Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Storytelling työkaluna

Kirjoitettu 13.06.17
Esseen kirjoittaja: Juuso Nieminen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Storytelling työkaluna
Kirjan kirjoittaja: Mervi Rauhala & Tarja Vikström
Kategoriat: 1. Oppiminen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tarinoiden voima on valtaisa. Ne kiehtovat ja koukuttavat meitä, ja muovaavat myös ajatteluamme. Tarinoiden avulla opimme uutta ja jaamme tietoa toisillemme. Niiden avulla on myös rakennettu oppivia organisaatioita, kuten esimerkiksi avaruustutkimusta edistävä NASA (The National Aeronautics and Space Administration) tänä päivänä on. Tarinoilla vaikutetaan tiedostamattomaan mieleemme, tunteisiin, tottumuksiin ja tapoihin. Niiden avulla voidaan saada aikaan paljon hyvää, mutta myös pahaa. Omalla matkallasi tähän pisteeseen, jossa nyt olet, mitkä tarinat ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen juuri sinuun?

Muistan itse lapsuudestani ja nuoruudestani montakin tarinaa: Hopeanuoli, Harry Potter, Taru Sormusten Herrasta, James Bond-elokuvat, Roope Ankan elämä ja teot, George Orwellin Eläinten Vallankumouksen ja luultavasti lähestulkoon kaikki Disneyn sekä Pixarin elokuvat. Jokainen niistä on muovannut ajatuksiani hyvästä ja pahasta, moraalista, sekä intohimosta ja yrittämisestä. Tällaiset vaikutukset ovat kauaskantoisia, ja onkin todettu, kuinka jotkin tarinat ovat säilyneet alkuperäiskansojen keskuudessa jopa 60 000 vuoden takaa tähän päivään saakka. Tarinoilla siis muokataan jokaisen henkilökohtaista todellisuutta ja vaikutetaan ihmismieleen. Niillä luodaan yhteisöihin merkitys ja motivoidaan toimintaan. Kuinka siis tätä voimallista työkalua kuuluisi käyttää hyvään parhaimman mukaan?

Tarinan kerronta ja tiimiyritys

Tiimissämme on mielestäni vielä tilaa tarinan kerronnalle. Oppimisen jakaminen ja tietotaidon levittäminen tarinoiden sekä kertomusten kautta olisi oivallinen lisäys toimintaamme ensi syksynä. Mutta sitä enemmän tarvitsemme innostavaa tarinan kerrontaa johtamisen puolelle. Tarinoita, jotka sytyttävät meidät liekkeihin ja motivoivat toimintaan. Kuten jo aikaisemmin aihetta jo hieman sivuutin, niin oikean toiminnan motivaattorina toimivat juuri tarinat, sillä tiedostamaton mielemme reagoi niihin paljon voimakkaammin kuin tietoinen looginen ajattelu. Kirja Storytelling työkaluna esittääkin jäävuorimallin havainnollistamaan, kuinka pieni osa ajattelustamme ja päätöksen teosta tapahtuu tietoisesti:

Tietoinen_Looginen järkiperäinen ajattelu

Tiimissämme vaaditaan syksyn osalta selkeää toimintakulttuurin muutosta ja tätä muutosta pitäisi vauhdittaa juuri tarinoiden avulla. Niiden avulla saamme toisemme ymmärtämään muutoksen tarpeellisuuden ja kiireellisyyden, sekä oikein toimitettuna saamme myös vielä toimintaa aikaan sen suuntaan. Viestin sisältöä suunnitellessa, vaikuttavuuden maksimoimiseksi meidän tulisi huomioida minkälaiset tavoitteet määrittelemme näille tarinoille. Mitä toivomme tapahtuvan? Mielestäni näiden asioiden tulee muuttua ensimmäisenä:

  • Viestimättömyys
  • Yhdessä työskentelyn kulttuuri
  • Oppiminen ja sen jakaminen
  • Tehokkuus

On huomionarvoista, että viestintä on kuitenkin vaativa laji. Jokainen tulkitsee viestin aina omien kokemustensa ja tapojensa kautta, joten yksiselitteistä vastaanottoa on turha odottaa vaikka kuinka omasta mielestään selkeästi asioista viestisikin. Edellä esitettyihin asioihin pitäisi kuitenkin löytää tarinoiden avulla muutos ja luoda sen kautta merkitys niille. Minkälainen tarina kuvaa esimerkiksi viestimättömyyden merkitystä? Entä minkälainen tarina on olennainen ymmärtääksemme oppimisen jakamisen merkityksen?

Yhteinen visio

Syksyn alkajaisiksi tarkoituksenamme on luoda yhteinen näkemys tiimimme tulevaisuudesta. Sitä on yritettykin tiimissämme jo muutaman kerran, mutta emme ole onnistuneet löytämään mitään sellaista johon lopulta oikeasti sitoutuisimme. Yhtälailla meidän on mielestäni tärkeä tehdä kunnollinen tiimisopimus syksyn alkajaisiksi, jota meidän tulee kaikkien noudattaa. Näiden asioiden avulla muovaamme omaa tarinaamme sellaiseksi, kuin sen pitäisikin olla.

Minkälainen on Wiren visiotarina ja uudelleen syntyminen? Tarinankerronnassa on olemassa yleinen Sankarin matkaksi kutsuttu tarinan kaari, joka noudattaa lähtökohtaisesti aina samaa kaavaa alusta loppuun tarinasta riippumatta. Elokuvamaailmaan verrataksemme, George Lucasin luoma ensimmäinen Star Wars-trilogia noudattaa hyvinkin pitkälle tätä kaavaa:

dcfe6cb9db957b2981de8136933d6b34

Sankari siis joutuu jollain tapaa osaksi tapahtumia, tapaa mentorin, kohtaa haasteita ja vihollisia, saavuttaa palkintonsa/tavoitteensa ja palaa kotiin uudelleen syntyneenä. Jos tätä tarinaa soveltaa tiimiimme, meidän tulee seuraavaksi lähestyä lohikäärmeen luolaa ja kohdata haasteemme silmästä silmään. Yhdessä löydämme varmasti ratkaisun, jonka jälkeen voimme palata palkinnon eli jaetun vision kanssa takaisin arkeen toteuttamaan unelmaamme.

Wiressä on puhuttu paljon aiheesta ”Tarinan takia”, joka on eräänlainen ”miksi” tiimissämme. Sille sanonnalle olisi kuitenkin hyvä löytää lisää lihaa luiden ympärille, tarinaan juoni ja tavoitteet, joita kohti tähdätä. Itselläni ei ole heittää aiheeseen liittyen tyhjentäviä vastauksia, eikä minulla toisaalta sellaisia kuuluisikaan olevan. Syksyllä joka tapauksessa tiimissämme alkaa vaikuttaa uusi johtoryhmä, vielä toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä keitä siinä tulee olemaan. Se on kuitenkin oivallinen muutoksen alku, josta lähteä rakentamaan tarinaa viimeiselle puolelletoista vuodelle. Siitä hetkestä alkaen ajaudumme tarinan pyörteisiin. Tempaudumme mukaan muutokseen, jonka päähenkilöinä me toimimme ja suurin vastustajamme on omat ajatuksemme ja mielenmallimme. Omalta kohdaltani näen, että olen tulevaisuudessa hyvässä roolissa innostajana ja tiedon jakajana. Henkilönä, joka tekee vaadittavia asioita ja pyrkii samalla saamaan muut lähtemään mukaan. Henkinen tuki johtoryhmälle, voisi olla hyvä summaus roolistani tiimissä.

Joka tapauksessa uskon nyt, ettei meidän kannata tavoitella enää jatkossa yhtä päämäärää sille, mitä asioita tiimimme tekee. Mielestäni sen aika on nyt ohitse. Sitä on yritetty, mutta en vain usko, että se ikinä tulisi toimimaan sillä tavalla, että se hyödyttäisi kaikkia. Wiren visiotarina ja uudelleen syntyminen tulee olemaan erilainen kuin mitä se on ollut tähän mennessä. Siinä tähdätään siihen, että meistä jokaisesta kehittyy erityisen taitavia yksilöitä omilla vahvuusalueillamme. Jaettu visio on vahvat yksilöt, jotka valmistuvat kaikki ajallaan, lähtevät maailmanympärimatkalle yhdessä ja oppivat toimimaan yhdessä myös työporukkana erilaisista intohimon kohteista riippumatta.

Tiimin tarina on ollut ylä- ja alamäkiä. Tällä hetkellä olemme kuopassa ja etsimme ulospääsyä. Yleisö seuraa jännittyneenä, kuinka meidän lopulta käykään, onko tarinan sankari valmis ylittämään omat rajansa ja voittamaan pelkonsa? Tarinoiden päähenkilöt lähtevät aina liikkeelle altavastaajina. Samaten, emme mekään lähde nyt liikkeelle huipulta. Näemme haasteet edessämme ja draama ja jännitys syntyvät siitä odotuksesta, pystymmekö niitä ylittämään. Tulemmeko selviämään voittajina? Odottamaton on sankarin tuntematon tie. Mutta se on selvää, että jonkinlaisen tarinan tulemme itsestämme kirjoittamaan ja, että näistä elementeistä kaikki parhaat tarinat syntyvät, myös meidän tarinamme.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!