Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Syty ja sytytä!

Kirjoitettu 03.12.13
Esseen kirjoittaja: Jonna Pekkarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Syty ja sytytä
Kirjan kirjoittaja: Tapio Aaltonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Syty ja sytytä! – Tapio Aaltonen, Heikki Pajunen, Kallu Tuominen

 

Lähdin oikeastaan lukemaan tätä kirjaa Tulimyrskyä varten. Projektipäällikkönä minulla on suuri haaste siinä, että saan tiimin pidettyä motivoituneena alusta loppuun asti. Varsinkin, kun projektiryhmän jäsenet eivät ole omasta tiimistä.

Minut valittiin myös Idealekan tulevaksi talouspäälliköksi, ja tässä roolissa haluan myös pystyä motivoimaan ihmisiä parempiin tuloksiin. Kirja osui aika nappiin, sillä se kertoo motivaation löytämisestä ja sen ylläpitämisestä.

 

Motivaatiota synnyttäviä ja ylläpitäviä asioita:

 1. Merkityksen kokeminen
 2. Unelmat, visiot ja päämäärät
 3. Arvot luovuuden lähteenä
 4. Vahvuuksien tunnistaminen
 5. Toimintasuunnitelmat
 6. Esteiden läpäisy
 7. Voittamisen taito

 

Haluan avata näistä muutamaa kohtaa, jotka minua eniten mietityttävät:

 

Merkityksen kokeminen

Mikä tuo minulle motivaatiota tehdä Tulimyrskyä? Miksi ylipäätään teemme sitä? Itse hain projektipäälliköksi, koska halusin ottaa vastuulleni tapahtumaprojektin. Tapahtumajärjestäminen on aina kiinnostanut, mutta en ole vielä päässyt näyttämään taitojani. Tiedän olevani suunnitelmallinen ja melko organisoiva ihminen, mutta olen kyllä jo näin alussa joutunut melko koetuksille. Kokonaiskuvan hahmottaminen ei olekaan ollut niin yksinkertaista. Mikä minua sitten motivoi? Yleensä raha motivoi. Myös se hyvä olo, jonka onnistumisesta saa, motivoi minua. Melkeinpä odotan jo, että vuosi vaihtuisi. Onnistumiset nostavat oman motivaationi pilviin.

Tässä vaiheessa minun olisi varmaan hyvä pysähtyä juttelemaan projektiryhmäläisteni kanssa siitä, mikä heitä motivoi? Vaikka kuinka haluaisin motivoida heitä, en pysty siihen jos en tiedä vastausta. Tämän asian laitan heti TO DO-listalleni.

Myöskin talouspäällikkönä minulla on iso urakka selvittää, mikä motivoi omia tiimiläisini. Jostain se on kuitenkin aloitettava, joten tässä ensimmäisen vastaukset:

 • Vastuunanto
 • Paljon rahaa
 • Uuden luominen
 • Asioiden kehittäminen
 • Isot asiakkaat

Mikä on paras palkinto, jonka voit saada työstäsi?

Tämä on mielestäni hyvä kysymys, jolla voin lähteä selvittämään ihmisten motivaation lähdettä, niin projekti- kuin talouspäällikkönäkin. Vaikein tehtävä talouspäällikkönä tulee olemaan se, kuinka motivoida ihmisiä luvuilla. Kuinka saada niin motivoituneeksi, jotta he haluaisivat käydä asiakaskäynneillä ja tienata rahaa.

 

Unelmat

Unelmilla ja motivaatiolla on mielestäni aika suuri yhteys. Kun ihminen tekee töitä unelmansa eteen, motivaatio on yleensä aika korkealla. Mikä on unelmasi? Mitä haluaisit tehdä viiden vuoden päästä? Näin tiimikaverini kysyi minulta tänään. Ensimmäisenä heräsi ajatus, että miksi hän edes kysyy tällaista. Enkä heti edes osannut vastata kysymykseen. Kävimme myös pitkän keskustelun siitä, että miksi tehdä ns. hanttihommia, jos ne eivät vie ihmistä kohti unelmaansa. Näin muutaman tunnin jälkeen tuli mieleen eräs toinenkin henkilö, joka minulle on painottanut unelmien merkitystä. Sama henkilö, jolta tämän kirjan lainasin ja joka tämän kirjan pyysi lukemaan. 🙂 No mikä se oma unelmani sitten on? Kerron sen ihan julkisesti: Haluan viiden vuoden päästä toimia tiimivalmentajana jossain päin maailmaa. Tämä työpaikka ei todellakaan sijaitse Suomessa. Kysynkin nyt itseltäni; uskallanko alkaa tavoittelemaan tätä unelmaa tosissani? 🙂 Ja jonkun fiksun nelosen sanoin; kuinka se näkyy kalenterissani?

 

Vahvuuksien tunnistaminen

En tiedä kaikkia omia vahvuuksiani. Olen luullut olevani melko sosiaalinen. Olen luullut olevani hyvä kielissä. Olen luullut olevani hyvä asiakaspalvelemaan. Olen luullut vaikka mitä, mutta en ole koskaan kysynyt muilta, mitkä voisivat olla juuri minun vahvuuksiani. Ulkopuolinen saattaa huomata sellaista, mitä itse ei huomaa.

Taannoisissa treeneissämme valmentaja Riikka esitti kysymyksen meille: Miksi vahvistaa heikkouksia, jolloin ihmisestä tulee tasavahva, sen sijaan, että vahvistaisi vahvuuksia? Olen aina ollut heikko myymään ja melko ujo kontaktoimaan ihmisiä. Sen sijaan, että näitä asioita yrittäisin väkisin kehittää, voisin keskittyä niihin asioihin, joissa olen jo hyvä. Silloin minusta voisi tulla ammattilainen jossain.

 

Kaiken kaikkiaan kirja antoi minulle usko siihen, että johtamista todellakin voi oppia. Tulevaisuuden johtaja on luova johtaja, joka osaa olla jämäkkä, mutta myös motivoiva. Aika suuri haaste tälle yhteiskunnalle.

 

 

Jonna Pekkarinen

Osuuskunta Idealeka

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!