Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Walter Isaacson: Stebe Jobs

Otin kesän aikana projektikseni lukea maailmaa mullistaneen Steve Jobsin elämäkerran. En ole koskaan ollut pitkäjänteinen, jonka vuoksi kirjan (600 sivua) lukeminen oli jo itsessään minulle haaste. Sain sen kuitenkin luettua ja opin ymmärtämään Applen vivahteikasta menneisyyttä. Kirjassa käy moneen kertaan ilmi kuinka haasteellinen persoonallisuus Jobsilla oli. Häntä joko rakastettiin tai vihattiin, kaikesta huolimatta, lähes aina hän sai tahtonsa läpi. Seuraavassa muutamia koppeja, joita kirjasta sain.

 

”Jos aiomme yleensä valmistaa jotakin elämässämme, se jokin voisi saman tien olla kaunistakin.”

Niin vääristynyt kuin Jobsin ajatusmaailma tuppasi olemaan, pidän hänen tavastaan nähdä maailmaa. Mielestäni ei ole väärin pyrkiä kohti täydellisyyttä. Ja jos jotain tehdään, niin miksei sitten kerralla tehtäisi kunnolla. Tuon em. taidon opin jo muutama vuosi sitten koristreeneissä, sillä jos harjoiteltiin tai juostiin puoliteholla, se tehtiin uudelleen. Se tehtiin kunnolla. Jokaisella meillä on kuitenkin vain rajattu aika, niin miksemme tekisi parastamme tänään ja huomenna ja joka päivä? Juuri noin Jobs ajatteli, kun sanoi alaisilleen ”älä tee paskaa”. Vaikka kannustankin täydellisyyteen pyrkimiseen, en voi sietää sovitusta luistamista. Applen tapauksessa täydellisyyden tavoittelu kostautui aikataulujen jatkuvana myöhästelynä sekä budjetin moninkertaistumisina. Siinä tilanteessa itselläni ei olisi riittänyt ymmärrys; Pyrin itse aina olemaan täsmällinen ja tekemään hommat sovitulla tavalla, joten arvostan samaa piirrettä myös muissa ihmisissä. Sen verran olen kuitenkin elämästä jo oppinut, etten odota muilta samanlaista käytöstä; On aina mukava yllättyä positiivisesti, kun asiat tapahtuvatkin sovitusti ilman turhia säätöjä.

Jobsin lausahdus toimii myös akatemialla, sillä kun joka tapauksessa teemme siellä jotain, miksemme tekisi sitä saman tien kunnolla? Voin omalta kohdaltani myöntää sortuvani liian herkästi vain suorittamaan, jolloin jälki ei ole kaunista, se on suoritettu. Jobsin kiihko Applen tuotteita kohtaan on ihailtavaa. Hän paneutui yksittäiseen tuotteeseen suurella intohimolla ja keskittyi vain yhteen tuotteeseen kerrallaan. Itselläni siinä on vielä harjoittelemista: Innostun herkästi uusista asioista ja huomaan edelleen turhan usein olevani mukana monessa eri jutussa. Meinasin ahdistua syksyllä ihan täysin, kun tajusin kuinka paljon projekteja minulla on. Kuitenkin, kun merkkasin projekteihini päivämääriä ja pohdin kuinka paljon ne vievät aikaa kalenteristani, huomasin sen loppujen lopuksi olevan ihan kohtuullinen. On uskomatonta miten voimme uskotella itsellemme, että olemme liian kiireisiä, vaikka todellisuudessa kalenterimme ovat tyhjänä. Jos toimisimme Jobsin neuvon mukaan ja keskittyisimme yhteen asiaan kerrallaan, tekisimme elämästämme huomattavasti kiireettömämmän tuntuista vaikka kalenterimme olisivatkin täynnä.

 

”Pystyäksesi olemaan todella yksinkertainen sinun on mentävä todella syvälle”

Ihmiset ovat monimutkaisia, jotka rakastavat yksinkertaisuutta. Mielestäni Jobs tuo kirjassaan esille kuitenkin hyvän pointin, joka kertoo, ettei yksinkertaisuuteen pääseminen oikeasti ole niin yksinkertaista. Kun miettii menestyviä asioita maailmassa, huomaa että niitä yhdistää yksinkertaisuus. Mitä yksinkertaisempi, sitä helpompi käyttää, eli sitä useammat ihmiset osaavat sitä käyttää. Kaiken tämän yksinkertaisuuden takana on kuitenkin älytön määrä työtä, josta johtuen vain harvat menestyvät.

Harvoin tulee itse ajateltua, mikä määrä työtä yksinkertaisuuden takana on. Applen historiasta lukiessani kuitenkin ymmärsin, etteivät hekään saaneet tuotteistaan niin yksinkertaisia vain tekemällä yksinkertaisia asioita. Jos haluat oikeasti rakentaa laitteen, joka menestyy markkinoilla, on sinun tiedettävä hurjasti paljon enemmän kuin kuluttaja. On osattava ajatella, mitä kuluttaja haluaa ja pystyttävä toteuttamaan se. Yksinkertainen on kaunista, mutta siihen pääseminen ei aina ole niin helppoa. Kun miettii ihan mitä tahansa maailmassa oikeasti hyvin toimivaa asiaa, huomaa myös että ko. asiaan on paneuduttu ja siihen on uhrattu paljon aikaa. Mikään ei tule ilmaiseksi. Ehkä asioista ei oikeasti saa yksinkertaisia vain tekemällä yksinkertaisia asioita, vaan tekemällä enemmän kuin muut pystyvät ja sitä kautta luomaan ainutlaatuisen yksinkertaisen kokonaisuuden. Jos se olisi helppoa, kaikki tekisivät sen.

 

”On ansa ajatella, että sinulla on jotakin menetettävää.”

Yllä oleva ajatus Jobsin Stanfordissa pitämästä puheesta (Steve Jobs Stanford 2005) sai minut pysähtymään. Ajattelin mielessäni, että tuohan on koko yrittäjyyden pointti. Toiset eivät sitä ymmärrä, sillä he kokevat, että heillä on liikaa menetettävää, jonka vuoksi he eivät halua ottaa riskejä. Keskustelin ystäväni kanssa ja järkytyin huomattuani kuinka erilaisia ihmiset ihan oikeasti ovat. Hän kylmänviileästi sanoi, ettei missään nimessä halua laittaa omaa yritystä pystyyn vaan haluaa työskennellä muille, jolloin varmat tulot on taattu. Minä Tiimiakatemia-aivopestynä vannoin yrittäjyyden nimeen etten puolestani missään nimessä halua olla muille töissä. Yrittäjän arki on täynnä riskejä mutta mitä menetettävää meillä ihan oikeasti on? Saatat menettää rahaa, mitä sitten? Rahaa painetaan koko ajan lisää eikä se lopu maailmasta. Kuin eivät myöskään vähätuloiset, jotka pärjäävät pienistä tuloistaan huolimatta. Saatat menettää myös omaisuuttasi, mutta mitä siitäkään? Olet ne jo kerran hankkinut, mikset voisi hankkia toistekin? Saatat myös menettää läheisiäsi, mutta siinä vaiheessa on aika pohtia olivatko he sittenkään sinun arvoisiasi. Meidän Milliolaisten on aika pysähtyä ja kysyä itseltämme, mitä menetettävää meillä on. On aika alkaa ottaa isompia riskejä ja rikkoa rajoja, sillä mitä menetettävää meillä ihan oikeasti muka on??

 

”Ideat ovat hyvin hauraita, joten kehitysvaiheessa niitä on käsiteltävä varoen.”

Nauroin ääneen, kun luin yllämainitun tekstin kirjasta. Olemme viime aikoina puhuneet tiimimme kanssa paljon ideoista ja niiden käsittelystä, johtopäätöksenä on ollut, että tyrmäämme ideat heti alussa. Emme osaa käsitellä niitä varoen. Tämä on yksi taito, jota meidän jokaisen tulee harjoitella, sillä itselleni on ainakin muodostunut hyvin hämmentynyt olo tiimissämme. Liian usein tuntuu, että asioiden kanssa jää yksin, odotamme jotain valmista, emmekä edes jaksa kuunnella vasta idea-asteella olevaa asiaa, ellei siitä ole jo jotain tarkempaa tietoa. Olenkin em. asiasta puhunut parin tiimiläiseni kanssa ja kuullut samanlaisia mielipiteitä. On uskomatonta miten erilailla ihmiset käyttäytyvät porukassa kuin ollessaan kahden kesken. Tiedän, että ihan jokainen tiimistämme on huippu persoona mutta silti treeneissämme vallitsee toisinaan epämiellyttävä, uusia ideoita torjuva ilmapiiri. Kukaan meistä ei oikeasti pyri olemaan torjuva, se on vain yleinen ilmapiirimme, jota meidän tulee muuttaa mikäli haluamme saavuttaa jotain suurta ja auttaa toisiamme kehittymään.

Olen viime aikoina lukenut ja kuullut erilaisista seminaareista, kuinka tärkeää on ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka vievät sinua kohti tavoitteitasi. Kun keskittyy seuraamaan ympärillään olevia ihmisiä, on pelottavaa huomata kuinka negatiivisia kommentteja päivittäin joutuu kuuntelemaan. Olen viime aikoina seurannut paljon mitä ympärilläni puhutaan ja osittain pyrkinyt tietoisesti välttämään negatiivisuutta. En pidä negatiivisista kommenteista, vaikka ne olisivatkin tarkoitettuja vain vitseiksi. En koe itse hyötyväni niistä mitään kuin ei myöskään kommentin antaja. Olen hyvin tietoinen, etten itse ole mikään positiivisuuden perikuva mutta yritän koko ajan vähentää negatiivisuuttani. Haluan uskoa, että on mahdollista ikään kuin aivopestä itsensä paremmaksi ihmiseksi muuttamalla ajatusmaailmaansa positiivisemmaksi. Yksi tärkeä askel tämän edistämiseksi on tiimimme positiivinen ilmapiiri, jota meidän on jatkuvasti kehitettävä, jotta voimme samalla kehittää itseämme kohti parempaa, positiivisempaa ja idearikkaampaa elämää.

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!