Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs johtajana

Kirjoitettu 03.04.13
Esseen kirjoittaja: Aaku Siekkinen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Steve Jobs
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Steve Jobs on ehkä yksi kiistellyimmistä modernien yritysjohtajista. Hänen persoonansa rakastutti monia, sai ihmiset työskentelemään valtavia määriä yhden päämärän, mutta hän myös suututti monia, oli kylmä ja äärimmäisen ilkeäkin. Mutta ennen kaikkea hän on yksi valitettavasti nyt jo kuolleista legendoista siitä, kuinka omasta autotallista lähtenyt pieni yritys kasvaa maailmanlaajuiseksi maailman arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi. Luin Jobsin elämäkerrran ja halusin ennenkaikkea keskittyä siihen, mitä johtajan ominaisuuksia Jobsilla oli ja miten hän niiden avulla sai luotua sellaisen valtavan ja inspiroivan yrityksen kuin Apple on nykyään. Ensiksi haluan kuitenkin käydä nopeasti läpi hieman Jobsin taustaa, koska se on mielestäni tärkeässä asemassa, jos häntä haluaa ymmärtää paremmin.

 

Jobsin elämä lyhyesti

Steve Jobsin oikea äiti adoptoi hänet heti synytyksen jälkeen, ja hän sai adoptiovanhemmikseen alemman keskiluokan työläisvanhemmat. Tämä vauvana adoptointi ja hyljätyksi tulemisen tunne on vaivannut Jobsia koko hänen elämänsä ajan ja se nousee esiin aina tietyin väliajoin hänen elämänsä aikana. Hänen adoptiovanhempansa olivat kuitenkin oikein hyvät ja he välittivät Jobsista paljon. Hän kasvoi vanhemmaksi ja oli koulussa todella etevä. Vanhemmat olivat saaneet juuri ja juuri säästettyä tarpeeksi rahaa, jotta Steve pääsee yliopistoon. Jobs menee sinne, mutta opinnoista ei meinaa oikein tulla mitään hänen valtavan auktoriteetin välttelynsä takia. Hän on kyllä oikein fiksu, mutta opinnut etenevät vähän miten sattuu, koska muodollinen opiskelu ei niinkään kiinnosta häntä ja hän osallistuu lähinnä kursseille ja tunneille, jotka kiinnostavat häntä. Opiskelut eivät meinaa sujua myöskään siksi, että häntä kiinnostaa paljon kaikki muu toiminta opiskelun ympärillä, kuten erilaisten todella äärimmäisten dieettien (hän oli puhdas vegetaristi) kokeilu ja myös erilaisten huumeiden kokeilu. Elettiin vapaata 70-lukua ja tämä oli melko yleistä. Steve myös mainitsee, että nämä huumekokeilut ovat avanneet hänelle aivan erilaisia kykyjä luovuuteen ja esim designin ymmärtämiseen myöhemmin, uskoo sitten ken haluaa.

Opiskelut eivät oikein edenneet, mutta Jobs oli hyvin kiinnostunut tietotekniikasta ja kävi paljon opintoja siihen liittyen. Hänen kaverinsa näytti eräänä päivänä keksimäänsä tietokonetta (siihen aikaan vain pelkkä piirilevy) ja jobs innostui kovasti. Hän näki siinä kaupallisen potentiaalin ja he päättivät lähteä valmistamaan sitä isänsä autotallissa. Ensimmäinen sadan erä saatiin myytyä ja he pääsivät hieman voitolle. Steven kaveri Steve Wozniak oli kuitenkin todella etevä insinööri, paljon etevämpi kuin Jobs, ja hän oli jo kehitellyt tietokoneestaan parannellun version, joka tulisi myöhemmin kantamaan nimeä Apple 2. Se oli paljon kehittyneempi versio ja jopa markkinoilla oleviin muihi tuotteisiin nähden. Jobs lähti keräämään hänen ja Wozniakin ympärille sijoittajia, jotka voisivat mahdollistaa Apple 2:sen paljon laajamittaisemman tuotannon ja markkinoinnin. Onnekseen hän onnistui siinä ja Apple 2 teki Applelle todella läpimurron. Pari vuotta sen julkaisun jälkeen Apple listautui onnistuneesti pörssiin ja Jobsista tuli todella rikas. Apple 2 valtasi markkinoita muilta paljon, koska se oli ensimmäisiä tietokoneita, joita ei tarvinut itse kasata. Sen mukana tuli näyttö ja kaikki oli siististi harmaassa muovilaatikossa. Jo tästä ajasta lähtien Steve halusi tuoda tietokoneen paljon lähemmäksi ihmisten jokapäivästä elämää tekemällä niistä helpompia käyttää. Tämä siihen aikaan markkinoilla uniikki positionti auttoi heitä saamaan suuren markkinaosuuden.

Jobsista tuli rikas, mutta samalla kun Apple kasvoi hän ei kyennyt vielä itse johtamaan koko yritystä. Heillä oli toinen johtaja ja Jobs teki lähinnä niitä asioita, mitä häntä huvitti. 80-luvun alussa Steve ja Apple lähtivät etsimään oikein ison kaliiberin toimitusjohtajaa Applelle ja Steve ajatteli löytäneensä tällaisen Pepsin toimitusjohtaja John Sculleystä. Hän suostui tulemaan Appleen ja Jobs oli innoissaan. Tämä ei kuitenkaan osoittautunut kovin fiksuksi valinnaksi Steven kannalta, koska pari vuotta yhtiössä oltuaan John ajautui hänen kanssaan riitoihin ja savusti yhtiön perustajan Steve Jobsin ulos yhtiöstä. Steve oli maansa myynnyt. Hänen rakas lapsensa oli nyt toisten käsissä, eikä hän voinut sille mitään. Hän myi myös koko omistuksensa Applesta pois.

Onneksi Jobs ei ollut kuitenkaan varaton mies ja näin ollen hänellä ei ollut mitään hätää. Hän eleli rauhassa ja tuumaili vaihtoehtoja. Hän löysi erään hänen mielestä aivan uniikila tavalla tietokoneanimaatioita tekevän yrityksen Pixarin, ihastui siihen ja osti sen omistukseensa. Hän ei ollut Pixarissa niinkään vahvasti läsnä varsinkaan tuotannon puolella, mutta toi paljon kaupallista kokemusta ja auttoi heitä tekemään sopimuksia myöhemmin etenkin Disneyn kanssa. Pixarilla meni monta vuotta huonosti, ja Jobs luuli jo sijoituksensa menneen hukkaan. Vuonna 1991 he kuitenkin saivat sovittua Disneyn kanssa yhteistuotannosta Toy Storyssa ja tämä osottautui yrityksen pelastukseksi. Kun Toy Story julkaistiin, niin Jobs osoitti loistavaa ajoituksen tajuansa ja laittoi paljon rahaa julkistukseen. Muut olisivat haluneet vasta seuraavaan elokuvaan. Toy Storysta tuli valtava menestys. Pixar listautui pörssiin viikko Toy Storyn jälkeen ja siitä tuli isoin listautuminen sinä vuonna. Jobs rikastui jälleen 1,2mrd dolllarin edestä. Tämän jälkeen Pixar tuotti monia menestyselokuvia yhteistuotannossa Disneyn kanssa niin, että voitoto ja sijoitukset jaettiin tasan, kunnes vuonna 2005 Disney ostaa Pixarin ja Jobs tienaa melkoisen summan jälleen 7,5% omistuksellaan.

Pixarin lisäksi Steve perustaa oman uuden tietokone-yrityksensä Next:in. Siihen hän yrittää saada mahdutettua kaikki omat filosofiansa mitä tietokoneen pitäisi olla, mutta loppujen lopuksi tietokoneesta tulee niin kallis, että sitä myydään todella huonosti.

Next ei kuitenkaan osoittaudu ihan täydelliseksi flopiksi Jobsin kannalta, nimittäin Applella alkaa 80-luvun puolen välin jälkeen mennä yhä huonommin ja huonommin, ja vuonna 1996 etsivät kuumeisesti kumppania, jolta voisivat ostaa uuden käyttöjärjestelmän koneisiinsa. He päätyvät ostamaan Next:in ja samalla Steve ajautuu siis takaisin Appleen sisään. Tämä ei ollut Jobislle vähäpätöinen asia sillä kun hän kertoo Pixarin väelle menevänsä takaisin Appleen hän sanoo: ”World will be better place with Apple”. Hän koki Applen yhä edelleen vahvasti ja oli todella harmissaan missä jamassa se oli, minkälaisia tuotteita se teki ja ennen kaikkea, minkälaiset ihmiset sitä johtivat. Jobsin virallinen titteliksi tuli Part Time Advisor, mutta hän alkaa älykkäästi pelaamaan peliään ylöspäin. On selvää, että hän haluaa takaisin Applen johtoon, mutta hän ei paljasta sitä nykyiselle toimitusjohtajalle, vaan esittää hyvää pataa. Stevellä oli ällistyttävä kyky mielistellä ihmisä silloin, kun hän sai siitä itse jotain hyötyä. Applella menee yhä huonommin ja sillinen tj Amelio potkitaa pihalle. Hallituksen puheenjohtaja pyytää Jobsia seuraajaksi, mutta hän empii. Hän haluaa, että lähes kaikki hallituksen jäsenet eroavat ennen kuin hän tekee päätöksen. Näin käy ja hänestä tulee jälleen Applen johtaja. Hän pistää pyörät pyörimään ja nostaa yrityksen taas upeasti jaloilleen.

 

Steve Jobsin johtajuusominaisuuksia

 

Steve oli mielenkiintoinen persoona, ja hän jakoi vahvasti mielipiteet myös tavastaan johtaa. Mutta tähän olen listannut ainakin omasta näkökulmasta tärkeimmät ominaisuudet, millä Apple saatiin toimimaan niin tehokkaasti kuin saatiin.

 

 

 

  1. Yhteinen jaettu Missio

 

Jobs positioi yrityksen hyvin vahvasti tekniikan edelläkävijäksi, jolta tuli aina jotain innovatiivista ja ennekaikkea ihmisläheisesti valmistettua tekniikkaa. Erityisen tärkeää oli, että tietokoneet olivat hyvin designattuja ja niiden käyttöliittymä oli intuitiivinen käyttää.

 

2. Todella innostunut itse

 

Job oli valtavan innostunut tekemistään tuotteista. Hän saattoi työskennellä yömyöhään joidenkin ongelmien kanssa ja vaati samaa myös muilta. Hän myös saattoi uppoutua täysin luomuksiinsa kuin taideteoksiin, kun hän esimerkiksi esitteli upouutta iTunes Storea 2 tuntia pää kiinni ruudussa Sonyn toimitusjohtajalle.

3. Rakensi äärimmäistä collaboraatiota

 

Jobsille oli erityisen tärkeää, että koko Apple työskenteli täysin yhtenäisesti kohti yhteistä tavoitetta, ja vaikka heillä toki oli eri osastoja, ne työskentelivät paljon yhdessä ja limittäin. Heillä ei ollut eri tulosyksikköjä ja välillä Jobs jopa pakotti tiimejä työskentelemään yhdessä. Tätä kautta Applelta tuli todella kattavia tuotekokonaisuuksia, joissa sekä ohjelmisto, että hardware toimi saumattomasti yhteen.

 

4.Rekry todella tärkeä

 

Jobsille oli äärimmäisen tärkeää rekrytoida oikeanlaisia ihmisiä. Hän oli henkilökohtaisesti mukana paljon uusien ihmisten pallkkaamisessa ja halusi olla varma että henkilöt ovat oikeita. Hän käytti sanontaa, että A-tiimin pelaajat haluavat työskennellä A-tiimin pelaajien kanssa eikä B-tiimin. Rekryn kautta Apple sai myös paljon uusia ominasuuksia tuotteisiinsa ja oli loistava esimerkki siitä että Jobs ei todellakaan ollut pelkästään itse Applen menestyksen takana.

 

5. Intuitiiviset päätökset

 

Johtajalla pitää olla kyky nähdä tulevaisuuteen ja sitä Jobsilla etenkin oli. Hän teki monesti todella isoja päätöksi pelkästään tunteen ja tuntuman mukaan. Tästä hyvä esimerkki on mm. iMacien värit, jonka päätöksen hän teki puolessa tunnissa. Muualla olisi voinut viedä kuukauden kun kaikkia kuluttajatestejä ja kokeita olisi järjestetty.

 

6. Ei koskaan pelännyt, että joku uusi tuote söisi vanhan myynnin

 

”Jos et itse kannibalisoi, joku muu kyllä.” Näin kävi kun iPhone söi iPodin ja iPad kannettavat tietokoneet.

 

7. Maanantai klo 9 kokous

 

Operatiivinen johto tapasi joka viikko klo 9 ja paikalla olivat applen 7 ylintä johtajaa. Fokus oli aina tulevaisuudessa ja kerralla keskityttiin vain aina 2-3 uuteen juttuun kerralla. Täällä hiottiin Applen suuntaviivoja ja kokous auttoi pitämään Applen eri osastot yhtenäisinä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!