Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Syty ja Sytytä

Kirjoitettu 08.01.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Syty ja sytytä
Kirjan kirjoittaja: Tapio Aaltonen, Heikki Pajunen, Kallu Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Syty ja Sytytä & Motivating People

 

Kirjoissa kerrotaan paljon johtamisesta ja kuinka johtajan oma toiminta vaikuttaa työntekijöihin. Miten suuri vaikutus motivaatiolla on työn tehokkuuteen ja mielekkyyteen.

 

Nyt jos koskaan on saatava tampereen porukka syttymään toimintaan tai sitten on sama laittaa koko pulju kiinni.

 

Erilaista johtajuutta. Johtamista tapahtuu monessa muodossa ja monesta roolista käsin. Voi olla nimetty johtaja, jolla on virallinen johtajan tai esimiehen asema organisaatiossa. On myös arjen johtajia, mielipidevaikuttajia tai verkoston avainhenkilöitä.

 

Johtaminen on paljon enemmän kuin pelkkä rooli tai toimenkuva. Johtajuuteen vaaditaan asennetta, se on enemmän elämänasenne kuin vain tehtävä.

Kirja pysäytti itseni miettimään, teenkö oikeita asioita, teenkö niitä oikealla tavalla ja oikeiden ihmisten kanssa?

 

’’Pois siis pakko, ja tilalle innostus ja halu asettaa sytyttäviä päämääriä ja pyrkiä niihin’’

 

Hessun kirjaus:

’’Tarvitaan ylpeyttä, rentoutumista ja keskittymistä sekä hyvää fyysistä kuntoa, joka pitää mielen virkeänä. Tarvitaan uskoa siihen, että elämä ja oikeat valinnat kantavat oikeaan suuntaan, uskallusta kokeilla ja epäonnistua sekä uskoa itseen myös silloin, kun muut ovat eri mieltä. Maailma on täynnä kyynikoita, jotka eivät halua yrittää mitään. He ovat valinneet tiensä. Hessu 16.6.04

 

Joskus motivaatio syntyy pidemmän ajan kuluessa. Seuraavassa on kuvaus siitä mitä eri puolia syttymiseen yleensä sisältyy.

 

Syttymisen kierre

 

  1. Merkityksen kokemus
  2. Unelmat, visio ja päämäärä
  3. Arvot luovuuden lähteenä
  4. Vahvuuksien tunnistaminen
  5. Toiminta suunnitelma
  6. Esteiden läpäisy
  7. Voittamisen taito

 

Motivaatio ei tule itsestään ja se pelkästään että täyttää perus tarpeet ei sytytä ketään.

Palkka, status, henkilökohtainen elämä ja työolosuhteet pitää olla jokaisella kunnossa, ennen kuin voidaan alkaa motivoimaan porukkaa.

 

Tampereen porukan kanssa olemme tehneet sen virheen että olemme hädin tuskin täyttäneet heidän perus tarpeensa ja tämä ei motivoi kirjan teorian mukaan.

 

Mitkä olisi nämä motivaattorit?

 

Saavuttaminen, on ihmisen luontainen perustarve, joka ajaa meitä eteenpäin ja palkitsee tyytyväisyyden tunteella, kun saavutamme jonkin tavoitteen. Onkin siis tärkeää pilkkoa projekti pieniin palasiin, että meillä on mahdollisuus saavuttaa enemmän tavoitteita ja näin kokea tyytyväisyydentunnetta.

 

Tunnustus, kun saavutetusta tavoitteesta saadaan tunnustusta ylemmältä portaalta, parantaa se itseluottamusta ja sitä voidaan jo pitää eräänlaisena palkintona. Tunnustuksen antamisessa täytyy huomioida annettavan kehun määrä ja annetaanko tunnustusta julkisesti kaikkien kuullen vai vain kahden kesken. Myöskään tunnustus ei saa olla niin sanottu ”halpa kehu”, eli tunnustuksen saajan täytyy myös itse ajatella ansaitsevansa tästä saavutuksestaan kehuja.

 

Mielenkiinto, työ mikä säilyttää ihmisten mielenkiinnon, tuntuu paljon miellyttävämmältä ja palkitsevammalta, kuin työ mihin ihmisillä ei ole mielenkiintoa. Mielenkiinnon säilyttämiseen on muutamia keinoja, kuten työnkuvan pienet muutokset, jolloin uuden asian opettelukin voi tuntua mielenkiintoiselta. Myös sopivan haastava työ pitää mielenkiintoa yllä. Työn mielekkyyden voi aistia työntekijän eleistä, mutta myös siihen toimii perinteinen kaava, eli jos et tiedä, niin kysy.

 

Vastuullisuus, halu tuntea, että on vastuussa omasta työstään ja pystyy tekemään itsenäisiä päätöksiä kasvattaa itsetuntoa. Kun kokee, että omat mielipiteet tulevat huomioiduiksi on työntekijä paljon itseohjautuvampi ja kykenee itsenäisempään työskentelyyn.

 

Eteneminen, etenkin pitkällä aikavälillä on tärkeää, että työntekijä tuntee etenevänsä uralla ja saavansa vastuullisempia tehtäviä. Pitkään paikallaan ollut urakehitys hävittää viimeisetkin motivaation rippeet. On myös tärkeää, että palkka ja status vastaavat työn vaativuutta ja vastuullisuutta.

 

Kirjassa oli esimerkkejä mistä huomaa että toinen on motivoitunut. Keräsin ne kohdat joihin tulee kiinnittää huomiota lähi tulevaisuudessa:

 

Ota päätöksen tekoon ne henkilöt mukaan keitä se asia koskee ja ole valmis perustelemaan päätökset/ratkaisut. Tämä luo luottamusta.

 

Keskity ihmisten hyviin puoliin. Tämä on päässyt lipsumaan ja ollaan unohdettu kokonaan missä kukin on hyvä. Itse pystyisin antamaan paljon enemmän markkinoinnissa, vertaisjohtamisessa, visuaalisessa puolessa ja siinä kuinka liike saadaan myyvän näköiseksi. Nyt on aika kulunut ainoastaan myymälä myyntiin ja varasto töihin.

 

Uskon että näiden kirjojen opeilla saadaan uutta puhtia tulevaan vuoteen ja päästään uudelle tasolle.

 

Iiro Hölttä

 

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445310049

Iiro@dynaamia.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!