Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Simon Sinekin Start with why:n myötä aloin miettimään, miksi tapahtumatuotanto vetoaa minuun niin paljon. Sinekin ideologia tiivistyy kultaiseen ympyrään, jossa on kolme kerrosta. Ulkokehällä on mitä, keskikehällä miten ja sisällä miksi. Pääsääntöisesti asioita tehdään ulkokehältä sisälle päin – ensin mietitään mitä tehdään ja sitten miten ja miksi. Sinekin mukaan sen tulisi mennä toisinpäin jotta tekemistä tehtäisiin menestyksekkäämmin, aidommalla halulla ja näin ympärille kerääntyisi myös oikeat ihmiset tekemään sitä – he tulevat luoksesi koska teet sitä asiaa, he uskovat myös siihen tekemiseen. Ihmisiltä vaatii yleensä tietoista toimintaa, että tekeminen lähtisi kultaisen ympyrän mukaisesti sisältä ulospäin.

Tiimiakatemialla suurin osa tekemisen halustani pyörii tapahtumien ympärillä. Olen ollut mukana tekemässä autourheilua parin vuoden ajan saamatta siitä varsinaista palkkaa. Aloin laskemaan montako tapahtumaa meillä on vuoden aikana ja luku on lähempänä 20 kuin 10 jos laskee myös kartingin mukaan, mutta siinä en ole ollut niin paljoa mukana kuin driftingissä ja timeattackissa. Pointtina oli, että olen käyttänyt todella paljon aikaani ns. ilmaiseksi tapahtumien eteen. Kaverini usein kysyvät, että minkä takia teen sitä koska teen myös ärsyttäviä hommia, kuten pelastussuunnitelmia tai täytän Tukesin lappusia joihin pitää selvittää välillä todella typeriäkin tietoja ja olen tuskaillut asiaa ystävälleni, joka sitten onkin ihmetellyt että minkä ihmeen takia teen sitä kun se ei ole koko ajan mielettömän kivaa.

Tiimissä usein törmätään siihen, että edessä olisi jotain sellaista hommaa josta ei saa rahaa juurikaan mutta siinä on muita hyviä puolia, kuten verkostoituminen tai kokemus kyseisestä työstä. Sellaisia asioita, joista et nauti sillä hetkellä mutta jotka maksavat palkkansa sitten jokin päivä tulevaisuudessa (toivon mukaan).

Mikä minun ”Why” on? Hienoimpia asioita on verkosto ja ihmiset, joihin olen tutustunut. Läheisimmistä ihmisistäni noin puolet on tullut tapahtumien kautta ja puolet muuta kautta, koulu isoimpana tekijänä vaikka kouluja olen käynyt jo noin 16 vuotta ja tapahtumissa ollut mukana 2-3 vuotta. Yhteiset mielenkiinnon kohteet todellakin yhdistää ihmisiä. Jos pitäisi nimetä henkilöä kenet on kokenut mentorina itselleen, niin myöskin se on löytynyt näistä autotapahtumapiireistä.

Tässä 2-3 vuoden aikana olen kasvanut todella paljon ihmisenä ja kehittynyt hurjasti. Ehkä nolottaa jopa myöntääkin, että ensimmäisessä tapahtumassa olin ratatyttönä. Se homma loppuikin aika nopeaa, nyt olen kilpailuissa aika isoissa vastuuasemissa ja minua on kysytty muidenkin tekijöiden tapahtumiin. En ole asettanut itselleni tietoisia tavoitteita, en arvannut aluksi että innostuisin hommasta näin paljon, mutta kun on edennyt lippumiehestä pidemmälle ja vastuu on kasvanut koko ajan, niin se palkitsee ja haluaa tehdä enemmän. Suomessa drifting on aika tuntematon laji ja olemme ehkä saaneet pienen nytkähdyksen parempaan suuntaan, mikä on myös todella palkitsevaa vaikka se ei millään tapaa oman tilini saldolla näykkään.

Sinek kertoo, että ihminen on joka tekee työtään perusteena ”why” eikä ”what” motivoi ihmisiä eri tavalla kuin ”what”-tekijät, ja olen juurikin yksi näitä ”why”-tekijän motivoimia. Tekijöistä puheen ollen, googlasin Simon Sinekiä ja henkilöitä googlatessa Google antaa siitä henkilöstä lyhyen kuvauksen, kuvan ja työnimikkeen. Sinekin kohdalla ammattina oli ”tekijä”. Tuollaisen tittelin haluan itsellenikin!

Heti kuluneen syksyn alussa kun meillä oli asiakasviikot myönnän, että taisin miettiä meille projekteja enemmänkin kultaisen ympyrän ulkoreunalta sisälle päin mennen, eli näin:

MITÄ: Markkinamato
MITEN: Ei mitään hajua. Kokeillaan nyt jotenkin.
MIKSI: Että saadaan rahaa ja tekemistä

Nyt, ehkä hitusen viisaampana pinkkuna ja kultaisen ympyrän ymmärrettyäni ajattelen esim. mahdollisesta tulevasta soitteluprojektista Kasvu Openiin liittyen:

MIKSI: Todella hyvä verkosto tavoiteltavissa sekä sujuvammaksi puhujaksi puhelimessa
MITEN: Hoitamalla Kasvu Openin tehtävänantoa
MITÄ: Soittelua

Olen syksyn aikana lukenut pääasiassa kirjoja itsensä kehittämisestä. Sinänsä huvittavaa, että kaikki menetelmät, ”säännöt”, ohjeet ja metodit ns. parempaan elämään ja menestykseen on äärimmäisen yksinkertaisia. Silti mediassa vähän väliä tuntuu villitsevän milloin mikäkin superdieetti, jolla tavoitellaan kevyempää ja sitä kautta parempaa elämää. Aika lailla samat asiat pätee, olipa se sitten työelämä tai omaa arkea.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!