Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot

Kirjoitettu 27.04.21
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot
Kirjan kirjoittaja: Liisa Keltikangas-Järvinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot

Liisa Keltikangas-Järvinen

 

’’Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot ovat eri asioita. Sosiaalisuus on synnynnäinen temperamenttipiirre, kun taas sosiaaliset taidot tulevat oppimalla – Ne eivät ole synnynnäisiä. Sosiaalisuudella tarkoitetaan sitä, miten kiinnostunut ihminen on muiden ihmisten seurasta ja miten hän aina asettaa muiden ihmisten seuran yksinolon edelle. Sosiaaliset taidot tarkoittavat taitoa selviytyä sosiaalisista tilanteista.’’ – Liisa Keltikangas-Järvinen

 

Ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta, kun huomaan tai ymmärrän jonkun toisen antamasta palautteesta itsessäni jonkin oudonlaisen piirteen ja alan etsimään teoriaa ja kirjallisuutta siihen aiheeseen liittyen. Tällä kertaa tämän kynnyksen ylitti keskustelu aiheesta ’’Oma sosiaalisuus VS omat sosiaaliset taidot.’’ Olin hieman ennen kevään palautetreenejä puhunut tyttöystäväni kanssa omasta käyttäytymisestäni työpaikalla ja siitä, että en oikein ymmärrä kuinka jotkut työkaverit osaakin olla niin sosiaalisesti lahjakkaita ja viihdyttäviä työpaikoilla. Hieman jopa kadehdin niitä, koska ei itseltäni vaan lähde sen tyylistä heittäytymistä tilanteessa, kuin tilanteessa. Yhdistin aina sosiaalisuuden automaattisesti hyviin sosiaalisiin taitoihin. En itse tosiaan mene työpaikoille heittämään huulta ja hankkimaan uusia kavereita, se ei vain luonnistu minulta. Ajattelin siis automaattisesti, että koska en itse ole kovin sosiaalinen niin minulla ei voi olla hyviä sosiaalisia taitoja.

Keskustelut tyttöystävän kanssa, sekä palautetreenit kuitenkin muuttivat käsitystäni. Sain nimittäin palautetta hyvistä kommunikaatio- sekä sosiaalisista taidoistani. Olin kieltämättä hieman epäuskoinen, enkä voinut ottaa kehuja täysin vastaan ilman omia epäilyjäni. Tämä kirja ja varsinkin reflektion alussa oleva lainaus kuitenkin avasi silmiäni tämän asian tiimoilta. Voin tosiaan olla sulkeutuneempi ja samalla omata hyvät sosiaaliset taidot.
Tämän huomaa minusta todella helposti työpaikalla! Niin, kuin aikaisemmin sanoin niin en mene ikinä uuteen työpaikkaan, sillä fiiliksellä, että nyt tehdään paljon uusia kavereita vaan työkavereiden kautta kasvatan verkostoani, en kaveripiiriäni. Olen hyvin tehtäväkeskeinen, joten menen työpaikalle tekemään työni. Nojailu myymälässä ja jargonin jauhaminen työkavereiden kanssa ei vain ole luontaista minulle, enkä pysty millään tavalla rentoutumaan sellaisessa tilanteessa. Asiakkaan saapuessa kuitenkin paikalle sosiaaliset taitoni tulevat esiin ja toimin asiakkaan kanssa todella sulavasti ja juttua riittää. Asiakaspalvelutilanteen jälkeen en kuitenkaan mene takaisin työkavereiden luokse naurattamaan heitä vaan pysyn palvelualttiina ja pidän sosiaalisten taitojeni työkalupakkia auki.

 

 

’’Sosiaalisuus tarkoittaa halua olla ihmisten kanssa, kun taas sosiaaliset taidot tarkoittaa kykyä olla muiden kanssa. Ihminen voi olla halukas olemaan muiden kanssa, mutta kyvytön. Tai hän voi olla kyvykäs, mutta haluton olla muiden kanssa.’’ – Liisa Keltikangas-Järvinen

 

 

Oma tilanteeni ei kuitenkaan tarkoita sitä, että en tutustuisi ollenkaan työkavereihini tai, että olisin jotenkin hankala työkaveri, joka työntää kaikessa työstä poikkeavassa asiassa keppiä pinnojen väliin. Työpaikalla keskustelemani aiheet ovat vain hyvin asiallisia, joten monella saattaa jäädä se fiilis, että en ole mikään maailman hauskin heppu, koska kaikki keskustelut minun kanssani ei pyöri minkään vitsien tai tarinoiden varassa. Mieluummin keskustelen työpaikalla ammatillisessa mielessä ja varsinkin kesätyön kohdalla haluan jättää itsestäni mahdollisimman ammattimaisen fiiliksen työkavereille ja esihenkilöilleni ja pitää heidät ennemmin ammatillisessa verkostossani tulevaisuuden varalle, kuin Instagramin puolella ns. puolituttuna, jonka loma- tai kissakuvia tupsahtelee tasasin väliajoin feediin.

 

 

 

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!