Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sodankäynnin & Voittamisen taito

Kirjoitettu 30.01.17
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The Art of War, Sun Tzu's Art of War = Donald Trump's Art of Victory
Kirjan kirjoittaja: Sun Tzu, Stone Washington
Kategoriat: 4.6. Strategiakirjat, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sodat voitetaan viekkaudella. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja etenkin sodista. Sotia voidaan aloittaa mitä pienimmistäkin syistä, mutta voittajat kirjoittavat historian. Kyse on strategioista. Hyvä strategisti tietää milloin ryhtyä taisteluun ja milloin perääntyä. Kyse on itsensä ja vihollisen tuntemisesta. ”Jos tunnet itsesi ja vihollisesi, sinun ei tarvitse pelätä sadan taistelun tulosta. Jos tunnet itsesi, mutta et vihollista, jokaista ansaittua voittoa kohden kärsit myös tappion. Jos et tunne itseäsi etkä vihollistasi, antaudut jokaisessa taistelussa.” Näin on lausunut Sun Tzu, eli Mestari Sun, kenraali, stategisti ja filosofi muinaisessa Kiinassa. Vaikka on spekulaatiota onko kyseinen henkilö edes ollut todellinen hahmo tai onko hän oikeasti kirjoittanut teoksen Sodankäynnin taito, uskon teoksen tuomiin oppeihin ja sen retoriikkaan. Teos on siis saanut suostuteltua minut uskomaan siinä esitettyihin faktoihin sodankäynnistä.

Me emme ole sodassa, minä en ole Kenraali, joka tarvitsee tämän opuksen tietoja sodankäyntiä varten. Silti tämä opus on maailmanlaajuisesti merkittävä teos. Se on täynnä tarkoittamatonta metaforaa, niin bisnekseen, politiikkaan, kuin aivan omaan arkielämäänkin. Donald Trump käytti myös tätä teosta hyödykseen voittaessaan vaalikampanjansa. En tiedä sen olevan fakta, mutta strategia joka johti voittoon on kuin suoraan tästä kirjasta.

Suunnittelman suunnitelma

Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta. Jos et tiedä mitä tulee tapahtumaan ryhtyessäsi taisteluun, peräänny. Hyvä johtaja tietää taistelun lopputuloksen. Klisee: ”Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty” on klisee vain koska se on totta. Hyvin monta asiaa toistellaan toiston perään, koska ei ole totuuden kietämistä. Trumpilla on kunnianhimoinen 100 päivän suunnitelma Presidentiksi nimittämisestä alkaen. Voin vain kuvitella, kuinka tarkka suunnitelma hänellä oli lähtiessään taistelmaan tästä virasta. Ei ole koskaan ollut varmaa, voittaako Trump, mutta voin olla varma hänellä olleen suunnitelma häviön varalle. ”Varmista itsesi häviötä varten, ja odota tilaisuutta voitolle.” – Sun Tzu.

Millainen on hyvä suunnitelma? Suunnittelua voi tehdä mielestäni liikaa, jos siitä tulee syy tekemättömyydelle. Suunnitelma on myös onnistunut, jos se luo varmuuden tekemiselle. Aasin siltana esimerkiksi otan asiakasprofiloinnin. Asiakasprofiili on silloin hyvä, kun alkaa itseäkin hirvittämään kuinka tarkaksi se onkaan laadittu. Mestari Sun kertoo hienosti 7 viitekehystä mitä suunnitelman täytyy pitää sisällään. Vertaamalla vastapuolen armeijaa, voidaan ennustaa voitto tai häviö.

  1. Kumpi sodassa oleva hallitsija johtaa täydellistä yhteisymmärrystä ja kuuliaisuutta kansalta, jotta he seuraisivat häntä jopa kuolemaan?
  2. Kumpi kahdesta kenraalista on pystyvämpi?
  3. Kummalla puolella on edut maalta ja taivaalta, tarkoittaen olosuhteita kuten, sään, matkojen pituudet ja luonnon tuomat edut?
  4. Kumpi puoli harjoittaa miestensä kuria vahvemmin?
  5. Kummalla puolella on vahvempi armeija?
  6. Kummalla puolella on paremmin koulutetut upseerit ja miehet?
  7. Kummalla puolella on enemmän johdonmukaisutta palkintojen ja rangaistusten antamisessa, kurin ylläpitämiseksi?

Nämä kysymykset pitäen mielessä, en yhtään ihmettele Trumpin edustamaa America First-linjausta. Otan yhden hänen seitsemästä suunnitelmasta USAn työntekijöiden turvaamisesta esimerkiksi. ”Cancel billions in payments to U.N. climate change programs and use the money to fix America’s water and environmental infrastructure.” Tämä on Stone Washingtonin kirjoittamasta artikkelista RenewAmericassa. Trumpin visio on korjata Amerikka entiseen loistoonsa. Ottaen huomioon viimeisten vuosien taistelut Amerikassa saada puhdasta juomakelpoista vettä kansalaisille, kuten 170 000 ihmistä New Mexicossa reservialuella elää ilman puhdasta vettä (Lähde: 10/2016 The New York Times).

Trumpilla on selkeä suunnitelma saada korruptio katoamaan Washingtonista, suunnitelma laittoman maahanmuuton lopettamiseksi ja minusta parasta on suunnitelma saada koulutus halvemmaksi ja saatavaksi kaikille.

Toteutuksen suunnitelma

Aivan kuten kirkko ja valtio on hyvä pitää erillään, on yhtä tärkeää pitää hallitsija ja kenraali erillään. Pidetään ihmiset oikeilla paikoillaan. Sodankäynti on onnistunut vain jos hallitsija tai kenraali eivät aiheuta itse omaa häviötään. Johtajalla on se suurin vastuu. Tulee mieleen Stalinin aika, jolloin upseereja vaihtui ja teloitettiin yhdellä silmän iskulla. Upseerit jotka eivät tunne olevansa oikeassa asemassaan tai roolissaan, hämmentävät sotilaiden itsevarmuutta. Varsinkin tässä tapauksessa upseerien oma itsevarmuus on ollut todella kovassa koetuksessa. Mestari Sunin mukaan hyvä johtaja tietää milloin pistää joukkonsa koetukselle, josta ei tunnu olevan pois pääsyä. Yhteiset koettelemukset vahvistavat joukkoja ja luovat itsevarmuutta. Tällainen johtaja pitää myös joukkonsa arvuuttelemassa seuraavaa siirtoa, aivan kuten pitäisi vihollisensakin varjossa olemassa olevalta strategialta.

Strategian tärkein ja terävin pointti on olla arvaamaton. Iske aina minne sinun ei uskota iskevän, sillä siellä suojaus on heikoin. Aivan kuin nyrkkeilyssä. Pidä vastustaja aina arvailemassa. Tee hämäyksiä. Donald Trumpin show vaalikampanjan aikaan oli juurikin sitä, esitys. Minne taikuri haluaa sinun katsovan kun tekee taikansa? Ehkäpä suurin hämäys Trumpilta oli muuri. Trumpin taktiikka oli siis paljon yllättäviä ja henkeä salpaavia asioita heti toisensa perään. Näin vastustaja joutuu olemaan koko ajan varpaillaan, sillä ei ole mitään tietoa mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi. Nyt päästään näkemään hieman tarkemmin mitä hän sai oikeasti aikaan, näin sodan sumun hälvennyttyä.

Viisas johtaja ruokkii armeijansa vihollisen kustannuksella. Meksikolaiset maksavat muurin. Ei. Meksikolaiset eivät ole Trumpille se vihollinen, vaan yllättäen se on Washingtonissa sijaitseva korruptoitunut rikkauden ydin, joka imee kaiken rahan kansalaisilta ylitsepääsemättömillä verotuksilla ja säädöksillä. Aivan kuten Sun Tzu näyttää armoaan kanssa kansalaisilleen tarjoten omia resurssejaan helpottamaan armeijansa tankkaamista. Samalla tavalla Trump tarjoaa verohelpotusta perheille ja vanhuksille joiden terveydenhuollosta verotetaan.

Sovellus

Kuten on selvää, Sodankäynnin taitoa voi soveltaa niin moneen asiaan. Osuukunta toiminnassamme huomaan paljon samankaltaisuuksia. Rautaisen kurin avulla voitetaan taisteluja, mutta voidakseen saada täyden hyödyn kurittamisista ja palkitsemisista täytyy kurinalaisten ihmisten kiintyä ensin johtajaan. Johtajan täytyy näyttää inhimillinen puolensa heille myös. Meillä on päästy oppimaan vaatimista toisiltamme enemmän. Vielä sitä voimme kurin muodossa lisätä esimerkiksi asiakasmittareiden osalta. Pyrin tuomaan syksyllä tavoitteeksi saada 5 asiakaskäyntiä kuukaudessa ja revin muutkin tiimistä mukaan. Meiltä puuttui itsekuri. Tämä ihme lääke tähän ongelmaan ja tuntuu olevan kaikkiin ongelmiin, nimeltä Self Journal on tullut apuun. Jo sen täyttäminen päivittäin vaatii itsekuria tarpeeksi voidakseen laatia suunnitelman seuraavalle päivällle ja viikolle, sekä käymään läpi kuluneen päivän teot. Jos tämän saa ihminen tehtyä päivittäin, en usko olevan ongelma saada esim. 5 asiakaskäyntiä kuukaudessa (mikä tuntuu aivan liian vähältä).

Olemme löytäneet tiimissämme erilaisia rooleja itsellemme. Joutuessaan pois tästä roolista toisen saappaisiin, tuntuu välittömästi oudolta. Kuten en vieläkään tiedä mikä on oikea kansio päiväraha/km korvaus lomakkeille niistä kymmenestä eri kansiosta. Kun joutuu vieraalle maaperälle, huomaa kaiken kulkevan hitaammin. Aivan kuten kun on autolla liikenteessä ja yrität löytää tiettyä taloa tai osoitetta. Itse joudun aina laittamaan musiikin pois päältä ikään kuin kuulisin missä etsimäni paikka on. Joudun käyttämään kaikkia aistejani tehokkaammin. Kaikki aistit käyttöön jotta löydän oikean kansion! Ei, kyllä sen voi kysyä keneltä tahansa, mutta niin pienen asian vuoksi ei kehtaa. Olen varma että olen oikeasti jo löytänyt oikean kansion, mutta se että olen vieraalla maaperällä, en voi olla varma mistään. Erikoinen esimerkki täytyy myöntää. Olemme löytäneet roolimme missä toimimme tehokkaimmin ja siksi minua kiinnostaakin tulevat synnytykset. Aivan siitä syystä, koska ne tulevat olemaan ainoat yhteiset projektimme yhdessä enään. Niissä pääsemme seuraamaan mikä rooli sopii parhaiten oikeasti kenellekin ja miten tulemme jakautumaan 24 tunnin loppunäytöstä varten.

Sun Tzun sodankäynnin taito ja Donald Trumpin esimerkki sen hyödyntämisestä auttavat minua jäsentämään tulevaisuuden haasteet taisteluina. Taistelut ollessa tavoitteita ja sodan ollessa suurempi visio minkä haluan saavuttamaan voittoisana. Tunne vihollisesi ja tunne itsesi. Tunne taistelu kenttä ja tunne liittolaisesi. Näin ollen onnistun laatimaan itselleni suurempia sotia voittaakseni. Aloitan kysymyksestä: Missä haluan olla viiden vuoden päästä? Olen silloin 28 vuotias, vakituisessa työssä, omassa asunnossa ja suuntana pohjoinen.

PS. Tähän esseeseen on liitetty kirjapiste 2016 syksyn Piinapäiviltä.

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!