Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs

Kirjoitettu 08.02.14
Esseen kirjoittaja: Iina Tiihonen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Steve Jobs
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 1. Oppiminen

Steve Jobs , 3.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Kirjoitan tätä esseetä Applen MacBook Prolla. Ennen se oli vain tietokone, jonka satuin ostamaan, koska en tykännyt Windows 8 käyttöjärjestelmästä ja koska tilillä sattui olemaan vähän ylimääräistä rahaa. Luettuani Applen perustajan, Steve Jobsin elämänkerran, tunnetun brändin taakse syntyi mielenkiintoinen tarina. Nykyään Mac ja Applen muut tuotteet edustavat minulle yksinkertaista, toimivaa ja helppoa käyttöjärjestelmää, sekä innovatiivista ja harkittua muotoilua.

Vaikka Jobs oli johtajana vähintäänkin mielipiteitä jakava persoona, hän onnistui luomaan menestyvän bisneksen. Kirjaa lukiessani pohdin paljon hyvää ja huonoa johtajuutta ja sitä, mitä johtajalta tarvitaan. En menisi allekirjoittamaan kaikkia Jobsin johtamistyylejä, mutta häneltä löytyi paljon sellaisia piirteitä, joita itse hyvässä johtajassa arvostan. Poimin niitä tähän pohdiskeltavaksi ja tulevaisuudessa käytettäväksi.

Etsi parhaat ihmiset

Vaikka Jobs oli itsekin älykäs kaveri, ei hän olisi pystynyt luomaan Apple yksin. Sen sijaan hän osasi kerätä ympärilleen oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Hän valitsi joukkoihinsa parhaat insinöörit, tuotesuunnittelijat ja johtajat. Itse olen tilanteessa, jossa entinen Aussie bar -projektiryhmä antoi minulle vapaat kädet lähteä jatkamaan yhteistyötä asiakkaan uuden baarin, Bar Pajan kanssa. Saan käytännössä valita projektiryhmään juuri ne tyypit, kenellä uskon olevan projektiin eniten annettavaa. Tuntuu todella vaikealta löytää oikeat ihmiset. Vaikka joku olisi omalla osaamisalueellaan lahjakas, hänen täytyisi pelata hyvin yhteen myös muiden projektiryhmän jäsenten kanssa.

Jobs itse valitsi tiimiinsä vain parhaat A-luokan tyypit. B-luokan tekijät saivat saman tien kenkää ja Jobsin ”tulos tai ulos” ideologia oli kovassa käytössä. Eli jos ei tuottanut yritykselle tulosta, lensi saman tien pihalle. Ymmärrän Jobsia siinä mielessä, että parhaat tyypit tekevät parhaan tuloksen. Jobs ei kuitenkaan antanut juuri kellekään mahdollisuutta kehittyä omien siipiensä suojassa, hän halusi valmiin paketin. Itse kuitenkin haluaisin antaa kaikille mahdollisuuden kehittyä, olenhan itsekin vielä oppimassa. Tiimiakatemia on se paikka, missä taitoja voi ensin opetella, jotta olisi myöhemmin valmiimpi tarttumaan haastaviinkin projekteihin ja mahdollisuuksiin. En siis etsi projektiryhmään tyyppejä, jotka ovat jo parhaista parhainta A-luokkaa. Etsin sellaisia ihmisiä, jotka ovat hyviä, mutta joilla on mahdollisuus kehittyä projektin kautta paremmaksi.

Todellisuuden vääristely tila

Jobsin alaiset ja kollegat kutsuivat todellisuuden vääristely tilaksi sitä, kun Jobs sai ihmiset tekemään käsittämättömiä ja mahdottomalta kuulostavia asioita välillä lyhyessäkin ajassa. Hänellä yksinkertaisesti oli usko siihen, että jokin asia on mahdollista toteuttaa, ja hän loi saman hengen muihin projektissa työskenteleviin. Työntekijät saattoivat painaa monta viikkoa töitä putkeen ilman vapaata tai lepoa, vain siksi että Jobs päätti että jotain on tehtävä. En tietenkään ajattele, että projektiryhmän on tehtävä järjettömästi hommia vain siksi, että saan jonkun älyttömän ajatuksen, joka on pakko toteuttaa. Mutta jobsin toiminnassa on ideaa; hän luo tiimiinsä tekemisen hengen ja saa heidätkin uskomaan mahdottomaan. Vain silloin mahdottomasta voi tulla totta.

Haluan pystyä projekteissani samaan kuin Jobs: uskomaan omaan tuotteeseen silloin, kun kukaan muu ei enää/vielä siihen usko. Kun teimme syksyllä tapahtumantuotantoa Aussie barille, projektipäällikkömme jaksoi kannustaa meitä jatkuvasti, vaikka välillä tuntui että hommasta ei tule mitään. Johtajana haluan itse pystyä samaan.

Täydellisyyden tavoittelu

Steve Jobs oli perfektionisti. Itse en ole koskaan ollut, tavoitteeni on ollut 10 sijasta aina 9. Pyrin kiitettävään lopputulokseen, mutta erinomainen sen ei tarvitse olla. Minua kuitenkin ärsyttää puoliteholla tekeminen, esimerkkinä kämppikseni, joka kyllä tiskaa, mutta jättää tiskipöydän pyyhkimättä. Totta kai pöytä pitää pyyhkiä kuivaksi, mutta ei sitä tarvitse joka kerta pesuaineella hinkata, niin kuin perfektionisti tekisi. Joissain asioissa haluaisin tulla enemmän perfektionistiksi. Varsinkin silloin, kun tiedän että minulta löytyisi kaikki valmiudet siihen, mutta tyydyn siitä huolimatta hyvään. Jobs ei koskaan tyytynyt, ja siksi hän menestyi. Hän kehitti tuoteittaan kunnes ne olivat täydellisiä. Mielestäni kaikessa ei tarvitse olla täydellinen, se vain kuluttaa ja syö voimavaroja. Joskus hyvä on kuitenkin parhaan pahin vihollinen.

Tee paremmin kuin muut

Apple ei ollut ensimmäinen matkapuhelimien, kannettavien musiikkisoittimien tai tablettitietokoneiden valmistaja. Apple vain teki asiat paremmin kuin muut. He saivat tuotteistaan niin houkuttelevan toimivia ja yksinkertaisia, että kaikki halusivat ne. Haluan omissa projekteissani pystyä samaan. Tehdä asiat hieman eri tavalla ja paremmin kuin kilpailijat. Se vaatii älykkyyttä ja luovuutta, mutta onneksi hyvä johtaja osaa kerätä ympärilleen parhaat työntekijät, joita hän kannustaa antamaan kaikkensa loistavan tuotteen luomiseksi.

Oliko Steve Jobs hyvä vai huono johtaja?

Vaikea kysymys. Tekisi mieli vastata, että huono, koska hän oli oikukas, hankala ja välillä suoraan sanottuna julma alaisilleen. Mutta kun mietin mitä Jobs on saavuttanut, en voi vastata niin. Tekisi mieli myös kirjoittaa, että hän olisi voinut tehdä monet asiat paremmin, mutta kuinka muka voisin sanoa niin, jos lopputulos on kaikeasta huolimatta täydellinen. Jokainen johtaja on erilainen, ja Steve Jobs täysin omaa luokkaansa. Kaikesta huolimatta arvostan tätä miestä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!