Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sovella miekkamiehen oppeja

Kirjoitettu 10.11.13
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 1
Kirja: Maa, vesi, tuuli, tuli ja tyhjyys
Kirjan kirjoittaja: Miyamoto Musashi
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

Sovella miekkamiehen oppeja, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

“Strategian tie ei ole helppo tie, mutta sinun on kuljettava se.” Näin opettaa Musashi, yksi Japanin historian tunnetuimmista samuraista, kirjassaan Maa, vesi, tuuli, tuli ja tyhjyys. Suomennettuun versioon kirjasta on lisätty historiatietoa Musashista ja Japanista. Jälkimmäinen osa kirjasta, on itse Mushashin kirjoittama kirja, joka oli osoitettu hänen oppilaalleen.
Olen joskus lukenut Japanilaista sarjakuvaa, eli mangaa, joka kertoi Musashista. Olin todella yllättynyt kuinka paljon sarjakuvaan oli otettu vaikutteita tunnetusta historiasta. Oli hauska vertailla sarjakuvan kohtauksia kirjoitettuun historiaan. Selvää on se että sarjakuvassa monia asioita oli yliammuttu todella paljon.
Musashi eli Japanin yhdistymisen aikana 1600 luvulla. Silloin elettiin muutoksen aikaa eikä sota-taidoista enään ollut samanlaista hyötyä, koska sotia käytiin vähemmän. Musashi kuitenkin valitsi soturin- eli roninin tien. Hän kulki ympäri maata, haastaen taitavia miekkamiehiä taisteluihin, kehittäen miekkailun taitoa ja hankkien mainetta. Musashi päihitti lukuisia taitavia sotureita, mutta se ei ollut ainoa syy miksi hän oli kuuluisa. Erikoinen juttu Musashissa oli se että hän oli kykenevä surmaamaan vastustajansa pelkällä puumiekalla ja usein myös teki niin.

Mushashin itse kirjoittama kirja Maa, vesi, tuuli, tuli ja tyhjyys oli melko kryptistä luettavaa. Välillä kirjan rivien välistä irtosi hienoja opetuksia ja välillä vain puhtaasti miekkailu tekniikoita. Joitain sivuja luin useita kertoja, vain tajutakseni että tässä kerrotaan vain ja ainoastaan siitä, miten miekkaa pidetään kädessä. Toisinaan teksissä pureuduttiin erillaisiin aiheisiin kuten johtamisen taitoon ja oppimisen tärkeyteen.

Päälimmäisenä kirjasta jäi mieleen, toisiaan muistuttavat lausahdukset, jotka päättivät melkein jokaisen kappaleen. Lausahdukset olivat jotakuinkin tätä luokkaa, “Tutki tätä tarkasti.”, “Harjoittele tätä aamuin illoin.”, “Tätä sinun pitää pohtia uutterasti, jotta ymmärtäisit.” Musashi arvosti oppimista suuresti ja kehotti oppimaan jatkuvasti. Vaikka hän oli samurai, hän ei väheksynyt muiden ammattien tärkeyttä. On hämmästyttävää ajatella että miekkamestari kehottaisi tutkimaan esimerkiksi puusepän työtä. Kaikki tieto on hyödyllistä ja koko ajan voi kehittyä. Musashi oli soturi ja soturin täytyi voittaa taistelu, mutta kaikkia taisteluita ei käyty miekoilla. Miten hänelle olisi käynyt, jos hän olisi osaisi vain miekkailun tekniikoita. Siispä pohdi tätä tarkasti.

Musashi pohtii myös fiksusti johtamisen taitoja. Samurait ovat korkea-arvoisia sotilaita, joten he ovat myös johtotehtävissä isommissa taisteluissa. Hyvin johdettu joukko voi ylittää kaikki odotukset. Pitää tuntea johdettavien vahvuudet jotta voi johtaa hyvin. Vahvuuksia on myös osattava hyödyntää tilanteen mukaan. On tärkeätä että johtajalla on tietämystä alaisten osaamisalalta, koska muuten johtaja voi laiminlyödä mahdollisuuksia, joita alaisten osaaminen tuo. On myös tärkeä tuntea ympäristö missä toimii. Joukkojen moraali pitää pitää korkealla. Häviäjän moraalilla olevat joukot tulevat häviämään. Mutta jos joukkojen moraali on korkea voivat he tuhota vastustajan. Mikäli yksi mies on kykenevä päihittämään 10 miestä, niin miksei 100 miestä kykenisi päihittämään 1000 miestä.

Kirja sisälsi paljon oppeja miekkailusta, mutta ne ei olleet ainoa mitä Musashi opetti. Hän itse kirjoitti että olet väärässä, jos opettelet vain miekkailemaan. Hän ei puhunut miekan tiestä vaan strategian tiestä. Strategiaa on kaikki mitä tarvitset kukistaaksesi vihollisen. Strategia voi olla arvaamaton liike, joka palauttaa kamppailun rytmin sinun käsiisi tai miekan sivallus oikealla hetkellä. Minusta tuntuu että strategiaa siinä muodossa missä Musashi siitä puhuu, pystyisi käyttämään myös yrityselämässä. En kuitenkaan lähtisi haastamaan kilpailjoitani miekkataisteluun. Strategiaa pitää osata soveltaa tilanteen mukaan. Strategian tie ei ole helppo, mutta sinun on kuljettava se.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!