Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Suomalainen yrittäjyys

Kirjoitettu 31.10.15
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti Vol.2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tänä syksynä motivaatiota omaan tiimiyrittäjän arkeen ovat kyllä tuoneet hyvät tapahtumat, tämä kirja sekä syvällisemmät taitoprofiilikeskustelut Driimiläisten ja valmentajan kanssa. Syksyllä tuli lähdettyä JESSin matkaan mukaan Helsinkiin FallUp -tapahtumaan, joka oli suunnattu koko Suomen nuorille yrittäjille. Diilihän oli itselleni aivan mainio ilmaiset kyydit, liput ja ruoat. Olisi ollut ehkä hieman tyhmää jättää käyttämättä tätä tilaisuutta.  FallUpissa kuulimme innostavia ja kiinnostavia puhujia ja vielä kaupan päälle sain suoraan käteen ojennettuna Taivas+Helvetti vol2- kirjan. Päätin tietenkin tapahtuman jälkeen lukea tämän kovasti kehutun kirjan ja kyllähän ne kehut olivatkin sitten aivan ansaittuja.

Muistan vielä viime syksynä aloittaessani Akatemialla ajatelleeni aivan varmana, että kyllä minusta tulee yrittäjä. Sitten kun ne ensimmäiset asiakaskäynnit alkoivat viime syksynä ja sain kuulla yksityisyrittäjiltä henkilökohtaisesti, että mitä se yrittäminen on, intoni laski huomattavasti. Yrittäminenhän Suomessa tarkoittaa vain aivan järkyttävästi hommaa ja stressiä ja selviytymistä elämästä minimipalkalla. Enhän minä sellaista elämää itselleni todellakaan halua, haluan ennemmin vakituisen tulon ja hyvän ja vastuullisen roolin jossakin menestyvässä yrityksessä.

Nyt kun tätä tiimiyrittäjyyttä on jo koettu vuoden verran alkaa taas mieli kallistua hieman sinne yrittäjyyden puolelle. On se vapaus vaan siistiä lähteä tekemään juuri sitä mitä haluaa ja olla niin sanottu ”freelance-yrittäjä”, projektit ja projektiryhmät vaihtuvat, joka päivä on erilainen kuin edellinen tai seuraava. Se yrittäjyys ei välttämättä tarkoitakaan sitä, että sinulla on yksi kivijalkamyymälä jossain kaupungissa, missä vietät joka päivä 10 tunti päivästäsi ja homma on sitä samaa päivästä toiseen. Nautin periaatteessa ensimmäisestä kesästäni tiimiyrittäjänä huomattavasti enemmän kuin edellisistä. Tänä kesänä minulla oli kolme eri kesäprojektia ja työllistyin täysin Osuuskunta Driimin kautta. Kesä oli täynnä työtä, mutta pidin siitä silti. Sain tehdä kolmea aivan erityyppistä työtä; Jyväskylän Energian markkinointiprojektin, Uptown- vaateliikkeessä myyjänä toimimisen sekä JAMKin – aloittavien opiskelijoiden päivän tapahtuman Paviljongissa. Nautin siitä todella, että hommaa riitti jatkuvasti ja ne olivat kaikki hyvin erilaisia keskenään. Totta kai hyvää fiilistä toi myös luonnollisesti se, että joka projektista jäätiin mukavasti plussan puolelle, ei tarvinnut elää opintotuen varassa kesääkin. Mikäli olisin normi opiskelija tai palkkatyöläinen, ei minulla olisi ollut välttämättä mahdollisuutta tai tahtoa tähän tilanteeseen.

 

Taivas+Helvetti vol2 –kirjassa yrittäjät kertovat oman tarinansa siitä, miten tähän pisteeseen on päästy. Lähes poikkeuksetta he ovat kaikki kokeneet omalla yrittäjän polullaan vaikeuksia ja haasteita, välillä on tuntunut siltä, että enää ei jaksa. Heitä kaikkia kuitenkin poikkeuksetta yhdistää kaksi ominaisuutta, periksiantamattomuus sekä rohkeus. Mielestäni jokaisessa yrittäjässä on oltava nämä kaksi piirrettä jo luonnostaan.  Yrittäjyys ei missään nimessä ole helppoa ja ongelmia tulee väistämättä yllättävänkin nopeasti, sen olen oppinut jo omallakin tiimiyrittäjän taipaleellani. On vain oltava rohkeutta jatkaa ja valita toisin kuin muut, on oltava luottoa siihen omaan juttuun. Onhan meilläkin ollut Osuuskunta Driimin kanssa omat ongelmamme ensimmäisen vuoden aikana, tiimiytyminen sekä hyvien projektien saaminen vei aikaa eikä kaikilla välttämättä Tiimiakatemia ollut se kaikkein selkein valinta. Mekin kumminkin pääsimme ongelmista eroon ja parhaimpina osoituksina tähän mennessä Driimin onnistumisista pidän lähtemistä keväällä Learning Circukselle Eurooppaan sekä sadantuhannen euron liikevaihdon täyttymistä 1.vuotis synttäreillemme, jotka olivat 24.10.2015. Onhan meillä edelleenkin haasteita ja niinhän niitä pitää ollakin, jatkuvasti pitää kehittyä ja pyrkiä seuraavalle tasolle. Driimin kesken olemme päättäneetkin tänä vuonna lähteä hommiin toinen vaihde silmässä, panostaen erityisesti tapahtumien tuottamiseen sekä kansainvälisyyteen.

Kirjassa oli monia jo ennestään tuntemiani ja tuntemattomia yrittäjiä, jotka ällistyttivät tarinoillaan. Ajattelin, että vau olisipa siistiä joskus itsekin päätyä tuohon pisteeseen ja välillä taas kauhistelin että tuohon tilanteeseen en ainakaan toivottavasti tule koskaan elämässäni päätymään. Tunnetuimmista henkilöistä Taivas+Helvetti vol2 –kirjassa eniten innostivat Pekka Hyysalo sekä Hesburgerin perustaja Heikki Salmela. Pekka Hyysalo innosti aivan järjettömällä sisulla ja positiivisuudella. Se että hän on siinä pisteessä missä hän on nyt loukkaannuttuaan vuonna 2010, on aivan mieletöntä. Hänessä on pakko olla jotain poikkeuksellista ja uskon todella, että Pekka tulee saavuttamaan vielä hienompia asioita elämässä kuin meistä monet muut. Heikki Salmela vaikutti yksinkertaisesti menestyksellään. Hesburger on todella tunnettu Suomessa ja se on onnistunut laajentamaankin yli Suomen rajojen. Harva kuitenkaan tietää tarinaa Hesburgerin taustalla ja sitä mistä kaikki on lähtenyt, vaatimattomasta grillikioski toiminnasta ja makkaroiden myymisestä. Ainoastaan kova halu yrittää ja kasvattaa bisnestä on ajanut Salmelat tähän pisteeseen. Aina hyvä bisnes ei vaadi erityisen uniikkia ja ainutlaatuista liikeideaa.

Uusista tuttavuuksista ehdottomasti eniten vaikutuksen minuun teki William Wolfram, joka poseeraa jo kirjan kannessa. Hän on nuori 23 –vuotias yrittäjä, joka on saanut yrityksensä DealDashin kanssa jo nyt aikaan huikean liiketuloksen 2,9 miljoonaa euroa. Lukiessa Williamin yrittäjän tarinaa on selvää, että hän on poikkeuksellisen lahjakas bisneksen teossa ja saattaa olla, että hänelle on annettu myös normaalia paremmat lähtökohdat perheen puolesta. Wolfram jätti jo lukiossa koulun kesken, koska halusi panostaa omaan yritykseensä täysillä. Se kannatti, nyt DealDash työllistää jo yli viisikymmentä ihmistä molemmilla puolin Atlanttia. Wolframin bisnes toimii ainoastaan Amerikassa, Suomessa se on melko tuntematon. DealDash on verkkokauppa, joka on yksinkertaistettuna kuluttajille suunnattua netti huutokauppaa. Ei mitenkään niin ihmeelliseltä kuulostavaa, mutta näköjään erittäin tuottavaa. Tällä hetkellä William Wolfram opiskelee Harward Business Schoolissa jenkeissä ja on selvästi ymmärtänyt myös koulutuksen tärkeyden. Hänen tarinassaan minua henkilökohtaisesti motivoi monikin asia, mutta yllättävän paljon myös se, että Suomessakin voi olla tällaisia ihmisiä ja täältä voi oikeasti ponnistaa vaikka mihin. Bisneksen tekeminen ulkomaille on aina kiinnostanut minua ja kuulostanut kiehtovalta, mutta tuntunut mahdottomalta tehdä sitä kotimaasta lähtien. Ihmiset eivät välttämättä ymmärräkään, että sekin on täysin mahdollista.  Suomessa ei mielestäni täysin ymmärretä kansainvälisyyden mahdollisuuksia ja rikkauksia, tuijotetaan vain aivan liikaa omaa napaa ja sitä pientä ympyrää missä eletään. Tämän huomaa hyvin esimerkiksi pakolaisten vastaisuudessa sekä suomalaisten yritysten heikossa laajentumisessa ulkomaille päin. En tiedä mistä se johtuu, huonosta itseluottamuksesta vai suuren ja tuntemattoman pelosta, koska ei itse tiedetä tarpeeksi asioista.

 

Taivas+Helvetti vol2 on täynnä lukuisia innostavia ja motivoivia yrittäjä, mutta nämä edellä mainitut jäivät itselläni mieleen parhaiten. Kirja antoi minulle boostia ja meininkiä omaan tekemiseen sekä uskoa suomalaiseen yrittäjyyteen. Se lunasti odotuksensa ja täytti tavoitteensa, kirjan tekijöillä kun on tavoitteena julistaa varsinkin nuorille yrittäjyyden mahdollisuuksia. Suosittelen kirjaa lämpimästi jokaiselle, riippumatta siitä onko kiinnostunut yrittäjyydestä vai ei.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!