Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Spotify – Miten maailma valloitetaan

Kirjoitettu 21.01.21
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Spotify - Miten maailma valloitetaan
Kirjan kirjoittaja: Jonas Leijonhufvud & Sven Carlsson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spotify

Miten maailma valloitetaan

Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson

 

 

Sain anoppiehdokkaalta joululahjaksi lukemista, joka sattui olemaan myös excelistä löytyvässä lukulistassani. Lista ei ole edes niin pitkä, että voisi ostaa ihan minkä vaan kirjan ja löytää sen listalta. Minua kiinnostavan kirjan hankinta vaatii vankkaakin vankempaa ihmistuntemusta (tai sitten täytyy vain tietää, että opiskelen yrittäjyyttä). Spotify- kirja oli anyways siis nappihankinta lahjaksi koska juuri sen kaltaista kirjaa inspiroivasta kasvutarinasta olinkin kaivannut. Nyt sain sen vielä fyysisenä versiona käsiini ja onhan lukukokemus lähestulkoon 10 kertaa parempi verrattuna e-kirjaan tai äänikirjaan.

Olen aikaisemmin vältellyt suht. aktiivisesti tietokirjoja ja varsinkin elämänkertoja, jotka kertovat takakannessaan olevansa epävirallisia, eli siis kirjan tekoon ei ole osallistunut kirjassa käsiteltävä henkilö. Spotifyn perustajalta – Daniel Ek:iltä kirjan kirjoittajat eivät ole saaneet edes yksityisiä haastatteluja tätä kirjaa varten. He ovat kuitenkin päässeet haastattelemaan Danielia lehdistötilaisuuksissa ja seuranneet Spotifyn kasvutarinaa alusta alkaen. Kirjaa varten on haastateltu valtava määrä Spotifyn entisiä työntekijöitä, sijoittajia, sekä henkilöitä, jotka ovat päässeet seuraamaan Danielin ja Spotifyn tarinaa läheltä.

 

Minä ja Spotify – Love story

 

Spotify on ollut itselleni aina se ainut ja oikea musiikin suoratoistopalvelu. Kuitenkin valehtelisin, jos väittäisin olleeni aina sille lojaali.
Täytyy mennä pari vuotta taakse päin ensimmäiseen tilanteeseen, jossa uskollisuuteni oli koetuksilla. Kaverini Axel oli vielä töissä DNA:lla ja hehän tunnetusti liputtavat Ranskalaista Deezer- musiikkipalvelua eikä heidän tarjontaan kuulu ollenkaan Spotifyn palvelu. Deezeristä myös muuten puhuttiin jonkun verran tässä kirjassa. Axel antoi minulle Deezerin testiin kuukaudeksi tai kahdeksi jonkin kaupan kylkiäisenä, mutta en muistaisi edes ladanneeni sovellusta kokeilujakson aikana. Aika pian sen läheltä piti tilanteen jälkeen Apple julkaisi Apple Music:in ja samoihin aikoihin hankin itselleni Apple Watchin, eikä mennyt kauaa syrjähyppyyni. Apple Music oli ainut palvelu, josta pystyi striimaamaan musiikkia suoraan kellosta esimerkiksi lenkillä niin, että jätti puhelimen kotiin eikä ottanut sitä mukaan taskuun heilumaan hallitsemattomasti. Muistan olleeni tästä syystä Spotifyyn hyvin pettynyt ja muutaman kritisoivan postauksenkin kirjoittelin heidän foorumeillensa aiheesta. ’’Menetätte pitkäaikaisen asiakkaanne tällaisesta syystä’’, ’’Tulette menettämään monia asiakkaita ellette julkaise sovellusta Apple Watchiin’’ ja sitä rataa.

Vasta kirjaa lukiessani sain tietää, että Apple tunki monella tapaa kapuloita rattaisiin Spotifyn tarinassa. Alussa he eivät päästäneet Spotifytä edes App Storeen ja, kun he vihdoin päästivät, niin Spotifyn tekemiä sovelluksen päivityksiä ja parannuksia ei meinattu ikinä päästää läpi. Samoihin aikoihin, kun itse kirjoittelin foorumeille syyttävillä sormillani, niin Spotify teki kaikkensa, että Apple päästäisi heidän valmiin Apple Watch- sovelluksensa markkinoille. Tietämättömänä hyppäsin kuitenkin itse pahan kelkkaan tässä vaiheessa ja vaihdoin Apple musiciin. Todella ironista näin jälkikäteen ajateltuna, mutta juuri sitä mihin Apple pyrkikin toimillaan.Apple Music tarjosi tuohon aikaan ilmaisen 3kk kokeilujakson ja muistan käyttäneeni ainakin sen jakson loppuun, sekä maksoin vielä palvelusta sen jälkeen kuukauden tai kahden ajan, mutta sitten tulikin kaipuu jo vanhaan ja tuttuun Spotifyhyn, josta uunituore opiskelija sai Premiumin hintaan 4,90€/kk.

Sopivalla aasinsillalla päästäänkin yhteen Spotifyn palkkaukseen, jossa he ottivat palkkalistoilleen henkilön, jonka tehtävänä oli tuoda palveluun lisää maksavia asiakkaita tavalla tai toisella.
Henkilö esittelikin pian maailmalle ilmaisjaksoja, alennuksen ensimmäiseen kuukauteen ja minultakin löytyvän opiskelija-alennuksen. Näiden määräaikaisten alennuksien visio on tulevaisuudessa, niin kuin Daniel Ek:illä usein olikin mitä ikinä hän suunnitelikaan. Näiden jaksojen tärkein ajatus oli se, että käyttäjä tottuu Premium- versioon niin perinpohjaisesti, että ennemmin tai myöhemmin alennuksen loputtua he alkavat maksamaan täyttä kuukausihintaa.

 

Loppupohdintoja

 

Kirjassa nostetaan jonkin verran esille artisteja, jotka ovat poistaneet kaiken tuotantonsa Spotifystä ja heidän musiikkiansa soitetaan yksinoikeudella jossain toisessa palvelussa. Spotify ei ole ikinä kertonut paljonko se maksaa artisteille kuuntelukerroista, mutta ilmeisesti ei ainakaan kaikkien mielestä riittävästi, maksulogiikka on yleisin syy miksi artisteja aika ajoin katoaa, kunnes he sitten tulevat takaisin syystä tai toisesta. Tällaiset tapaukset saivat minut pohtimaan sitä, että Spotifyn sovellus ilmais- tai maksullisella sopimuksella löytyy lähes jokaisen puhelimesta ja tällainen artistin tuotannon poisveto pidemmällä aikavälillä voi tehdä todella suurta vahinkoa artistille itselleen. Nuorimmat kuuntelijat eivät välttämättä edes tiedä tulevaisuudessa artistia, joka on poistanut kappaleensa Spotifystä, koska niitä ei ole tullut siellä vastaan. Spotify kasvaa edelleen räjähdysmaisesti ja mikäli artistia ei sen hakukoneesta löydy, niin häntä ei ole olemassa. Tässä alkaa pätemään se samainen lausahdus mitä sanotaan Googlesta; ’’If you’re not in Google, you don’t exist’’.

Ymmärrän ja arvostan nyt paljon enemmän Spotifyä ja sen perustajaa Daniel Ek:iä. Ruotsista tulee kerta toisensa jälkeen mitä mahtavimpia yrityksiä, jotka lähtevät valloittamaan maailmaa.
Eikö Suomalaiset uskalla lähteä kilpailemaan maailmalle ja myyvät siksi liian nopeasti heidän hyvät yritysideansa pois isommalle yhtiöille?
On upeaa seurata tätä Ruotsalaisen miehen tarinaa, jolla riittää usko ja kunnianhimo viedä itse yrityksensä taistelemaan teknologiajätti Applea vastaan ja työntää se seinää vasten, eikä myy yritystään pois edes miljardien hinnalla. – Oli piristävää nähdä tarina, siitä kuinka maailma valloitetaan ihan tavallisen länsinaapurilaisen miehen toimesta.

 

Den glider in och heja sverige!

 

’’In general, people are comfortable sharing their music. There are two exceptions, though – Lady Gaga and Britney Spears’’ – Daniel Ek, kun Lady Gaga ja Britney Spears olivat vetäneet tuotantonsa pois Spotifysta. Nykyään hekin ovat palanneet palveluun.

 

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!