Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Syty ja sytytä

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Jaana Fager
Kirjapisteet: 2
Kirja: Syty ja Sytytä
Kirjan kirjoittaja: Tapio Aaltonen, Heikki Pajunen, Kallu Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 5. Valmentaminen, 5.1. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Motivaatiota etsimässä

Kirja sai pohtimaan mitä omalle motivaatiolleen voi tehdä ja mitä keinoja on sen nostattamiseen. Siinä oli myös hyviä kysymyksiä, jotka herättivät ajatuksia ja mietteitä. Kirjassa puhuttiin henkisestä älystä ja sain siitä idean jota voisi omissa treeneissä koittaa. Pääset myös kurkistamaan omaan haavemaailmaani ja omiin unelmiini.  Kun aloin lukemaan tätä kirjaa ymmärsin, että minulta on puuttunut motivaatio. En ole tuntenut tekemääni työtä kovin arvostetuksi tai tärkeäksi. Siinä on ainakin osa syy miksi olen laiminlyönyt tehtäviä, joita minun olisi pitänyt hoitaa jo ajat sitten

 

”Motivoinnin syvin lähde on, että tuntee tehtävän merkitykselliseksi ja mielekkääksi”

Tähän lauseeseen voi mielestäni hyvin tiivistää motivaation ja motivoinnin perusidean ja merkityksen.

 

Motivaatio, mitä se on?

Milloin olit innostunut?

Innostuin eilen asiakaskäynnillä Laukaan Järvilinnassa. Paikka oli todella upea ja maisemat vielä hienommat. Innostukseni lähti siitä, että sain vietyä Desing Weekiä eteenpäin ja vihdoin asiat rupeavat olemaan selvillä. Pidin myös ideasta järjestää lasten kesäleiri ensi kesänä sinne ja olisi mukavaa olla suunnittelemassa kaikkea tekemistä ja puuhaamista lapsille sinne!

 

Mikä on paras palkinto, minkä voit saada työstäsi?

Kun näen, että ihmiset ovat tyytyväisiä minuun ja olen pystynyt auttamaan jotakuta. Se on yksinkertaisesti hieno tunne, kun saa asiakkaan huulille hymyn tai huomaa, että hän tyytyväinen saamansa palveluun. Minua motivoi paljon kehut mitä saan ja niillä jaksan todella pitkälle. Teimme yksissä treeneissä testin millaisia erilaisia työpersoonia löytyy. Minun työpersoonani oli avustaja. Olen ulospäin suuntautunut ja ystävällinen. Päätösten tekeminen on vaikeaa, koska haluan tietää kaikkien mielipiteen ennekuin teen päätöksen. Minulla on tarve/halu miellyttää ihmisiä. Viimeinen lause pisti hymyilyttämään, rakastan sitä kun saan ihmisen hyvälle tuulelle tai yllätettyä hänet jotenkin positiivisesti.

 

Mikä antaisi sinulle juuri nyt lisää motivaatiota työhösi?

Mietein vastausta todella pitkään. Pohdein, että mikä asia saisi minut jatkamaan kirjapisteiden kirjoitusta. Päädyin tulokseen, että kehu kirjoittamastani esseestä saisi yrittämään vielä kovemmin. Kannustuskin voisi toimia. Kehittävä palaute, mitä yötreeneissä tuli, sai itseni tajuamaan, että jotain on tapahtunut kevään aikana eikä kyllä hyvään suuntaan. Purin ja mietin asiaa mielessäni. Heräsin siihen, että en halua olla tiimiläisteni silmissä sellainen kuin nyt olen ollut. Se antoi paljon tarmoa ja tuntuu, että olen ollut paljon paremmalla päällä ja saanut asioita paljon aikaan. Tehnyt myös niitä töitä mitä ei juuri nyt huvittaisi tehdä.

 

Meidän itsemme on oltava muutos, jota maailmalta haluamme. –Gandhin”

Jokainen meistä tarvitsee unelmia.

Kirjassa käsiteltiin myös unelmia ja niiden merkitystä. Unelmista oli erilaisia kysymyksiä. Pyrin valitsemaan niistä itseni kannalta tärkeimmät kysymykset en niitä helpoimpia. Vastaaminen joihinkin kysymyksiin oli yllättävän haastavaa ja täytyi käyttää aikaa reilusti niiden pohtimiseen.

 

Mitkä ovat tämän hetkisiä unelmiani?

 

1 Päästä juhannukseksi mökille. Voiko olla mitään parempaa kuin haistella meri ilmaa, käydä saunassa ja onkia rauhassa, vaikka koko päivä. Yksinkertaisesti vain olla ja nauttia, sekä ihailla kaunista maisemaa.

 

2 Haluan lähteä käymään Australiassa.

 

3 Saada säästöön syksyä ja kevättä varten rahaa niin paljon, ettei tarvitse nostaa opintolainaa.

 

Tärkein unelma näistä kolmesta? Mökkeily, silloin lataan akkuja täyteen syksylle ja talvea varten.

 

Mitä tekisit, jos sinulla olisi aikaa?

Hmm. Toteuttaisin sen Australian reissun. Toisena aloittaisin ratsastuksen uudelleen, jos minulla olisi aikaa ja rahaa tuohon harrastukseen. Työhön liittyen, panostaisin enemmän design weekkiin ja muihin asioihin mitkä TO DO –listalla kummittelevat.

Millainen on unelmiesi työ?

Ensimmäisenä mieleen tuli hyvä henki ja työilmapiiri työpaikassa. Unelmieni työ olisi sellainen, missä pääsen harjoittamaan asiakaspalvelutaitojani. Ylipäätään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Sellainen työ missä pääsen toteuttamaan itseäni ja josta löytyy sopivasti haastetta. Haluan myös päästä hyödyntämään täällä oppimiani taitoja käytäntöön. Toimisto ja paperihommat ei ole minua varten. Tällä hetkellä se Suuri unelma on oma kauppa, jossa toimisin kauppiaana. Haluaisin laittaa itseni likoon ja selvittää onko minusta siihen ja etenkin kuinka hyvä pystyisin siinä työssä olemaan 😉

 

”Uskomme ihmiseen, joka on tarpeeksi utelias ja rohkea kysymään

Kuka olen?

Mitä haluan olla?

Millainen on maailma, jossa haluan elää ja tehdä työtäni?

Muista pysähtyä

 

Välillä pysähtyminen ja oman mielen ja ajatusten kuuntelu on hyvästä. Elämme jatkuvassa kiireessä ja maailmassa jossa tulokset sekä työnteko on ottamassa vallan. Milloin olet viimeksi rentoutunut? Ottanut aikaa itsellesi ja vain mietiskellyt asioita. Kirjassa kerrottiin hiljaisuuden retiireistä. Ne ovat tapahtumia joihin osallistuu noin kymmenen henkeä ja pituudeltaan ne kestävät 2-3 päivää. Tarkoituksena on olla hiljaa koko tämän ajan, alku- ja loppupalavereita lukuun ottamatta. Ihmisten tukena on ohjaaja, sekä päivien aikana pidetään muutamia virikeluentoja. Päivien aikana järjestetään myös meditaatio hetkiä, sekä kuunnellaan rauhoittavaa musiikkia. Yksilöille pysähtyminen on henkisesti kokoava tapahtuma ja tärkeää oman henkisen älyn löytämisen kannalta. Kiinnostuin asiasta todella ja haluan ottaa siitä ehdottomasti selvää enemmän. Mietein samalla, että olisi hauska kokeilla vaikka yksiä treenejä tai yhtä päivää olla vain hiljaa. Se täytyisi toteuttaa ehdottomasti jossain muualla kuin akatemialla. Tällä sellaista hiljaisuutta olisi mahdotonta yrittää toteuttaa.  Suunnittelimme jo Anun kanssa toteuttavamme kokeilun ensi syksynä, tiimistämme halukkaiden kesken. Pienistä puroista muodostuu suuria jokia myös henkisen kehittymisen alueella.

 

”Jos minulta puuttuu rakkaus,

Niin tekemiseni on väkinäistä puurtamista.

Jos minulta puuttuu visio, olen toivoton touhuilija vailla päämäärää

Jos minulta puuttuu tekeminen, olen haihattelija ja päiväunelmoija.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!