Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sokaisevat trendit

Kirjoitettu 05.03.13
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Sokaisevat trendit
Kirjan kirjoittaja: Riikka Merisalo
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

”Trendi on sosiaalisessa yhteisössä vallitseva kehityssuunta, joka vaikuttaa sen jäsenten ajattelumalliin.”

 

Maailma muuttuu jatkuvasti, ja menestyvät yritykset pysyvät kehityksen mukana. Ajanjaksolle tyypilliset ilmiöt kehittyvät aina uusiksi trendeiksi ja megatrendeiksi, ja jotkut jäävät pienemmän ihmisjoukon keskeiseksi. Bisneksessä trendejä tulisi tulkita sekä ottaa huomioon muutoksen alla olevat asiat. Liekeissä-kirjassa luki hyvin siitä, miten johtaminenkin on muuttunut paljon edellisten sukupolvien johtamistyyleistä. Inspiroiva johtajuus on tärkeää, ei vain lukuihin ja tuotannon optimoimiseen keskittyminen. Inspiroiva työympäristö, luova ilmapiiri sekä kannustaminen näihin asioihin näkyy yrityksen tuloksessa pidemmällä aikavälillä, eikä tärkeintä ole suurimman mahdollisen voiton tuottaminen siinä hetkessä.

 

Tulevaisuuden johtamisprosessit

Tulevaisuuden johtamisprosessit eivät enää rajaudu tuotannon, henkilöstön ja myynnin organisointiin. Tiedon, osaamisresurssien ja verkostojen optimointi korostuvat.” (s.99)

 

”Trendi syntyy osana yhteisön historiallista jatkumoa yhteiskunnan tai pienryhmän kokemuksellisena intuitiona.”

 

Kasvun aakkosissa kirjan lopussa (s.102) on lyhyet iskulauseet jokaisen kirjaimen kohdalla. TA-memesin suosikkiaihe, Tiimiakatemian uusi visio ”Glocally blasting 4.0 transteampreneur”, ei ilmeisesti ole mennyt ihan metsään. G:n kohdalla kasvua kirjoittajan mukaan luo globaali paikallisuus: ”Globaalien tuotekonseptien konseptointi ja kehittäminen paikallisesti”. Tiimiakatemialla kaikki tehdään toisin, niin tämäkin asia, mutta ollaan selvästi jännän äärellä, kun ennakointiin erikoistunut brändijohtamisen strateginen suunnittelijakin on sen kovien kansien väliin kirjoittanut.

Toinen kiinnostava kirjain on H niin kuin handmade: ”Perinreisten työtapojen arvostus kasvaa”.  Sopivan yksi olemassaolon tarkoitus on vaalia käsityöläisyyden perinnettä, kun ikääntyvän väestön mukana on jäämässä paljon arvokasta taitoa unholaan. Käsityö ja laatu ovat tulevaisuudessa kilpailuvaltteja, ja tällä hetkellä pinnalla on suomalaisuuden sekä paikallisuuden korostaminen.

 

Merisalon listaamissa kulutusarvojen muutoksissakin on hyvän kuuloisia ennusteita Sopivan näkökulmasta, etenkin ”yksilön halu valita ja vaikuttaa” sekä ”massaräätälöinti ja personoitu tuotanto”, joiden nykypäivän vastineet ovat ”laumaeläinyhteiskunta” ja ”valmiit tuotteet”.  Huomenna suunnittelemme ja konkretisoimme Sopivan vision, mission sekä arvot, ja tämän kirjan innoittamana tähtäämme tarpeeksi kauas ja korkealle.

 

Markkinoita on mahdollista muuttaa ja tulevia trendejä voi itse olla luomassa. Muutos tapahtuu parhaiten pitkäjänteisesti rakennettujen visioiden ja niitä tukevien tekojen kautta. Nokialla oli visio saada koko maailman ihmiset käyttämään internettiä, ja nyt se on mobiilin verkon kautta lähes toteutunut. Google haluaa järjestää kaiken maailman tiedon saataville, ja he tiedostavat että siihen voisi mennä vaikka 300 vuotta.

 

Sopivasta voisi tulla menestynyt personoitua vaateompelua tarjoava ketju, tai vastalause H&M:lle, kuka tietää. On vaikea ajatella maailmaa muuttavia visioita, kun yritystoiminnan käynnistäminen on niin arkista, pientä ja uutta. Täytyy kuitenkin olla rohkea unelmissaan, ja tavoitella kaukaisiltakin tuntuvia asioita, koska vain silloin voi todella saavuttaa jotain suurta.

 

”Trendi voi olla hyvin paikallinen, pienen yhteisön sisäinen tai koko yhteiskunnan toimintaa ohjaava

=

Trendi on ajankuvaan sidottu, yhdessä jaettu tietoisus ratkaisumallista.”

 

Trendin määritelmät ovat kirjan sivulta 9.

 

Anu Kuivaniemi
Osuuskunta Mittava Innovations
anu(a)mittava.fi
045 1374745

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Sokaisevat trendit”

  1. Letim sanoo:

    Olipa piristävää luettavaa! Kyllä tuollaiset kirjan kertomat jutut tuntuvat mahtavilta, miten ihmeessä me laitamme ne OIKEASTI käytäntöön Tiimiakatemialla ja tiimiyrityksissä. Mielenkiintoista.Hyvä essee, mainio kirja.

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!