Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Steve Jobs – mies omenan takana

Kirjoitettu 27.05.13
Esseen kirjoittaja: Janne Tolonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Steve Jobs elämänkerta
Kirjan kirjoittaja: Walter Isaacson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Steve Jobs – mies omenan takana

Minulle on jostain syystä muodostunut elämäni aikana jonkinlainen viha Applen tuotteita kohtaa. Tästä voi lukea lisää minun toisesta esseestäni Kuinka omena kasvaa ja homehtuu. Joka tapauksessa vaikka en enää ole suuri Apple-tuotteiden fani niin silti on pakko ihailla tuon valtavan maailman suurimman brändin luojaa Steve Jobsia.

Omenafirma ei olisi koskaan kasvanut niin valtavaksi ilman Jobsin uskomattomia visioita. Hänen erikoisien johtamistaitojensa toimivuudesta en ole aivan varma, mutta hänen intohimonsa luoda jotain erilaista ja maailmaa mullistavaa on jotain todella ihailtavaa.

Luin Walter Isaacsonin kirjoittaman Steve Jobsin elämänkerran. En lähde avaamaan hänen värikästä elämäänsä sen kummemmin. Tässä esseessä nostan kolme itselleni tärkeintä pointtia Steve Jobsin toimintatavoista ja oivalluksista joita sain kirjaa lukiessa.

 

Suunnattoman vaativa johtaja

Kirjasta kävi ilmi kuinka uskomattoman vaativa johtaja Steve oli. Hän ei todellakaan antanut löysiä missään ja halusi pelkkää parasta A-luokkaa. Tästä esimerkkinä se, että koodarin tuodessa uutta ohjelmaa hänen nähtäväksi, saattoi Jobs näkemättä koko ohjelmaa sanoa sitä aivan surkeaksi ja tämän pystyvät paljon parempaan. Tätä hän ei tehnyt kiusallaan, vaan pakottaakseen työntekijät hiomaan aivan pienimmätkin yksityiskohdat ja ymmärtämään niiden merkityksen. Nämä loppuun hiotut lopputuotteet ovat juuri yksi syy Applen menestykseen.

Jobsilla oli selkeät visiot mitä hän tuotteiltaan haluaa. Hän halusi aina sanoa viimeisen sanan tuotteiden kehittämisestä, mutta hän kuitenkin ymmärsi tiimin tärkeyden lopputuotteen tekemisessä.

”Great things in business are never done by one person; they’re done by a team of people.” – Steve Jobs

Applelle haluttiin vain parhaat tyypit. Jobs ei halunnut työskennellä B-luokan tyyppien kanssa vaan uskoi heistä olevan pelkkää haittaa A-luokan tyypeille. Siksi Applelle haluttiin vain kovimmat tekijät, jotka olivat kärjistetysti sanottuna valmiita uhraamaan elämänsä omenan vuoksi. Hän ymmärsi tiimityöskentelyn tärkeyden. Tämän vuoksi hän halusi nitoa työntekijänsä toimimaan yhdessä, jotta tuotteista saataisiin mahdollisimman yhtenäisiä ja täydellisiä sekä kauniita kokonaisuuksia.

 

Raha ei toimi motivaattorina

”Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me. Going to bed at night saying we’ve done something wonderful — that’s what matters to me.” – Steve Jobs

Tämä lause kuvastaa sen, mikä on todellisen menestyksen takana. Harva menestyy, jos ainoana motivaattorina on raha. Se vaatii jotain paljon enemmän. Stevellä se oli hänen suunnaton halunsa saada maailmassa aikaan jotain, joka muuttaa jotain suurempaa – ja tässä hän todella onnistui.

Jobs ei koskaan pelännyt tappaa omia tuotteitaan. Tämä kuulostaa melko hurjalta, mutta niin hän todella teki, jotta muutosta saataisiin aikaan. Muistan joskus kuulleeni jonkun sanoneen, että jotain on tuhottava, jotta jotain oikeasti uutta ja hienoa voi syntyä.

Applen tuotteet ovat usein syöneet toisiaan. iPhone tuhosi iPodin markkinat ja iPad taas söi markkinoita kannettavilta tietokoneilta. Jokainen näistä laitteista on kuitenkin muuttanut suunnattomasti sitä, miten nyt käytämme elektroniikkaa ja viihdettä kuten elokuvia. Ensimmäiset Applen tietokoneet muuttivat käsitystä tietokoneiden käytön mahdollisuuksista ja mukavuudesta. iPod muutti käsityksen musiikin kuuntelusta, iPhone taas mullisti puhelimet ja niiden käytön. Se toi kokonaisen pienen maailman helposti käytettävään muotoon jokaisen meidän taskuun. iPad on taas aivan oma tarinansa ja toi täysin uuden asian tietokoneiden rinnalle.

Onhan tietysti kaiken tämän taustalla on tehdä rahaa. Tottakai koska kyse on bisneksestä, mutta kyllä tuotteissa todella näkyy se, että niitä ei ole tehty mahdollisimman suurella katteella ja rahaa niin nopeasti kuin mahdollista periaatteella. Steve uskoi tuotteisiin ja kun ne tekee kunnolla, niin ihmiset rakastuvat niihin. Näinhän siinä kävi. Ihmiset rakastuivat itse asiassa niin vahvasti omenaan, että kun Steve kuolemasta raportoitiin, tuli Twitteriin yli 10 000 twiittiä sekunnissa. Jos tällainen huomio ei kerro miehen muuttaneen maailmaa niin mikä sitten.

 

Tee sitä mitä rakastat

”Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition.” – Steve Jobs

Aiemmin kertomani Twitterin valtava viestien tulva Jobsin kuoltua sekä kuoleman valtava huomio kaikissa medioissa kertoi siitä, että ihmiset eivät rakasta pelkkiä laitteita. Steve näkyi henkilökohtaisesti Applen vahvana keulakuvana ja hänen intohimonsa sekä rakkautensa laitteitaan sekä työtään kohtaan tarttui taatusti myös kovimpiin Apple-faneihin.

Steve on kannustanut elämässään tekemään juuri sitä mitä itse rakastaa. Ei kannata kuunnella mitä muut sanovat tai haluavat, sillä niin ei saavuteta omaa onnellisuutta. Jokaisen tulisi seurata omaa sisäistä ääntään ja tavoitella omia haaveitaan. Hänelle oli tavanomaista vääristellä todellisuutta ja jopa valehdella itselleen. Tämä kuulostaa hullun touhulta, mutta tuskin ilman tätä hän olisi muuttanut näin paljoa maailmaa. Ei suuria innovaatioita voi luoda, jos ei usko nykyistä kummempiin asioihin tai jos on liian pessimistinen.

”Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly, and get on with improving your other innovations.” – Steve Jobs

Jobsin luonteen yksi kantavista voimista oli hänen sitkeytensä. Se vei erityisesti Pixarin siihen mikä se oli hänen myytyään sen yli 7 miljardilla Disneylle. Sitkeyttä vaaditaan, kun tekee innovaation josta on innoissaan ja joka ei sitten loppujen lopuksi kuitenkaan toimi. Tästä ei kuitenkaan tule lannistua, vaan jatkaa eteenpäin ja tehdä rohkeasti uusia innovaatioita!

Oppia koppia itselleni

Steve Jobs on siis todella ihannoitava hahmo niin persoonana, kuin myös bisnesmiehenä. Lukemalla hänen elämänkertansa voi oppia todella paljon ja se myös kannustaa rohkeasti etsimään sitä omaa juttuaan sekä viemään sitä eteenpäin. Tiivistän tähän loppuun vielä tärkeimmät pointit tästä esseestä.

  • Etsi ympärillesi oikeat ihmiset joiden kanssa haluat tehdä töitä.

  • Toimivalla tiimillä voidaan saavuttaa mitä tahansa.

  • Älä tyydy keskinkertaisuuteen.

  • Etsi asia joka motivoi sinua eniten.

  • Rohkeus ja sitkeys palkitaan.

  • Elä omaa elämääsi sillä aika on rajoitettua.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!