Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Syty ja Sytytä

Kirjoitettu 05.01.13
Esseen kirjoittaja: J M
Kirjapisteet: 2
Kirja: Syty ja Sytytä
Kirjan kirjoittaja: Aaltonen, Pajunen, Tuominen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viime aikoina oma oppimiseni on kohdistunut erityisesti johtamiseen. Innomon uutena tiimiliiderinä lähes kaikki ympärilläni on jollain tapaa valmentanut itseäni uuteen haasteeseen. Projekteissa yhä entistä enemmän olen kiinnittänyt huomiota projektipäällikkyyteen sekä vastuun kantoon eri alueilla. Erityisesti valmentava johtaminen on kuulunut oppimishaasteisiin ja olen huomannut, että aiemmista johtamishaasteista huolimatta minulla on suuri haaste edessä tiimimme kanssa.

Aaltosen, Pajusen ja Tuomisen teos, Syty ja Sytytä, valikoitui ensimmäiseksi kirjaksi, josta sain ajateltavaa omaa haastettani kohden. Kirjan tyyliin kuului pienet mietintätuokiot, joissa oli annettu ajatusta ohjaavia kysymyksiä, jotka tehosi erinomaisesti. Kirjan lukuun kuluikin koko päivä, koska kysymyksiä ja pohdintaa heräsi niin paljon. Nämä kolme herraa ovat jakaneet kirjan yhdeksään osioon, joissa käsitellään mm. Syttymistä ja sytyttämisen kierrettä, unelmia, arvoja ja esteiden läpäisemistä. Itselleni kirjan loppuosa oli opettavaisin, sillä johtamisen loppuun vienti on teettänyt erityisesti ongelmia, vaikka en olekaan luovuttajatyyppiä.

Filoksen tarina

Jokainen ihminen muistelee hetkiä, jolloin oli todella innostunut jostain asiasta. Niinä hetkinä ihminen puhuu ja ajattelee asiaa koko ajan. Liike-elämässä oman syttymisen jälkeen suurin haaste on saada ympärillä työskentelevä tiimi innostumaan asiasta. Innostus on suurin voima, jolla jaksaa tehdä töitä ja elää asian eteen. Kun johtaja saa ylitettyä tämän haasteen, on voitto jo lähellä. Kirjassa seurattiin muinaista sankaria Filosta, joka kulki kirjan sisältämällä kaavalla tiensä sankaruuteen ja hänellä oli myös oma johtajansa, Sofia. Kuinka Sofia sitten sai Filoksen syttymään ja riskeeraamaan jopa oman henkensä suorittaakseen syttymisen aiheuttaman kipinän? Filos unelmoi vapaasta valtakunnasta, jossa saisi elää rakastettuna rakkaidensa ympäröimänä. Sofia esitti Filokselle keinon saada tämän kaiken, jolloin kipinä syttyi Filokseen. Sofia kannusti Filoksen matkaan hankkimaan tämän kaiken itselleen ja niin hän lähti.

Filoksen matkan aikana toteutui ”syttymisen kierre”, jota kirja kokonaisuudessaan käsittelee tarkemmin. Syttymisen kierteen vaiheet ovat:

  1. Merkityksen kokemus
  2. Unelmat, visiot ja päämäärät
  3. Arvot luovuuden lähteenä
  4. Vahvuuksien tunnistaminen
  5. Toimintasuunnitelmat
  6. Esteiden läpäiseminen
  7. Voittamisen taito

Näiden perusteella voikin lähinnä arvata mitä Filoksen matkalla kävi. Hänelle syttyi merkitys miksi hänen oli lähdettävä matkaan. Hän kulki koko matkan visiotaan, unelmiaan ja päämääräänsä kohden. Hän teki matkan täysin arvojensa ja oman minänsä mukaisesti. Hän tunnisti vahvuutensa, joiden avulla saattoi tehdä toimintasuunnitelman esteen läpäisemiseksi. Lopulta hän pääsi perille.

Johtajan haaste liike-elämässä

Aivan kuten Filoksen syttyminen, on sama verrattavissa tiimin sytyttämiseen liike-elämässä. Johtajan ensimmäinen haaste on sytyttää motivaatio omaan tiimiinsä. Motivaatio käsittelee montaa eri asiaa ja Abraham Maslowin tarveteoria typistää hyvin sen, miksi ihminen syttyy jollekin asialle. Kaikki perustuu ihmisen tarpeisiin. Jos ihminen ei koe tekemäänsä asiaa
tarpeelliseksi tai tärkeäksi, niin ei sitä myöskään jaksa tehdä. Tällöin suorituksen laatu laskee puoleen. Myös kannusteet ovat tärkeitä ihmisen motivaation syntyessä ja kirjassa kannusteet on jaettu sisäisiin ja ulkoisiin, joista tärkein on sisäinen kannuste. Kannusteet voidaan kääntää toisin sanoen palkkioiksi, sillä kannusteilla tähdätään yleensä juuri näihin sisäisiin ja ulkoisiin palkkioihin.

Tässä kohtaa jäin pohtimaan pitkäksi aikaa omaa tiimiämme. Kirja vakuuttaa, että ihmisiä voi motivoida, mutta motivointi on taitolaji. Tiimissä on yleensä useita henkilöitä, joka tarkoittaa, että sama motivointi ei tepsi jokaiseen. Tarve juuri meidän tiimiyrityksellemme tulee luoda yhdessä tiimin kesken. Aina ei ole mahdollista valita alaisiaan tai vertaisiaan, mutta silti kultainen keskitie on löydyttävä. Tiimiakatemia sinänsä antaa mahdollisuuksia, jotta tiimiyrityksillä voi olla erilaisia tarpeita. Tällä hetkellä koen oman yrityksemme tarpeeksi rakentaa Innomosta toimiva yritys. Ensi vuoden missiomme onkin olla talon yhdessä tekevin tiimiyritys. Tässä tapauksessa Tiimiakatemian hienous korostuu taas, koska tavallinen yritys
liike-elämässä ei voisi keskittyä vuodenkaan vertaa rakentamaan yrityksestä juuri sellaista kuin yrittäjät sen haluaisivat olevan. Liiketoiminnan on pystyttävä pyörimään koko ajan. Toki Innomolla on myös tarkoitus pyörittää taloudellista osa-aluetta tulevan vuoden aikana, mutta pääasia on keskittyä perusasioiden toimimiseen.

Tarve on siis tiimissämme syntynyt sisältä päin ja nyt haasteena on motivointi. Uuden johtoryhmän kanssa olemme jo useamman kerran lyöneet päämme yhteen, jotta voisimme luoda mahdollisimman erilaisia keinoja motivoida tiimiämme. Kaikkien keinojen on sovittava kokonaisuuteen ja se tekee hommasta haasteellisen. Uskon, että aito sitoutuminen tiimimme keskuudessa tulee tapahtumaan ensi vuoden aikana. Tiimimme on kokenut jo paljon ja henkilöitä on lähtenyt. Henki tiimissä on tiivistynyt ja uskon, että jäljellä on aidosti ne henkilöt, jotka haluavat missiotamme kohden tehdä töitä.

Merkitykset, Unelmat ja Arvot

Jokaisella on eri merkityksiä tehdä asioita, joita tekee. Yleensä unelmat kannattelevat sitä merkitystä. Tiimimme sisältää varmasti hyvin erilaisia unelmia, joita käymmekin läpi yhdessä tammikuussa. Tämän jälkeen uskon, että tiimihenkemme tiivistyy taas askeleen verran ja osaamme hahmottaa toisemme merkitystä olla tiimissämme. Itselleni on tärkeää, että tiimimme toiminta ei estä ketään toteuttamasta sitä mitä tahtoo. On parempi lähteä toteuttamaan omaa merkitystään, omaa unelmaansa, heti kun se on mahdollista, sillä elämme noita unelmia varten.

Kirjassa oli hyvä esimerkki joukkueesta isolla J:llä. Esimerkki jäi kirkkaasti omaan mieleeni, jossa muun joukkueen sytyttäminen lähti unesta. Lyhyesti tämä Kallu Tuomisen tosiesimerkki kertoi koripallomaajoukkueesta joskus 60 – luvulla, jolloin joukkueen unelma oli päästä karsinnoista olympiakisoihin saakka. Tämä ei ollut koskaan aiemmin onnistunut, mutta Tuomisen unen siivittämänä joukkue saatiin sytytettyä ja tähtäämään unelmaa kohden tosissaan. Unelma toteutui ja olympiakisojen paikka oli saavutettu. Vaikka olympialaisissa ei menestystä sen enempää tullut, oli unelma saavutettu.

Uskon, että tämän joukkueen matkalla merkitykset, unelmat ja arvot on punnittu tuhansiin kertoihin. Joukkue muovautui ja motivoitui kohti yhteistä unelmaa raa’alla työllä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämä pistää miettimään omaa tiimiämme ja toimintatapojamme. Olemme toimineet yhdessä vasta reilun vuoden. Tuona aikana olemme jumpanneet esimerkiksi arvojamme vain kerran tai kaksi. Esimerkin joukkue oli toiminut useita vuosia ja he pystyivät kovalla työllä saavuttamaan unelman. Voimme siis hyvillä mielin pyhittää Innomon ensi vuoden täysin kasvullemme joukkueena. Uskon, että ensi vuoden aikana Innomolle kehittyy toimiva toimintasuunnitelma.

Tappio voi olla voitto

Epäonnistumisia tulee elämässä jokaiselle. Olemme reilun vuoden taipaleella Innomonkin kanssa kokeneet tämän. Onneksi oma joukkueemme ei ole lamaantunut tämän vuoksi, mutta rohkeutta kaipaisin silti yhä enemmän tiimillemme. Kirja painottaa, että tappion voi kääntää voitoksi. Tämä on totta. Eihän vahvuutemme häviä minnekään vaikka tappio joskus tulisikin. Vahvuudet ja taidot sen sijaan voimistuvat tappioiden myötä.

Uskomukset ja luulot ovat usein menestyksen esteenä. Kuinka nämä rajoitukset sitten saataisiin pois myös Innomolta? Epäonnistumiset ja tappiot on tärkeää käydä läpi tarkasti. Tunteet on käsiteltävä ja tappio on hyväksyttävä. Tähän meidän on Innomossa kiinnitettävä huomiota yhä enemmän. Esimerkiksi Liekkirockin motorola on odottanut läpikäymistään niin projektiryhmän kuin koko tiiminkin kesken. Tämä aiheuttaa sen, että uutta Liekkirockia ei ole tulossa. Mielestäni olemme jopa tyhmiä kun emme jatkaneet Liekkirockin taivalta. Näissä tilanteissa johtajan eli projektipäällikön tehtävä on tärkeä. Koko ryhmän toimintaa estää jatkossa käsittelemätön tappio ja uudelleen nousu on yhä vaikeampaa. Vielä ei kuitenkaan ole myöhäistä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!