkea, vaan siitä on tullut osa sitä. Ei arkisiin asioihin osaa kiinnittää huomiota, vaan ne tulevat siinä mukana. Sairauden kehittyessä pahempaan suuntaan se nostaa taas päätään ja nousee ajatuksiin. Monesti elämässä vastaantulevat ääritilanteet muokkaavat ajatusmaailmaamme, kun on nähnyt kolikon nurjan puolen, pystyy voimavaransa käyttämään oikeasti tärkeisiin asioihin ja kaikki muut toissijaiset asiat unohtamaan.

 

Yhteenveto

 

Elämän karuin tosiasiahan on se, että jokainen meistä lähtee täältä, kun aika on tullut täyteen. Mitään et myöskään saa mukaasi. Pyri siis käyttämään energiasi asioihin ja ihmisiin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Elä täysiä ja älä pelkää rakastaa. Vähentämällä sitten kun – ajattelua alkaa asioita oikeasti tapahtumaan. Monesti elämässä on niin, että ainoa este tekemisen ja tekemättä jättämisen olet sinä itse. Katso siis itseäsi peilistä ja mieti mitkä asiat ovat minulle niitä kaikista tärkeimpiä. Menemällä rohkeasti niitä kohti, alat saavuttamaan unelmiasi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!