Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs

Kirjoitettu 10.01.22
Esseen kirjoittaja: Lotta Kankainen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Steve Jobs
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kiihkeys. On sana, joka kuvastaa Steve Jobsin persoonaa ja työtä täydellisesti. Luin ja katselin vielä Steve Jobsista kertovan elokuvankin, inspiroiduttuani tuosta mystisestä hahmosta. Kirja ja elokuva kertovat Steve Jobsin elämästä, miten tuosta adoptoidusta lapsesta kasvoikin digiajan nero. Vai oliko hän sittenkään nero, vai oliko hänellä vain loistava tiimi ympärillään? Näitä ajatuksia pohdin tässä esseessäni ja palaan Jobsin tavoin hänen elämänsä palluroihin, etsien samalla hänen ja itseni punaista lankaa. 

Mennään aivan hänen elämänsä alkuun ja poimitaan siitä tärkeimpiä hetkiä. Steven biologinen äiti halusi antaa poikansa adoptoitavaksi korkeastikoulutettuun perheeseen ja melkein ei suostunut allekirjoittamaan adoptiopapereita, kun selvisi ettei Claralla eikä Paulilla ole kummallakaan loppuun asti suoritettua tutkintoa. Hän kuitenkin suostui kirjoittamaan nuo paperit sillä ehdolla, että vanhemmat alkaisivat säästää poikansa korkeakoulututkintoa varten. Steve lähti sitten Reedin Yliopistoon ja lopulta lähti sieltä pois kuuden kuukauden jälkeen, koska ei nähnyt sillä enää mitään arvoa hänelle. Tuon yliopiston sijaan hän rupesi ottamaan kursseja mitkä kiinnostavat häntä, kuten kalligrafian kursseja. Ja ilman tuonne kurssille menemistä ei Mac:ssa olisi personaallisia ja kauniita fontteja. Yritän tällä sanoa ja kuten myös Steve sanoo kaikella on aina merkityksensä tai se on piste punaisessa langassa. Sitä ei välttämättä huomaa nytten, mutta kun asioita katsoo taaksepäin sen merkityksen tajuaa. 

Täysin suljettu verkko oli ajatus minkä Steve halusi kaikissa Applen tuotteissa olevan eli Applen ohjelmistot ei toimi toisilla laitteilla, kuten Microsoftilla vaikkapa. Eikä hän halunnut, että mikään  muu kuin Applen laite tai ohjelmisto “saastuttaisi” laitteen toimintaa. Hän halusi tehdä Applesta yksinkertaisen ja yhtenäisen ja ensimmäinen sellainen tietokone oli Macintosh. Lähdin pohtimaan tuota viisasta ajatusta ja sitä miten tuo suljettu verkko tai kokonaisintergrointi on sitten lähtenyt ajan saatossa jalostumaan. Monet työpaikat käyttävät suljettua verkkoa omassa viestinnässään mm. Ja mietin miten hyvä se olisi myös Tiimiakatemialle, etenkin esseepankkiin. Olisiko silloin kaikilla turvallisempi olo julkaista kaikkia esseitä, nythän niitä pääsee lukemaan kuka vain ellei ne ole suojattuja. Samalla tavalla kuin Applen laitteet, ne toimivat keskenään Applen laitteiden kanssa erinomaisesti. Ehkäpä esseet toimisivat tiimiakatemian sisällä paremmin. 

Miten hän jaksoi aina vain eteenpäin? Vaikka hänet erotettiin hänen itse perustamaan yrityksestä 30-vuotiaana. Jobs päätyi perustamaan Applen hänen ystävänsä Wozniakin kanssa, Jobsien autotallissa. Hän rakasti sitä mitä hän teki. Ja hänen elämän viisautensa olikin löydä se asia, mitä haluat tehdä, kuuntele sydäntäsi ja luota intuitioosi. Tunnet sen sitten sydämessä, kun löydät oikean asian tai ihmisen. Tätä kohti aion itsekkin mennä. Olen pohtinut paljon viime aikoina Balin vaihtoon liittyviä käytännön seikkoja ja yhtenä isoimpana on varmaankin se jatkanko palkkatöissä enää S-marketissa, toisaalta olisi jotain varmaa mihin palata, mutta ehkä olisi kuitenkin jo aika avata uusi ovi elämässä ja kuunnella sydäntään. 

Stevekin avasi uusia ovia elämässään saatuaan potkut Applelta. Hän aloitti jälleen kerran alusta, ja se tuntui hänestä menestymisen tuoman tuskan sijaan vapauttavalta olla taas aloittelija. Hän osti vuonna 1986 Lucasfilmsin tietokonegrafiikkaosaston puolen ja uudeksi nimeksi yhtiölle tuli Pixar. Toy Story oli ensimmäinen kokonaan digitaalisesti, tietokoneella tehty elokuva. Jobs oli tehnyt taas jotain aivan uutta. Hän perusti myös NexTIN ja onnistui lopulta myymään sen Applelle(1996) ja Pixarin Disneylle(2006). Vihdoin ja viimein hän palasi takaisin kotiin, Applelle ja alkoi huima uusien tuotteiden sekä aluevaltausten kehitys, Apple-myymälät, iPod, iTunes Store, iPhone, App Store, iPad ja iCloud. 

Lähdin vielä pohtimaan Jobsin neroutta. Oliko myös neroutta oppia vääristämään todellisuutta ja käyttää sitä taktiikkana päästä haluamaansa päämäärään. Tuo tapa kuulostaa enemmänkin manipunoinnilta muita ihmisiä kohtaan. Mutta se sai aikaan myös hyviä asioita, kuten Coleman sanoi ” “sait aikaan mahdottomia, koska et tajunnut, että se oli mahdotonta.” Kirjan mukaan koko todellisuuden vääristämisessä oli viime kädessä kysymys siitä, että Jobs uskoi olevansa sääntöjen yläpuolella ehkäpä jonkinlainen Jumala hahmo. Hahmo, joka oli myös aika raju johtaja. Mutta oliko hän johtajanakin vain nero ja pudotti kyydistä heikoimmat lenkit, että Apple pystyi menestymään. En osaa sanoa. Palataampa vielä todellisuuden vääristämiseen jäin miettimään oliko Steven LSD kokeiluilla jokin vaikutus hänen todellisuuden vääristämiseen vai olisiko sieltä voinut juontaa juuret mahtaville digiteknologian keksinnöille. Ehkäpä. Hän kertoo, että LSD kokemus on ollut yksi hänen elämänsä tärkeimmistä kokemuksista. Se näytti kolikon toisen kääntöpuolen ja opetti sen, että luo mieluummin tärkeitä asioita kuin tekee rahaa. 

Tästä kirjasta insporoituneena haluaisin lukea jonkin zen-buddhalaisuuteen liittyvän kirjan. Ehkä mielen rauhottamisella on jokin yhteys mahtaviin keksintöihin. Ehkä se oli Jobsin salaisuus. Vai oliko se sittenkin mahtava tiimi Jobsin takana. Ehkäpä tästä voisi muistuttaa mieleen kliseen yksin pääsee nopeasti, mutta yhdessä pääsee pitkälle. 

Päätän tämän esseen Jobsin viimesiin sanoihin, ne kuvastavat jollain tavalla hänen näkemystään tätä maailmaa kohtaan. Aivan kuin hän olisi vieläkin saanut jonkun mullistavan ajatuksen tulevasta keksinnöstä, mutta se jäi sanoittamatta tai näämme sen seuraavassa ulottuvuudessa.  

“Oh wow. Oh wow. Oh wow.” 

 

 

 

 

 

Lähteet:  

Steve Jobs kirja 

Steve Jobs Elokuva 

Youtube video hänen puhestaan: One of the Greatest Speeches Ever | Steve Jobs 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!