Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs

Kirjoitettu 18.05.13
Esseen kirjoittaja: Anni Autio
Kirjapisteet: 4
Kirja: Steve Jobs
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

Steve Jobs, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Olen aikaisemminkin lukenut pitkiä kirjoja, mutta Steve Jobsin elämänkerran kohdalla meinasin jättää kirjan lukemisen väliin. Koosta huolimatta otin kuitenkin haasteen vastaan, koska minua kiinnosti tietää hänestä enemmän.

Muistan kun sain itse ensimmäisen Applen tuotteen käsiini. Se oli pinkki iPod ja sain sen syntymäpäivälahjaksi vanhemmiltani. Minulla oli aikaisemmin ollut satunnaisia MP3 soittimia. Yhden niistä olin ostanut aivan itsekin. Jostain syystä joku meni aina rikki, annoin toisen siskolle tai myin jonkun kaverille. Kuitenkin kun sain tuon pinkin lätyskän niin sitä tuli pidettyä kuin kukkaa kämmenellä. Se oli maksanut varmaankin enemmän kuin edelliset soittimet yhteensä ja mitä tärkeintä, harvalla kaverilla oli samanlainen. Koneesta löytyis vielä pari peliäkin millaisia monet eivät olleet vielä nähneet.

Jobs on aikaisemmin ollut minulle vain joku amerikkalainen nörtti, joka vain sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sai yrityksensä menestymään. Kirjan luettuani ymmärsin kuitenkin että hänen elämäänsä kuului vaikka mitä, ja mitä tärkeintä, hän teki omasta kiinnostuksen kohteestaan ammatin ja panosti yritykseensä kaikkensa saadakseen sen menestymään. Pienestä pitäen aina aikuisiälle asti Jobs jaksoi ahkerasti opetella ja rakennella kaikenlaista teknistä härpäkettä kavereidensa kanssa. Joskus hieman laittomiakin kyhäelmiä.

Olen luullut aina Jobsia rahan ja kunnian ahneeksi työnarkomaaniksi. Hänestä kuitenkin paljastui kirjassa hengellinen puoli. Vaikkakin hän oli ihmisenä hankala ja ei ilmeisesti ollut ainakaan bisnesmaailmassa helläsydämminen, hän omisti aikaa mietiskelyyn ja vietti aikaa ulkomailla oleskeluun. Oli myös mielenkiintoista tietää, että Jobs on käyttänyt LSD:tä ja näyttänyt laitapuolen kulkijalta hänen urakehitykselleen tärkeiden ihmistenkin edessä. Hän on tehnyt vaikutuksen pelkästään taidoillaan. Kaikenkaikkiaan Jobsista on tullut minulle ylpeä kuva. Hän ei ole nöyristellyt kenellekään vaan tehnyt juuri niin kuin on itse nähnyt parhaaksi.

Tärkein pointti kirjassa oli Apple. Oli hienoa lukea mitä kaikkea tuon yrityksen sisällä on tapahtunut. Yritys tuntui enemmän perheeltä kuin työyhteisöltä. Pienellä kiusoittelulla ja kilpailullakin saatiin kohotettua yhteishenkeä ja töitä jaksettiin painaa tarvittaessa aamuun astikin. Ja uuden tuotteen valmistuessa kukaan ei viitsinyt jäädä kotiin nukkumaan, vaan tulivat paikalle katsomaan miten se toimii. Aivan kuin perheeseen olisi syntynyt uusi lapsi.

Jobsin into mennä aina eteenpäin lannistumatta takaiskuista on mahtava esimerkki tuleville yrittäjillekin. Jos jokin ei onnistu, niin kokeillaan jotain muuta. Minuun teki myös vaikutuksen Jobsin mielipide kysymykseen markkinatutkimuksesta. Hänen mielestään ihmiset eivät voi toivoa jotain sellaista mitä he eivät vielä tiedä. Tuotteen pitäisi olla siis jotain niin uutta ja erilaista, että se hämmästyttää. Näin päästää parhaisiin tuloksiin. Think outside the box.

Jobs oli fiksu mies ja hän tiesi paljon tietokoneista ja niiden kehittämisestä. Hän kuitenkin jakoi tarvittaessa vastuuta ihmisille ja hän toimi hieman ylempänä ja tarkkaili suurempaa kuvaa. Mielestäni hän loi loistavan brändin juuri sillä, että hän halusi olla erilainen kuin muut. Apple merkitsee minulle juuri sitä. Se on erilainen. Ja siksi kai Applen tuotteet osittain myykin niin hyvin.

Täytyy myöntää, etten itse tiedä koneista paljoakaan. Siksi kirjasta moni asia meni oikeastaan kovaa ja korkealta ohi. Tietenkin kirjasta olisi saanut enemmän tietoa irti, jos olisi jaksanut keskittyä yksityiskohtiin enemmän. Tavoitteena olikin tietää enemmän Jobsista, eikä tuotteiden yksityiskohdista. Voisin suositella kirjaa vaikka kuinka monelle. Varsinkin sellaisille kuin minä. Minulle Jobs ei ole enää vain yksi nörtti tietokonemaailman historiassa poolopaitoineen ja farkkuineen, vaan rajoja rikkova nero joka teki unelmistaan totta.

 

Anni Autio

Osuuskunta Millio

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!