Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Steve Jobs mainitsi ennen puhettaan sanat “ Antakaas kun kerron teille tarinan.”  Tämä oli kirjan mukaan paras tapa sen aloittamiseen, joten haluan käyttää itse myös vastaavia sanoja esseessäni. Jotenka antakaas kun kirjoitan teille tarinan. 

Ostin kirjan aikoinaan lähes heti sen julkaisun jälkeen. Kirja seisoi pitkään pölyttymässä kaapissani, kunnes halusin selvittää kuka on oikein tämä kohuttu henkilö useiden ihastusta ja huomiota herättävien laitteiden takana. Kirja oli paljon muutakin, kuin pelkästään muutama hassu väritön kuva, tavallista tylsemmät kannet ja 600 sivua mustaa tekstiä. Kirja käsittelee Jobsin elämän vaiheita, Applen perustamisesta aina Jobsin iPodin musiikilliseen sisältöön, sekä hänen viimeisiin hetkiin saakka ennen hänen poismenoa.

“On ansa ajatella, että sinulla on jotakin menetettävää.”

Steve Jobsin tavoitteena ei ollut lyödä kilpailijoita, eikä edes tehdä rutosti rahaa. Häntä ei kiinnostanut katsoa, kuinka korkealle pystyisi maailman rikkaimpien listalla oikein kohoamaan, eikä edes hyväntekeväisyys. Hänen tavoitteenaan oli tehdä suurenmoisia tuotteita, ja jopa sitäkin suurenmoisempia.

Olen itse ostanut ensimmäisen Applen tuotteen vuonna 2004 vähäisillä ja hartaasti säästämilläni rahoilla. Muistan että laite maksoi aivan törkeän paljon, mutta siinä oli sitä jotakin. Se oli vain pakko saada sen yksinkertaisuuden ja kauneuden takia. Laite herätti paljon kummastusta ja moni halusi sitä ihmetellä ja kokeilla. En voinut kuvitellakaan, että kahdeksan vuotta eteenpäin olen “vannoutunut” Apple fani ja kirjoitan sen törkeän paljon maksaneen laitteen kehittäjästä kertovasta elämänkerrasta esseetä Jyväskylässä. Jobs halusi tehdä tuotteista mahdollisimman kauniita. Jopa niin kauniita, että niiden osat tuotteiden sisällä ovat oikeanlaisia ja näköisiä, kirjassa verrattiin puusepän työskentelyyn. Itse huomasin myös tämän saman asian työskenneltyäni rakennusalalla vanhemman timpurin opissa. Ihmettelin moneen kertaan, että miksi jokin asia täytyi tehdä niin tarkasti ja huolella vaikka se ei edes ikinä tulisi päällepäin missään näkymään. Kyse on ammatti ylpeydestä ja siitä, että tekijä itse tietää, että jokin asia on tehty juuri sillä kyseisellä tavalla oikein ja huolella ja tekijä voi näin viettää yönsä levollisesti ja rauhassa.

Jobs oli mahtava ja häikäilemättömän röyhkeä johtaja. Hän oli myös äärimmäisen kova ja ovela neuvottelija ja hänen röyhkeä asenne tuottikin usein tuloksia. Jobsilta kysyttiin, miksi hän kohteli työntekijöitään niin karkeasti, hän vastasi sen tekevän yhtiöstä paremman. Omasta mielestäni Osuuskunta Milliossa ei osata vieläkään puhua asioista tarpeeksi röyhkeästi ja suoraan. Ongelmat tiedetään, mutta asioita ei uskalleta ilmaista tarpeeksi suoraan. Tiedän itsekin olevani liian usein puuttumatta tai kommentoimatta tiettyihin asioihin, jotka minua itseäni häiritsevät. Tiedän myös että minussa itsessäni on tiettyjä piirteitä ja puutteita, joita täytyisi voida parantaa. Tähän tarvitaan kovaa ja suoraa puhetta ja luulen, että se ainakin minun kohdallani toimisi varsin hyvin.

Olen tähän mennessä lukenut akatemialla  kirjoja, joissa lähestulkoon poikkeuksetta kerrotaan asiakkaan olevan aina oikeassa, tai ainakin myöntämään tämä asia hänelle. Steve Jobs oli poikkeus. Jobs ei uskonut asiakkaan olevan aina oikeassa. Jos asiakas halusi panna hanttiin ja olla eri mieltä Jobsin kanssa oli hän usein väärässä. Jobsilla oli tapana asettaa hänen oma intohimonsa edelle suurenmoisen tuotteen kehittämistä kohtaan.

“ On aivan yhtä tärkeätä päättää, mitä ei pidä tehdä, kuin päättää mitä pitäisi tehdä.”

“Jos haluat elää elämääsi luovalla tavalla, taiteilijana. Sinun ei ole syytä vilkuilla liian paljon taaksesi. Sinun on oltava halukas hyväksymään se mitä olet tehnyt ja kuka olet ollut, ja heittämään se sitten menemään. On aika sanoa hyvästit minun on mentävä.” Ja ilmaantua myöhemmin takaisin, eri tavalla ajatellen. Steve Jobskin teki virheitä, mutta hän ei lannistunut vaan oppi niistä. Teki paluun ja palasi entistäkin vahvempana. Akatemiallakin kannustetaan virheisiin ja siihen kuuluisaan heittäytymiseen. Olen itse mennyt käsijarru päällä ensimmäisen vuoteni akatemialla ja aion tulevaisuudessa antaa enemmän periksi omille ennakkoluuloille ja epäilyille, sekä uskaltaa ottaa vastaan useammin haasteita epäonnistumisen pelosta huolimatta.

Olen itse pitkään halunnut löytää sen ns. oman juttuni ja välillä hieman tämän asian takia myös tuskaillut. En ole siis sitä vielä löytänyt, mutta uskon että riittävällä kokeilulla ja mahdollisimman usean kokeilun jälkeen tulen löytämään sen oman juttuni, sen minkä parissa haluan työskennellä lopun ikääni. “ Kun teet jotakin itsellesi, tai parhaalle ystävällesi tai perheellesi et varmaankaan hutiloi. Jollet rakasta sitä mitä teet, et aio kulkea sitä ylimääräistä mailia, työskennellä sitä ylimääräistä viikonloppua, tai haastaa olemassa olevaa tilannetta yhtä aktiivisesti.” Tämän haluaisin itsekin akatemialla olemisen aikana löytää. Oman intohimon siihen mitä teet, viikonlopusta ja kellonajasta riippumatta.

Vielä loppuun muutama sana Applesta ja sen tuotteista. Kirjoittelen tätäkin esseetä Applen tuotteella. MacBook on ollut yksi elämäni parhaita hankintoja ja ainoa asia jota siinä kadun on, että en ole älynnyt sitä aikaisemmin ostamaan. Kirjan luettua voin ymmärtää paremmin laitteiden hienouden ja sen miksi ne ovat niin ainutkertaisia, viimeistä yksityiskohtaa myöten loppuun asti hiottuja. Mutta yksi asia on kuitenkin varma. Niin kauan kuin Nokia puhelimia tuottaa, ei vanha kunnon Nokia tune soittoääni tule vaihtumaan, vaan koen velvollisuudekseni käyttää sen tuotteita uskomattomista Applen puhelimista huolimatta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!