Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs

Kirjoitettu 14.12.21
Esseen kirjoittaja: Ida-Lotta Aksovaara
Kirjapisteet: 4
Kirja: Steve Jobs
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja on herättänyt monessa ristiriitaisia tunteita. Täytyy myöntää etten ollut kirjasta kiinnostunut ennen, kun kävimme hyvän keskustelun siitä yhtenä iltana län koulutus ohjelmassa. Kirja ja elokuva olisi hyvin mielenkiintoisia. Tämä ei käsittele omaa mielipidettäni kirjan henkilöstä vaan hänen kirjasta nousseita oivalluksia ja mietteitä.

 

Steve ei vaikuttanut kirjan perusteelta ihmiseltä jota haluisin pitää lähipiirissäni, mutta täytyy hänelle nostaa isosti hattua kaikista saavutuksista ja keksinnöistään. Steve on vaikuttanut suuresti siihen mitä kaikkea pystymme nykyään tekemään tietotekniikan avulla. En kyllä olisi itsekkään ala-asteella osannut kuvitella kuinka paljon ensimmäinen Iphoneni kehittyy vuosien saatossa.

 

Steve on kirjan mukaan ollut täysi kusipää kaikille ihmisille, joita hänen ympärillään on ollut. Saihan hän potkutkin Applelta, mutta silti hänet haluttiin takaisin saavutusten ja intohimonsa takia.  On jännää miten paljon saavutuksilla voi saada anteeksi.

 

Kuinka paljon olet valmis antamaan vapaa-ajastasi ja ihmissuhteistasi, jos yritys/ projekti menestyisi? Moni akatemialla koronan jälkeen pitää kiinni omasta vapaa-ajastaan tiukasti, sillä nykymaailmassa olemme nähneet mihin se johtaa, jos ei osaa levätä. Steve antoi oikeastaan kaiken aikansa jotta menestyminen olisi taattua. Hän jopa kertoi lähteneensä kirjaprojektiin mukaan, jotta hänen lapsensa tuntisi hänet. Oliko tämä kaikki sen arvoista, että luultavasti lähipiirisi vihaisi sinua koko elämänsä? Siihen meidän on vaikeaa vastata, mutta emme myöskään tiedä olisimmeko tässä vaiheessa tietotekniikan osalta ilman häntä. Kolikolla on aina kaksi puolta.

 

Yksi Applen menestyksen salaisuuksista on helppokäyttöisyys ja se miten hyvin kaikki heidän laitteet toimivat yhdessä. Applen saama suosio vaikutti siihen, ettei loppupeleissä hinnalla ollut enään mitään väliä, koska kaikki halusivat uusinta tekniikkaa heti kun se saapui myyntiin. Tämä tilanne jatkuu suuresti myös tänä päivänä edelleen ja onhan heidän joka vuotiset lanseeraus tilaisuudet todella upeita ja sitäkin suositumpia. Nykypäivänäkin trendauksella on iso vaikutus tuotteen myyntiin. Uusimman viraalihitiksi nousseen Tik tokin avulla monet yritykset ovat nouseet ennätys ajassa hitti merkeiksi ja tuotteiksi.

 

Tiimin merkitys Applen nousussa on yksi kirjan tärkeimpiä asioita. Onko Steve puristanut maailman osaavimmista tyypeistä kaiken irti vai onko hän vain pilannut monien ihmisten elämät? Jos hän ei olisi dumannut miljoonia ideoita tai irtisanonut tuhansia ihmisiä kevyin perustein olisiko tiimi ollutkaan niin tehokas? Yksinkertaisuus ja paras mahdollinen versio oli visio mitä Steve halusi Applen vievän, eteenpäin. Kaikki tuotteet mitä ulos tuotiin piti olla viimeisen päälle hiottuja ja valmiita. Nykypäivänä testaamme myös hyvin erilaista lähestymistapaa, jossa tuomme tuotteen keskeneräisenä ulos ja kehitämme sitä asiakaiden palautteiden mukaan paremmaksi. En sano kumpaakaan tapaa huonoksi, sillä koen että jokaisen yrityksen täytyy löytää se juuri heille sopiva tapa niin kuin monessa muussakin asiassa. Täytyy myös muistaa, että toimintatapoja saa ja välillä täytyykin vaihtaa jotta bisnes olisi mahdollisimman tuottoisa.

 

Kirja antaa tahdonvoimaa ja uskallusta kohdata epävarmuudet. Tulee tunne, että jos hänenkin alaisensa ovat pystyneet mitä hankalimmissakin tilanteissa ylittämään itsensä miksi minä en siihen luultavasti vähän helpommissa jutuissa pystyisi. Puhuimme län koulutusohjelmassa paljon siitä kuinka epävarmuuksia ei pidä pelätä vaan ne niitä pitää oppia sietämään ja kääntämään se voimaksi. Loimme epävarmuuden sietoa varten Auringonkukka mallin jolla oppia sietämään tunteita.

 

Tiimiakatemialle tullessa teimme persoonallisuustestit, joiden avulla meidät jaettiin tiimeihin. Muistan kuinka jännittävää se oli, mutta koen saaneeni jälkeen päin testistä paljon irti. Tiimistämme myös huomaa kuinka vahvasti osa on johtajia kun taas osa selvästi ideoijia tai kovia työntekijöitä. Jokainen tiimi tarvitsee erilaisia tyyppejä, jotta vahvistamme toisiamme ja pääsemme huipputiimiksi. Mitä lähemmäs koulun loppua menemme tuntuu, että tiimimme on enemmän ja enemmän huipputiimi. Huipputiiminä on helppo hymyillä.

 

Kirja herättää ristiriitaisia tunteita ja vaikka olisit sitä mieltä, että Steve on kusipää auttaa kirja varmasti sinua miettimään omaa tiimiäsi ja johtamistapojasi. Kirja on myös ihanan rehellinen ja kaunistelematon vaikka niin aluksi pelkäsin. Siinä pääsee myös niin moni hänen lähipiiristään ääneen, ettei voi sanoa näiden olevan vain yhden tyypin mielipiteitä.

 

”Muistutus siitä, että olen kohta kuollut, on tärkein ikinä kohtaamani työkalu todella tärkeiden, elämää koskevien päätösten tekemiseksi. Koska lähes kaikki – kaikki ulkoiset odotukset, kaikki ylpeys, kaikki epäonnistumisen tai hämmennyksen pelko – ne vain jäävät sivuun kuoleman edessä. Jäljelle jää vain se, mikä on todella tärkeää. On ansa ajatella, että sinulla on jotakin menetettävää. Oman kuoleman muistaminen on paras tietämäni tapa välttää se ansa. Olet jo alaston. Ei ole mitään syytä olla seuraamatta sydämesi ääntä.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!