Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Slow! Elä hitaammin.

Kirjoitettu 25.02.15
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 2
Kirja: Slow - Elä hitaammin!
Kirjan kirjoittaja: Carl Honoré
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikä slow?

Innostuin kirjan esittelemästä slow-filosofiasta. Slow-liike on vastaisku jatkuvalle kiireelle ja maailman nopeutumiselle. Se edustaa päinvaistaisia arvoja nykymaailmaa hallitseville ihanteille: asiat tehdään nopeasti, lyödään vähintään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, elämänrytmi kiihtyy, jokaisen mahdollisen sekuntin tehostaminen ja kehittäminen. Kiire on jokaisen itse luoma vitsaus.

Slow-filosofiassa tavoitteena on elää hetkessä ja nauttia kokemuksista ja tehtävistä omalla painollaan. Se ei tarkoita laiskuutta, vaan kalenterin järkeistämistä ja yhden asian suorittamista loppuun asti. Sanotaan ei jatkuvalle kellon katselulle ja minuutti-aikataululle.

Slow-filosofia tunnetaan usein siihen kuuluvasta slow-ruokakulttuurista, mutta ideologia pitää sisällään paljon syvempääkin merkitystä. Filosofian mukaan jatkuva kiire ja asioiden vauhdittaminen sabotoi jokaista elämämme osa-aluetta, oli kyse sitten bisneksestä tai terveydestä.

Pienen ajan sisällä on uutisissa esiintynyt paljon tutkimuksia, joissa todetaan että asioiden yhtäaikainen tekeminen hidastaa älykkyyttä. Vähän aikaa sitten tiimimme Facebook-ryhmään ilmestyi linkitetty artikkeli, jonka kirjoittaja kertoo polkevansa kuntopyörää, lukevansa sähköpostia ja soittavansa työpuheluita samalla. Sairasta, sanon minä.

Mikä minua innostaa?

Uskon itse henkilökohtaisesti asioiden tekemiseen tekemisen itsensä vuoksi. Toki lopputuloskin motivoi. Mutta hyvää lopputulosta on minun itseni vaikea lähteä hakemaan, jos en ole tekemisestä itsestään innoissani.

Mietitäänpä vaikka projektiamme nimeltä WayOut. Kun hyppäsin mukaan projektiryhmään, toki silmissäni pyörivät eurojen kuvat ja mielessäni lentokone kiihdytti kohti MYMmiä. Mutta miksi oikeastaan lähdin mukaan ja vieläpä sitoutuneesti? Painavat syyt liittyvät kaikkeen siihen minua innostavaan tekemiseen: elämyksen luominen, täysin uuden konseptin luominen, uusi projektiryhmä, markkinointikokeilut ja se miten paljon kekseliäisyyttä tarvitaan tässä projektissa.

En väitä, ettei minua kiinnostaisi raha. Olen sitä mieltä, että jokaista tiimiakatemialaista kiinnostaa raha ja jos ei, niin huolestuisin. Se kuuluu yritykseen ja bisnekseen. Mutta kun nämä kaksi asiaa, raha ja unelmatekeminen, ollaan jännän äärellä. Siilikonsepti nostaa taas päätään.

walt-disney-dream-quote

Kiire on itseluotua

Kirjan kirjoittaja Carl Honoré muistuttaa, että slow-liike ei tuomitse kaikkia nopeuden muotoja. Kukapa ei nauttisi suihkulentokoneista, joilla voi matkustaa nopeasti minne vain maailmassa, tai Internetistä, joka yhdistää meidät sekunneissa koko maailmaan.

Ongelma on siinä, että kiintymyksemme nopeuteen on muuttunut riippuvaisuudeksi ja etsimme kaikkeen vastausta nopeudesta ja syytämme kiirettä. Jos unohdamme hoitaa sovitun asian, syytämme kiirettä.

Olen itse yrittänyt pitää mielessä, että luon itse kiireen. Tai oikeammin sanottuna, luon itse tunteen, että nyt on kiire. Kyse on kuitenkin vain aikatauluttamisesta ja asioiden priorisoimisesta. Minulle on tärkeämpää tehdä asiat huolellisesti, kuin monta pientä asiaa hutiloiden. Miksi se on silti niin vaikeaa muistaa? Miksi ihannoin monta rautaa tulessa-ajattelumallia, kun järki kannustaa johonkin muuhun?

Olenkin yrittänyt tietoisesti muuttaa ajattelutapaani. Uskon, että tienaan enemmän rahaa kun teen perusteellisesti asiat jotka aloitan ja vien ne loppuun. Konkreettinen asia on projektien määrä. Olen tällä hetkellä Mittavan tiimiliideri, pyöritän WayOutia ja suunnittelemme Learning circus-projektia Tour de Filmin puitteissa. Sen lisäksi olen yrittänyt olla mahdollisimman paljon avuksi Kotakahvilan projektiryhmälle. Siinä riittää minulle tekemistä ja huom. kivaa tekemistä.

Olen kieltäytynyt töistä ja asioista, vaikka ne jollain tasolla kiinnostaisivatkin, mutta en haluaa lisää tekemistä. Esimerkkinä projekti-idea jonka Heny esitteli tuulimyllyistä. En vain voi revetä joka paikkaan.

quotes-sayings-calmness-quiet-cute

Mielen tasapaino

Uskon vahvasti, että slow-ideologia on hyväksi mielen terveydelle. Tuntuu, että pystyn määrittelemään minun tehtäväni ja pitäytymään niissä. Vaikka olenkin luonteeltani spontaani innostuja, niin välillä on osattava sanoa ei. Olen joskus varsinainen miellyttäjä, haluan tehdä kaikkea kaikkien hyväksi. Valitettavasti usein tämä ajattelumalli kääntyy itseään vastaan ja päädun aiheuttamaan tuhoa.

On myös hyvää työmoraalia, kun pitää kalenterinsa järkevänä. Silloin pystyy sitoutumaan enemmän ja reagoimaan yllättäviin tilanteisiin, mikä on nykymaailmassa entistä tärkeämpää. Suunnitelmat ovat vain suunnitelmia ja olisi hölmöä seurata niitä aina kuin Raamattua.

Vuoden 2015 teema on mielenrauhan vuosi. Jokainen tiimikaverini voi varmasti allekirjoittaa, että stressaan paljon asioista mihin en voi vaikuttaa. Kärsin hiljaa, kun olen luvannut liikaa. Poden huono omatuntoa helposti ja ruoskin itseäni selkään pitäen itseäni luuserina, jos tuntuu ettei jaksa.

Olen ottanut askeleita mielenrauhaan, jota kutsun nimellä zen-mieli. Juttelen paljon asioista tiimikavereilleni. Työ on minulle tärkeää, mutta ei tärkeämpää kuin harrastukset ja ystävät. Kaikki on kiinni kalenterin käytöstä ja sen järkevöittämisestä.

Minulle ei ole ollut koskaan vaikeaa priorisoida ystävyyssuhteiden vaalimista töiden edelle. Voin oikeastaan myöntää, etten ole mikään uraohjus. Ei edellämainitut asiat kuitenkaan sulje toisiaan pois. Olisin kuitenkin äärimmäisen huolissani, jos ottaisin aikaa ystäviltäni tai perheeltäni aikaa pois töiden takia. Välillä on aikoja, milloin painetaan pitkää päivää, mutta jos se on 24/7, mielessä on jotain vikaa. Tai ystävät ei ole tarpeeksi kivoja.

En kuitenkaan tarkoita, että töitä pitäisi laiminlyödä. Olen varmaan sata kertaa tekstin aikana maininnut, että kalenterin ja ajankäytön järkevöittäminen. Se on kaiken a ja o.

Stepit käytäntöön

Mitä sitten teen jokapäiväisessä elämässäni, jotta saavutan zen-mielentilan?

  1. Pidän yllä tuntikirjausta, jotta pysyn perässä mihin käytän aikaani. Lisäksi pysyn perillä tuntien määristä, ja jos ne viime viikolla nousi yli 80, supistan toisesta viikosta. Usein suuret tuntimäärät vain hukkuvat päiviin.
  2. Harrastan ja vietän ystävieni kanssa aikaa niin kuin aina ennenkin. Pidän ystävän kanssa sovittua tapaamista hyvänä syynä sille, ettei pääse palaveriin illalla.
  3. Nautin projekteistani ja yritän levittää projektien tekemisen iloa tiimissäni. Kerron avoimesti saavutuksistamme ja niistä asioista, joita nautin tehdä.
  4. Pakotan tiimikaverini kanssani tekemään kivoja juttuja myös vapaalla.
  5. Luen vain itseäni kiinnostavia kirjoja ja elän muutenkin fiiliksen mukaan. Tänään mieleni teki kirjoittaa essee. Se on harvinaista. Luulen että se johtuu siitä, etten ole pakottanut itseäni kirjoittamaan aikaisemmin. Ja nautinkin sen tekemisestä!

Im-a-slow-walker

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!